Tembok Ya’juj & Ma’juj terbuka


Oleh: Ed

Saya telah melewati halaman menceritakan pendapat Ya’juj & Ma’juj dikurung dalam tembok ghaib. Cerita sensasi ini sangat menarik dan seperti cerita Superman. Namun pendapat ini tidak masuk akal apabila dibandingkan kisah dalam Al-Quran, yang menceritakan tembok diperbuat “manusia” daripada “ketul besi” dan “tembaga cair”. Kaum yang “meminta membuat tembok” pula manusia. Ada mana-mana manusia pelik yang meminta membuat tembok ghaib? Bagaimana pula manusia membantu mendapatkan ketul besi dan tembaga cair yang ghaib?

Gog

Keterangan dan penjelasan sukar dipercayai, dan ini pula melibatkan “persoalan akidah” kerana Allah swt telah memberi keterangan jelas dalam Al-Quran. Artikel tersebut malahan mengaku Ya’juj & Ma’juj adalah manusia, tetapi meminta beriman apabila menyatakan ini “perkara ghaib yang wajib diimani”. Persoalannya semenjak bila Islam menuntut keimanan dengan “manusia yang ghaib”? Bukankah manusia itu tidak termasuk di dalam perkara ghaib? Anda fikirkan sendiri kemunasabahan artikel ini dan kaedah penafsiran mereka.

Tafsiran munasabah ialah keseluruhan musuh dan kaum zalim di dalam Al-Quran adalah manusia biasa. Oleh itu penerangan alternatif lebih munasabah ialah berdasarkan tafsiran melalui buku An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World. Rujukan dan pemahaman tambahan boleh diperolehi daripada buku Sūrah al-Kahf and the Modern Age.

Di bawah ini adalah kesimpulan buku termasuk keterangan Al-Quran, Hadis, serta rujukan-rujukan lainnya. Anda boleh merujuk buku dan membuat kajian bagi mendapatkan keterangan terperinci, atau menyertai forum penulis di http://www.imranhosein.org/ untuk menyatakan bantahan atau buah fikiran.

Persoalan 1: Samada tembok menyekat Ya’juj & Ma’juj terbuka?

An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World: Chapter 6

Tembok menyekat kaum Ya’juj & Ma’juj telah lama terbuka apabila orang Yahudi kembali ke Bait al-Maqdis (Jerusalem) dan membentuk negara Israel pada tahun 1948. Allah swt telah memberi keterangan di bawah bagi menjelaskan kepulangan Yahudi ke Bait al-Maqdis:—

“…Dan mustahil kepada penduduk sesebuah negeri yang Kami binasakan, bahawa mereka tidak akan kembali hingga apabila terbuka tembok yang menyekat Ya’juj & Ma’juj, serta mereka meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi...”; al-Anbiyaa’:95-96

Penduduk” dimaksudkan ialah orang Yahudi, “negeri” adalah Bait al-Maqdis, “Ya’juj & Ma’juj” adalah Yahudi (Khazar), dan “meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi” bermaksud Ya’juj & Ma’juj menguasai dan menjajah keseluruhan aspek kuasa-kuasa pemerintahan dunia.Israel

Allah swt malahan menyatakan “mustahil” bagi orang Yahudi untuk pulang ke Bait al-Maqdis, kecuali setelah tembok menyekat Ya’juj & Ma’juj terbuka dan mereka telah berkuasa. Orang Yahudi telah lama pulang ke negeri Bait al-Maqdis dan membentuk negara Israel pada tahun 1948. Oleh itu apakah penjelasan kepulangan mereka ke Bait al-Maqdis?

Ini bermaksud tembok telah terbuka dan Ya’juj & Ma’juj telah lama menguasai pemerintahan. Orang Yahudi dikembalikan melalu agenda puak Khazar, iaitu Yahudi Zionis yang menguasai dunia hari ini dan digambarkan di dalam Surah al-Kahfi sebagai kaum Ya’juj & Ma’juj. Mereka malahan boleh dianggap menguasai dunia hari ini kerana tiada negara yang mampu menghalang mereka daripada menghancurkan Palestine.

Fakta kedua menyokong dakwaan tembok Ya’juj & Ma’juj telah lama terbuka ialah berdasarkan keterangan Allah swt di bawah:

“…Maka mereka… tidak dapat menebuknya…”; al-Kahfi:97

Ayat menyatakan mereka tidak dapat “menebuk” tembok tersebut. Beribu-ribu tahun Allah swt memelihara tembok tersebut,  dan tiada satu makhluk pun di seluruh alam ini mampu “menebuk” tembok kecuali dengan keizinan Allah swt, iaitu apabila Allah swt mengizinkan Ya’juj dan Ma’juj dilepaskan.

Sebaliknya telah disebutkan dalam Shahih Al-Bukhari dan Shahih Muslim bahwa Nabi saw bersabda: “Telah mulai terbuka hari ini dari dinding Ya`juj dan Ma`juj sebesar (lubang) ini.” Rasulullah membuat lingkaran dengan dua jarinya, ibu jari dan jari telunjuk. (HR. Al-Bukhari dari Zainab bintu Jahsyin radhiyallahu ‘anha).

Apakah maksud hadis apabila dibaca bersama ayat 97 surah al-Kahfi yang menyatakan Ya’juj & Ma’juj “tidak dapat menebuknya”? Ini membuktikan Allah swt telah melepaskan mereka kerana fakta tembok berlubang membuktikan mereka telah berjaya menebuk tembok. Tembok tidak akan berlubang jika tidak boleh ditebuk!

Oleh itu fakta tembok berlubang membuktikan Ya’juj & Ma’juj dilepaskan semasa zaman kehidupan Rasulullah saw di Madinah, iaitu selepas Allah swt menukarkan kiblah ke arah Kabbah pada Rejab 2 AH (624 AD). Meraka yang masih berpegang Ya’juj & Ma’juj dilepaskan selepas Dajjal akan terus menerus menunggu sehinggalah bumi ini hancur dan kiamat, dan Ya’juj & Ma’juj tetap tidak kunjung tiba. Sepatutnya mereka memikirkan kembali kepercayaan mereka yang bercanggah dengan Al-Quran dan bertanya diri sendiri jawapan bagi persoalan di bawah:

(a) penjelasan kepulangan orang Yahudi ke Bait al-Maqdis dan membentuk negara Israel pada tahun 1948 (al-Anbiyaa’:95-96), dan

(b) Rasulullah saw menyatakan tembok telah berlubang, iaitu telah berjaya ditebuk (al-Kahfi:97).

(c) Kenapa terdapat ketepatan fakta yang sempurna menghubungkan Al-Quran dengan sejarah Yahudi Khazar?  Sedarilah tipu daya itu teorinya tidak tetap dan sentiasa berubah-ubah, manakala kebenaran itu sebenarnya lebih terang dan tetap tidak berubah-ubah.

Persoalan 2: Samada Ya’juj & Ma’juj manusia?

An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World: Chapter 4

Yahudi telah kembali ke Bait al-Maqdis namun adakah anda melihat mana-mana raksasa Ya’juj Ma’juj berkeliaran dengan banyak? Sudah tentu tidak kerana Ya’juj & Ma’juj adalah manusia. Allah memberikan petunjuk mengenali Ya’juj & Ma’juj. Ini dijelaskan di dalam Surah al-Kahfi:

“…kemudian ia berpatah balik menurut jalan yang lain. Sehingga apabila ia sampai di antara dua gunung, ia dapati di sisinya satu kaum yang hampir-hampir mereka tidak dapat memahami perkataan. Mereka berkata: “wahai Zulkarnain, sesungguhnya kaum Yakjuj dan Makjuj sentiasa melakukan kerosakan di bumi; oleh itu, setujukah kiranya kami menentukan sejumlah bayaran kepadamu dengan syarat engkau membina sebuah tembok di antara kami dengan mereka?”

Dia menjawab: “(kekuasaan dan kekayaan) yang Tuhanku jadikan daku menguasainya, lebih baik (dari bayaran kamu); oleh itu bantulah daku dengan tenaga aku akan bina antara kamu dengan mereka sebuah tembok penutup yang kukuh. Bawalah kepadaku ketul-ketul besi”; sehingga apabila ia terkumpul separas tingginya menutup lapangan antara dua gunung itu, dia pun perintahkan mereka membakarnya dengan berkata: “Tiuplah dengan alat-alat kamu” sehingga apabila ia menjadikannya merah menyala seperti api, berkatalah dia: “Bawalah tembaga cair supaya aku tuangkan atasnya”.

Maka mereka tidak dapat memanjat tembok itu, dan mereka juga tidak dapat menebuknya. (Setelah itu) berkatalah Zulkarnain: “Ini ialah suatu rahmat dari Tuhanku; dalam pada itu, apabila sampai janji Tuhanku, Dia akan menjadikan tembok itu hancur lebur, dan adalah janji Tuhanku itu benar”…”; al-Kahfi:92-98

Ya’juj & Ma’juj adalah manusia

1. Tembok buatan manusia hanya untuk manusia.

“…tembok di antara kami dengan mereka...”; al-Kahfi:97

Mereka yang meminta pertolongan adalah manusia, dan bagi memisahkan antara manusia dengan manusia (kaum Ya’juj & Ma’juj). Oleh itu dan jika mereka jin, kenapa perlu ada tembok atau perlu memanjat dan menebuk tembok? Bukankah mereka boleh terus berjalan menembusi tembok yang diperbuat oleh manusia? Ini kerana jin dan malaikat tidak dapat dihalang kerana dapat menembusi tembok dibuat manusia.

2. Perbuatan melakukan kerosakan atau “fasad” ke atas manusia.

“…sesungguhnya kaum Yakjuj dan Makjuj sentiasa melakukan kerosakan di bumi...”; al-Kahfi:94

“…Hanyasanya balasan orang-orang yang memerangi Allah dan RasulNya serta melakukan bencana kerosakan di muka bumi...”; al-Maa’idah:33

Kerosakan atau “fasad” ialah perbuatan sesama manusia, dan surah al-Kahfi menyatakan kerosakan dilakukan kepada manusia. Manusia mempunyai kebebasan membuat pilihan dan boleh dipertanggung-jawabkan ke atas fasad dilakukan. Jin mempunyai kebebasan membuat pilihan tetapi makhluk ghaib tidak dapat dikenalpasti sebagai makhluk melakukan fasad.

3. Ya’juj & Ma’juj daripada keturunan manusia.

Dari Abu Said Al-Khudri ra bahawa Rasulullah saw bersabda. “Allah berkata, ‘Wahai Adam, berdirilah dan keluarkan penghuni neraka.’ Adam berkata, ‘Labbaik, wa sa’daik, segala kebaikan berada dalam kekuasaan-Mu. Ya Tuhan, bagaimana penghuni neraka tersebut? Allah menjawab, “Dari setiap seribu terdapat sembilan ratus sembilan puluh sembilan.” … Abu Said mengatakan bahawa mereka berkata, “Siapakah di antara kita yang termasuk orang tersebut?” Rasulullah menjawab. “Sembilan ratus sembilan puluh sembilan Yakjuj dan Makjuj, sedangkan dari kalian hanya satu” (HR Bukhari, Muslim dan Ahmad)

Ya’juj & Ma’juj daripada keturunan manusia, iaitu daripada keturunan anak lelaki Nabi Nuh bernama Yafis dan berhijrah ke utara, iaitu ke Eropah dan Selatan Rusia selepas banjir kering. Keturunan Sam berlegar di sekitar bumi Kanaan lalu membentuk bangsa Arab dan sekitarnya. Keturunan Ham pula berhijrah ke Afrika lalu membentuk bangsa Afrika.

Oleh itu sekiranya seseorang itu berketurunan nabi, beliau semestinya manusia dan malahan boleh dianggap berketurunan mulia dan baik-baik. Oleh itu, tidak munasbah menyatakan Ya’juj & Ma’juj makhluk ghaib (jin?) tetapi berketurunan nabi-nabi.

4. Ya’juj & Ma’juj dimasukkan ke dalam neraka

“…telah tetap hukuman seksa dariKu: “Demi sesungguhnya! Aku akan memenuhi neraka Jahannam dengan semua jin dan manusia…”; as-Sajdah:13

Ya’juj & Ma’juj adalah makhluk boleh dihisab untuk ke neraka atau syurga. Namun mereka dimasukkan ke dalam neraka. Terdapat dua penghuni neraka, iaitu jin atau manusia. Ya’juj & Ma’juj berketurunan Nabi Adam as dan oleh itu mereka bukan jin. Ini membuktikan mereka manusia seperti kita.

Terdapat pelbagai keterangan lain dan anda boleh merujuk buku An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World untuk mendapatkan keterangan penuh berserta gambaran peta dan gunung tersebut.

Persoalan 3: Di manakah kedudukan mereka?

An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World: Chapter 5

Berdasarkan keterangan Surah al-Kahfi:92-98, fakta relevan mengenali Ya’juj & Ma’juj ialah:
a. Negeri Ya’juj & Ma’juj = Khazaria & Russia (Gog is the Anglo-American-Israeli alliance and Magog is Russia)
b. Jalan ke utara = ke utara Iran menuju ke Armenia
c. Di antara dua gunung = Gunung Caucasus
d. Kaum hampir mereka tidak memahami perkataan = Kaum Armenia
e. Tembok besi = Daryal Gorge/Iberian Gates/Caucasian Gates

Siapakah kaum Ya’juj & Ma’juj? Mereka puak Khazar, iaitu 98% bangsa Yahudi kita ketahui hari ini. Yahudi Khazar adalah palsu, dan 12 kaum Yahudi sebenar berkulit gelap, jauh berbeza dari rupa Yahudi kita kenali hari ini. Patung atau lukisan dinding Piramid atau Mesir menunjukkan Firaun adalah negro, dan orang Yahudi berkulit gelap. Mereka kaum bersama Nabi Musa as menyeberangi Laut Merah. Oleh itu bagaimana pula mereka yang berwajah German atau Rusia boleh mengaku mereka Yahudi? Dari kaum ke-13? Inilah perdayaan Ya’juj & Ma’juj.

Persoalan 4: Di manakah tembok menyekat Ya’juj & Ma’juj?

An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World: Chapter

Darial Gorge

Anda boleh merujuk buku bagi memahami maksud “tembok yang menyekat Ya’juj & Ma’juj”. Tembok tersebut dipanggil sebagai Daryal Gorge/Iberian Gates/Caucasian Gates, iaitu tembok diperbuat daripada besi bercampur tembaga. Rombongan telah dihantar mencari tembok dibina Zulkarnain pada tahun 50 H dan menemui tembok telah musnah sepenuhnya.

Saya turut ingin berkongsi pendapat peribadi mengenai tembok menyekat Ya’juj & Ma’juj (sekatan). Sekatan lain ke atas puak Yahudi Khazar ialah sebelum Peperangan Waterloo (1815). Pada zaman itu mereka dilayan hina, dan Nathan Mayer Rothschild (1777-1836) membiayai England dalam peperangan menentang Napoleon. Di antara tuntutan Rothschild sebagai balasan ialah Yahudi diberi hak dan perlindungan sama rata. Semenjak itu Rothschild menguasai Bank of England dan Yahudi Khazar hidup bebas.

Tiada lagi sekatan dan mereka 100% bebas menguasai dunia. Mereka bekerjasama dengan Knights Templar (Freemason) bagi mengatur perancangan supaya orang Yahudi berupaya pulang ke Israel dan membentuk sebuah negara bebas. Mereka merancang penjajahan negara lain dan memberi kemerdekaan setelah menukarkan sistem negara, menguasai industri utama dan meletakkan orang-orang mereka di dalam negara jajahan.Mereka malahan bekerjasama membentuk sistem perbankan, pertubuhan dan pelbagai badan menguasai dunia dan seluruh aspek kehidupan kita pada hari ini.

Persoalan 5: Siapakah “golongan” Ya’juj & Ma’juj?

An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World: Chapter 7

Kita mengenali Yahudi Khazar sebagai bangsa Ya’juj & Ma’juj. Persoalannya hadis menyatakan bilangan mereka 999 daripada setiap 1,000 orang, dan mereka ini pula adalah manusia. Oleh itu siapakah manusia yang bermaksud 999 setiap 1,000 manusia? Siapakah Ya’juj & Ma’juj yang tidak terhitung banyaknya? Dalam erti kata lainnya, siapakah “manusia tidak terhitung”?

Jawapannya semua manusia yang termasuk golongan mereka. “Golongan” Ya’juj & Ma’juj ialah manusia seperti saya, keluarga saya, anda dan keluarga anda, pemimpin dan ulama yang anda sanjung dan semua manusia di dunia, iaitu mereka yang melaksanakan sistem diperkenalkan mereka ke dalam sistem di dalam negara kita. Siapakah lagi yang selama ini melakukan kerosakan jika bukan manusia yang mengamalkan sistem mereka?

Oleh itu 99.9% manusia adalah tergolong sebagai “golongan Ya’juj & Ma’juj” (Children of Gog & Magog) kerana melaksanakan sistem mereka. Akibat daripada ini lahirlah Ya’juj & Ma’juj berbangsa barat, melayu, india, cina dan semua bangsa yang melaksanakan sistem Ya’juj & Ma’juj. Dakwaan ini dijelaskan melalui surah al-Maa’idah:51:

“…Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu…”; al-Maa’idah:51

Keterangan merujuk hari ini. Ini kerana Yahudi dan Kristian tidak menjadi teman rapat pada zaman dahulu. Sebab utama ialah Kristian mendakwa Yahudi bertanggung-jawab membunuh Jesus, iaitu tuhan mereka. Namun itu pada hari ini dan semenjak Peperangan Waterloo (1815) di antara England dan France, mereka bekerjasama.

Ya’juj & Ma’juj telah terlepas daripada sekatan kemanusiaan dan bekerjasama dengan Kristian bagi membentuk pelbagai sistem untuk menguasai dunia. Mereka membentuk “Gog & Magog World Order”.

Oleh itu apakah maksud “adalah dari golongan mereka” apabila hidup di zaman “Gog & Magog World Order” dan mereka bekerjasama menguasai dunia?

Pertamanya hanya terdapat dua golongan utama, iaitu golongan orang Islam atau golongan Ya’juj & Ma’juj. Keduanya ia bermaksud sesiapa yang mengambil dan melaksanakan sistem mereka akan terkeluar dari golongan orang Islam dan menjadi golongan Ya’juj & Ma’juj. Allah akan membiarkan manusia mati sebagai golongan Ya’juj & Ma’juj kerana menyokong perlaksanakan sistem dan cara kehidupan mereka. Maksud selainnya ialah kita menerima nasib sama seperti mereka, iaitu kekal di neraka selamanya.

Selainnya ada yang berkata ini tidak mungkin kerana banyak yang bersyahadah dan melakukan solat, berpuasa, zakat dan menunaikan haji. Perlu diingatkan kembali keterangan al-Maaidah:51 menyatakan “Wahai orang-orang yang beriman!”, iaitu bermaksud mereka ini bukan sekadar Islam dan melakukan Rukun Islam, tetapi mereka malahan memenuhi semua rukun menjadi orang beriman. Mereka adalah orang beriman yang bergetar hati apabila sekadar hanya mendengar nama Allah swt.

Maka orang beriman yang melaksanakan sistem mereka akan menerima nasib yang sama. Berdasarkan alasan ini maka hadis yang menyatakan Ya’juj & Ma’juj tidak terhitung dan 999 setiap 1,000 orang menjadi benar dan munasabah (samada kiraan berdasarkan “seorang dari sahabat” dan 999 dari kita? atau kiraan mengikut nisbah penduduk setiap zaman? Wallahualam).

Fakta ini malahan disokong fakta riba wang kertas dan transaksi melibatkan bank. Ini kerana surah al-Baqarah menyatakan pengistiharan peperangan oleh Allah swt dan Rasulullah saw ke atas orang yang mengambil riba, membayar riba, penulis riba dan saksi kepada perjanjian riba.

“..Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya PEPERANGAN dari Allah dan RasulNya…”; al-Baqarah:279

“..Dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka mereka itulah ahli neraka, mereka KEKAL di dalamnya…”; al-Baqarah:275

99.9% akan ke neraka kerana riba wang kertas

Bagaimana seseorang tidak malu mengaku beriman apabila statusnya sedang berperang menentang Allah swt dan Rasulullah saw? Ini satu pengakuan tidak munasabah dan iman sangkaan semata-mata (prasan). Maka melalui surah ini 99.9% bangsa dan golongan Ya’juj & Ma’juj dimasukkan ke neraka serta kekal di dalamnya.

Fakta lain ialah amalan syirik oleh 99.9% manusia melalui sistem pilihanraya dan kerajaan. Ini kerana persoalan penting di sini ialah siapakah yang berhak menentukan betul atau salah di dalam undang-undang jenayah (atau lainnya)? Allah? Agama? Kerajaan? Amerika atau British? Masyarakat? Hakim? Peguam? Berhala? Pokok Nangka? Semut? Lebah? Ketahuilah! amalan sistem kerajaan dan pilihanraya hari ini sama sekali mengenepikan kuasa Allah bagi menentukan kebenaran dan kesalahan (iaitu keadilan), dan adalah Syirik! Kesemua kuasa Allah telah diberikan kepada kerajaan, iaitu satu institusi (berhala) yang diberi berkuasa oleh rakyat bagi menentukan selain undang-undang Allah.

“..Dan katakanlah: “Kebenaran itu ialah yang datang dari Tuhan kamu, maka sesiapa yang mahu beriman, hendaklah ia beriman; dan sesiapa yang mahu kufur ingkar, biarlah dia mengingkarinya..” (18:29)

“..sesiapa yang memberikan syafaat yang buruk, nescaya ia akan mendapat bahagian daripadanya..” (4:85)

“..Tidak ada bagi penduduk langit dan bumi pengurus selain daripadaNya dan Ia tidak menjadikan sesiapapun masuk campur dalam hukumNya..” (18:26)

“..Tuhan yang menguasai pemerintahan langit dan bumi (termasuk Malaysia), dan yang tidak mempunyai anak, serta tidak mempunyai sebarang sekutu dalam pemerintahanNya..” (25:2)

“Ia mengadakan undang-undang dan peraturan neraca keadilan” (55:07)

“Allah yang menurunkan Kitab Suci dengan membawa kebenaran, dan menurunkan keterangan yang menjadi neraca keadilan” (42:17)

“dan Kami telah menurunkan bersama-sama mereka Kitab Suci dan keterangan yang menjadi neraca keadilan, supaya manusia dapat menjalankan keadilan” (57:25)

“Azab yang kamu berada padanya itu adalah kerana keadaan kamu apabila Allah Yang Maha Esa sahaja diseru dan disembah, kamu kufur; dan apabila dipersekutukan sesuatu dengan Allah, kamu percaya. Maka kuasa menjalankan keadilan adalah hak Allah, Yang Maha Tinggi, lagi Yang Maha Besar (pemerintahanNya)” (40:12)

“Allah menerangkan, bahawasanya tiada Tuhan melainkan Dia, Yang sentiasa mentadbirkan dengan keadilan, dan malaikat-malaikat serta orang-orang yang berilmu (mengakui dan menegaskan juga yang demikian); tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (3:18)

Bertanyalah: “Siapakah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan langit dan bumi?” Jawablah: “Allah”. Bertanyalah lagi: “Kalau demikian, patutkah kamu menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai Pelindung dan Penolong, yang tidak dapat mendatangkan sebarang manfaat bagi dirinya sendiri, dan tidak dapat menolak sesuatu bahaya?” Bertanyalah lagi: “Adakah sama, orang yang buta dengan orang yang celik? Atau adakah sama, gelap-gelita dengan terang? Atau adakah makhluk-makhluk yang mereka jadikan sekutu bagi Allah itu telah mencipta sesuatu seperti ciptaanNya, sehingga ciptaan-ciptaan itu menjadi kesamaran kepada mereka?” Katakanlah: “Allah jualah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu, dan Dia lah Yang Maha Esa, lagi Maha Kuasa” (13:16)

“..Sesungguhnya orang-orang yang diambil nyawanya oleh malaikat semasa mereka sedang menganiaya diri sendiri (kerana enggan berhijrah untuk membela Islam dan rela ditindas oleh kaum kafir), mereka ditanya oleh malaikat dengan berkata: “Apakah yang kamu telah lakukan mengenai ugama kamu?” Mereka menjawab: “Kami dahulu adalah orang-orang yang tertindas di bumi“. Malaikat bertanya lagi: “Tidakkah bumi Allah itu luas, yang membolehkan kamu berhijrah dengan bebas padanya?” Maka orang-orang yang sedemikian itu keadaannya, tempat akhir mereka ialah neraka jahanam, dan neraka jahanam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali..” (4:97)

Dan mereka mengadakan sekutu-sekutu bagi Allah untuk menyesatkan manusia dari jalanNya. Katakanlah (wahai Muhammad): “Bersenang-senanglah kamu (bagi sementara di dunia), kerana sesungguhnya kesudahan kamu ke neraka” (14:30)

Rakyat yang mengundi turut melakukan syirik. Ini kerana merakalah pihak yang merealisasikan kuasa yang membatalkan kuasa Allah. Mereka yang menjadi kakitangan kerajaan dan ahli politik mengamalkan syirik kerana bersumpah (semasa perlantikan) dan melaksanakan undang-undang sekular yang membatalkan kuasa Allah. Keseluruhan ini ditegaskan dengan ketiadaan pemakaian darurah bagi amalan syirik dan ayat yang jelas di dalam Al-Quran. (Rujukan lain: Secularism and its implicationsSiapa Ulama Sejati?Can Muslims Vote in Elections of the Modern Secular State?).

Keterangan Surah Al-Baqarah dan amalan syirik di atas sepatutnya membuatkan hatinya seakan-akan tercabut kerana kedasyatannya. Namun itu bagi golongan Ya’juj & Ma’juj, kesemua ini tidak mendatangkan ketakutan dan menjadi hiburan menghalalkan yang haram. Mereka sentiasa sahaja mempunyai alasan untuk menyelisihinya.

Kepada yang beriman, fakta dan Gog & Magog World Order adalah ujian tersangat sukar. Sudah tentu dan siapakah tidak berakal menyangka Allah swt memberikan ujian mudah ke syurga? Soalan di sini sahaja telah pun membingungkan manusia  menjawabnya, maka tidak dapat dibayangkan pula apabila Allah swt pula menyoal di akhirat.

Dengan ujian kehidupan yang berat maka Rasulullah saw menyatakan akan datang kepada umat ku suatu zaman di mana orang yang berpegang kepada agamanya laksana menggenggam bara api. Rasulullah saw dengan itu memberi “perintah yang sangat tegas” untuk meninggalkan semua puak walau terpaksa berpaut kepada akar pokok hingga mati, bemaksud pilihan mati bagi memelihara keimanan jauh lebih baik daripada menjadi golongan Ya’juj & Ma’juj.

Ianya juga perjuangan yang selari dengan cerita Ashaab’ul-Kahfi dan Ar-Raqiim di dalam Surah Al-Kahfi, iaitu pilihan antara “keimanan” atau “kehidupan dunia tanpa iman”. Dalam hadis lain pula Rasulullah saw memberikan gambaran kehidupan orang beriman:

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah saw. bersabda, “…Selagi akan datang suatu masa di mana orang yang beriman tidak akan dapat menyelamatkan imannya, kecuali bila ia lari membawanya dari suatu puncak bukit ke puncak bukit yang lain dan dari suatu lubang kepada lubang yang lain. Maka apabila zaman itu telah terjadi, segala pencarian (pendapatan kehidupan) tidak dapat dicapai kecuali dengan perkara yang membabitkan kemurkaan Allah swt…”. (HR Baihaqi)

Keterangan lain yang menyokong seperti yang terkandung di dalam Surah An-Nisaa:97

Maksudnya: “..Sesungguhnya orang-orang yang diambil nyawanya oleh malaikat semasa mereka sedang menganiaya diri sendiri (kerana enggan berhijrah untuk membela Islam dan rela ditindas oleh kaum kafir musyrik), mereka ditanya oleh malaikat dengan berkata: “Apakah yang kamu telah lakukan mengenai agama kamu?” Mereka menjawab: Kami dahulu adalah orang-orang yang tertindas di bumi. Malaikat bertanya lagi: “Tidakkah bumi Allah itu luas, yang membolehkan kamu berhijrah dengan bebas padanya?” Maka orang-orang yang sedemikian itu keadaannya, tempat akhir mereka ialah neraka jahanam, dan neraka jahanam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali..”; al-Quran: An-Nisaa:97

Berdasarkan di atas maka orang beriman tiada sebarang alasan yang sah pada hari akhirat. Rasulullah saw juga telah memberikan perintah khusus dan mengingatkan mereka, maka itu tidak haruslah orang beriman mempunyai ketetapan lain:

“…dan tidak harus bagi orang beriman, lelaki dan perempuan — apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara — mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata…”; al-Ahzaab:36

Persoalan 6: Bilakah Dajjal muncul?

Jerusalem in the Quran

Dajjal dilepaskan semasa zaman kehidupan Rasulullah saw, dan hadis memberitahu Dajjal hidup selama 40 hari:

Tanya kami; “Berapa lamakah Dajjal akan tinggal di bumi?”, jawab Rasullullah: “Selama empat puluh hari, satu hari sama seperti setahun, satu hari seperti sebulan, satu hari seperti seminggu dan selebihnya seperti hari-hari kamu sekarang”. Tanya kami; “Ya Rasullullah, ketika sehari seperti setahun, cukupkah kalau kami solat seperti solat sekarang ?”, jawab Rasullullah; “Tidak” tetapi hitunglah bagaimana pantasnya. (HR Muslim) Kesimpulan hadis ialah Dajjal hidup dalam 4 dimensi, iaitu:

1 hari = Setahun

1 hari = Sebulan

1 hari = Seminggu

37 hari = Seperti hari kita

Rujukan buku Jerusalem in the Quran menyatakan pembahagian tempoh seperti di bawah:

1 hari = Setahun = British = Pound

1 hari = Sebulan = Amerika Syarikat = Dollar

1 hari = Seminggu = Israel = Electronic Money (Chemtrail?)

37 hari = Zaman seperti hari kita, iaitu zaman kemunculan Dajjal  dan memerintah dunia secara nyata

Israel akan menguasai dunia dan menggunakan Electronic atau Chip Money. Sistem yang sama diimplementasikan di Malaysia melalui cip yang diletakkan pada kad pengenalan.

Sea of GalileaSea of Galilea

Setelah Israel menguasai dunia, Dajjal akan muncul menguasai dunia apabila Sea of Galilea menjadi kering, iaitu lebih kurang 20-40 tahun akan datang dan akibat kegunaan penduduk, perindustrian, projek menghijaukan padang pasir dsbnya. Faktor lain adalah kemarau berpanjangan berlaku 3 tahun sebelum kemunculan Dajjal (Ini adalah petunjuk daripada Allah bagi ketibaan Dajjal, dan kemarau yang menjadi rahmat terbesar kepada orang beriman kerana berupaya melatih keimanannya untuk mengalahkan Dajjal).

A lengthy hadith narrated by Ibn Majah, Ibn Khuzaimah, and ad-Dhiyaa’, attributed to Abu Umamah, reports that the Prophet of Allah, sallallahu `alaihi wa sallam, said, “There will be three hard years before the Dajjal (appears). During them, people will be stricken by a great famine. In the first year, Allah will command the sky to withhold a third of its rain, and the earth to withhold a third a third of its produce. In the second year, Allah will command the sky to withhold two thirds of its rain, and the earth to withhold two thirds of its produce. In the third year, Allah will command the sky to withhold all of its rain, and it will not rain a single drop of rain. He will command the earth to withhold all of its produce, and no plant will grow. All hoofed animals will perish, except that which Allah wills.” He (sallallahu `alaihi wa sallam) was asked, ‘What sustains people during that time?’ He said, “Tahlil, takbir and tahmid (Saying, la ilaha ill Allah, Allahu Akbar and al-hamdulillah). This will sustain them just as food does.” [Sahih Al-Jami` as-Saghir, no. 7875]

Oleh itu peringkat kemarau dan kekeringan air Sea of Galilea adalah peringkat akhir Gog & Magog World Order dan mengikut hadis yang menyatakan “…Kemudian datang pula segolongan yang lain (dari kalangan mereka) lalu mereka berkata : “Dulunya terdapat air di sini…”  (HR Muslim). Ianya turut dijelaskan melalui hadis mengisahkan Tamim Ad-Dari bertemu Dajjal dan bertanyakan serta mengatakan air ‘Sea of Galilea’ akan menjadi kering (HR Muslim).

Sesiapa yang percaya Ya’juj & Ma’juj masih belum keluar, maka apakah penjelasan mereka air Sea of Galilea yang sepatutnya digunakan Ya’juj & Ma’juj telah menjadi kering sebelum kemunculan Ya’juj & Ma’juj itu sendiri?

Sepanjang tempoh sebelum ketibaan Dajjal, Peperangan Dunia III dan kekejaman berleluasa serta berlarutan lebih kurang 19 tahun sehingga ketibaan Imam Mahdi dan Nabi Isa. Penyakit menjadi-jadi (Bio-war dan Sistem) dengan penciptaan bakteria makmal seperti AIDS, selesema burung dan babi, serta radiasi peperangan nuklear. Immunisasi badan manusia turut menjadi rosak dan tidak mampu menahan serangan kerana bertahun mengambil antibiotik, vaksin, makanan berkimia, air berklorin dsbnya.

Maintain humanity under 500 million
Huh? What does it mean to maintain "humanity" under 500 million?

Akhirnya Ya’juj & Ma’juj dan golongannya mati kerana badan tiada immunisasi menahan serangan atau kesan daripada nuklear radiasi, iaitu mati semudah serangan “…ulat-ulat menyerang batang leher Ya’juj wa Ma’juj itu,mereka pun mati bergelimpangan dengan serentak seperti matinya satu jiwa…”. Setelah itu Islam menguasai pemerintahan dunia berserta kemewahannya, mungkin kerana dunia menjadi kosong akibat ramai yang telah mati.

Nuclear

Rujukan lain yang agak menarik menyatakan kemunculan Dajjal pada tahun 2033. Ini kerana Rasulullah saw menyatakan kehidupan Dajjal semasa 3 peringkat pertama tidak seperti hari-hari kita, dan meminta menghitung harinya.

Apakah maksud ini? Maksudnya kita perlu membuat kiraan matematik dan menghitung untuk mendapatkan tarikh kemunculan Dajjal. Oleh itu persoalannya ialah apakah jumlah hari selain hari kita? Jawapannya terkandung dalam surah al-Hajj:47

“…Dan (katakanlah kepada mereka): sesungguhnya satu hari dari hari-hari azab di sisi Tuhanmu adalah menyamai seribu tahun dari yang kamu hitung...”; al-Hajj:47

Kini kita menemukan fakta 1 hari bersamaan 1,000 tahun, dan fakta lain ialah terdapat 12 bulan atau 52 minggu di dalam setahun. Selainnya tahun dikira mestilah mengikut tahun Hijrah dan bukan tahun Gregorian. Hanya Allah berkuasa menentukan kiraan masa dan bilangan tahun.

“…Dia lah yang menjadikan matahari bersinar-sinar (terang-benderang) dan bulan bercahaya, dan Dia lah yang menentukan perjalanan tiap-tiap satu itu (berpindah-randah) pada tempat-tempat peredarannya masing-masing) supaya kamu dapat mengetahui bilangan tahun dan kiraan masa…”; al-Yunus:5

Oleh itu kehidupan Dajjal semasa berada di dimensi lain adalah mengikut tempoh di bawah:

1 hari = Setahun = 1,000 tahun

1 hari = Sebulan = 1,000 tahun/12 (bulan) = 83 tahun

1 hari = Seminggu = 1,000 tahun/52 (minggu) = 19 tahun

Dari kiraan kita mendapati kehidupan Dajjal selama 1,000 tahun pada peringkat atau dimensi pertama, 83 tahun pada dimensi kedua, dan 19 tahun pada dimensi ketiga. Teori kiraan mengikut tahun Hijrah menyatakan Ya’juj & Ma’juj memecah tembok pada tahun 353 Hijrah (965 AD) (Khazar mula aktif berdagang pada 850 AD). Oleh itu:

353 Hijrah + 1,000 tahun = 1353 Hijrah (1935 AD)

= Zaman Dajjal menguasai Europe & kejatuhan British

1353 Hijrah + 83 tahun = 1436 Hijrah (2014 AD)

= Zaman Dajjal menguasai Amerika dan peralihan kepada Israel (bermulanya Perang Dunia III)

1436 Hijrah + 19 tahun = 1455 Hijrah (2033 AD)

= Zaman Dajjal menguasai Israel dan penderitaan Perang Dunia III yang berpanjangan

= Kemunculan Imam Mahdi & Nabi Isa

Walaubagaimanapun kesemua kiraan tarikh sekadar teori dengan kebenaran tarikh sebenar yang belum terbukti. Kebenaran yang telah terbukti ialah tembok menyekat Ya’juj & Ma’juj terbuka dan mereka meluru turun dari kuasa pemerintahan  (al-Anbiyaa’:95-96). Bukti jelas yang lainnya ialah tuhan yang mereka sembah adalah Lucifer (Iblis). Kebenaran lain yang terbukti ialah tembok tidak berupaya ditebuk dan dinyatakan ayat 97 surah al-Kahfi telah ditebuk dan berlubang semenjak zaman kehidupan Rasulullah saw. Kebenaran terbukti ialah Ya’juj & Ma’juj telah dilepaskan dan menguasai setiap pelusuk pemerintahan dunia, dan disokong oleh kuasa dari gologanYa’juj & Ma’juj (Children of Gog & Magog). Kebenaran terbukti ialah mereka telah hampir menawan seluruh bumi Palestine dan Sea of Galilea telah menjadi semakin kering. Oleh itu sama-samalah nantikan kedatangan janji Allah swt.

Maksudnya: “…Katakanlah (wahai Muhammad); “Nyawa kamu akan diambil oleh Malikil Maut yang ditugaskan berbuat demikian ketika habis ajal kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Tuhan kamu”. Dan sekiranya engkau melihat ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhan mereka: “Wahai Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar dengan sejelas-jelasnya; maka kembalikanlah kami ke dunia supaya kami mengerjakan amal-amal yang baik; sesungguhnya kami sekarang telah yakin”.

Dan (bagi menolak rayuan itu Allah Taala berfirman): “Kalaulah Kami telah tetapkan persediaan, nescaya Kami berikan kepada tiap-tiap seorang akan hidayah petunjuknya; tetapi telah tetap hukuman seksa dariKu: `Demi sesungguhnya! Aku akan memenuhi neraka Jahannam dengan semua jin dan manusia.

(Lalu dikatakan kepada mereka: “Oleh sebab kelalaian kamu) maka rasalah azab seksa kerana kamu melupai pertemuan hari kamu ini. Sesungguhnya Kami pun tidak hiraukan keselamatan kamu lagi; dan rasalah azab yang kekal dengan sebab apa yang kamu telah kerjakan“.

Sesungguhnya yang sebenar-benar beriman kepada ayat-ayat keterangan Kami HANYALAH orang-orang yang apabila diberi peringatan dan pengajaran dengan ayat-ayat itu, mereka SEGERA merebahkan diri sambil sujud (menandakan taat patuh), dan menggerakkan lidah dengan bertasbih serta memuji Tuhan mereka, dan mereka pula tidak bersikap sombong takbur…”; al-Quran: as-Sajdah:11-15

Penutup

Bantu sebarkan maklumat ini dan kasihani mereka dan keluarga yang mungkin mencari hidayah dan hendak beriman. Sesiapa mahu beriman boleh berusaha bersungguh-sungguh untuk beriman. Sesiapa sekadar beriman dengan Allah Maha Pengampun (Al-Ghaffar) atau Ar-Rahman (Maha Pengasih), ketahuilah Allah itu Al-Ahad, dan oleh itu pada masa sama Allah swt juga adalah Al-Jabbar (Maha Memaksa), Al-Mudzillu (Maha Menghinakan), Al-Hakam (Maha Menghukum), Al-Adlu (Maha Adil), Al-Hasib (Maha Menghitung), dan Al-Muntaqim (Maha Menyeksa). Maka keluarlah daripada angan-angan tanpa amal sebenar (pengabdian) dan fikirkanlah situasi sebenar di akhirat apabila 99 sifat Allah swt dari asmaNya adalah satu. Allah swt itu Al-Ahad dan tiada yang menyamaiNya, itulah Allah swt sebenar-benarnya.

Perbincangan sekadar bacaan kepada mereka ingin membuka minda, berkongsi dan mencari kebenaran. Tiada niat menghalang “kemajuan dan permodenan” kerana kesuntukan masa yang ada untuk persediaan peringkat akhir Gog & Magog World Order. Oleh itu masa yang ada lebih berfaedah digunakan menyelamatkan keimanan sendiri dari memikirkan menjawab alasan tidak pernah habis daripada yang tidak berminat untuk beriman.

Selainnya dan kepada mereka yang bersungguh hendak beriman, ini panggilan terakhir membuat perubahan dan mereka mempunyai masa lebih kurang 1-25 tahun untuk bersungguh-sungguh bertaubat dari kesemua riba, amalan syirik sistem negara sekular, dan segala kemaksiatan. Masa yang ada untuk melatih dan betul-betul memperteguhkan keimanan bagi menghadapi zaman Dajjal. Mereka berusaha membentuk komuniti untuk berhijrah membina perkampungan yang membolehkan mereka mengamalkan kehidupan sebagai orang Islam yang bebas daripada dosa-dosa besar. Mereka mengambil pelajaran dari Surah Al-Kahfi dan bergerak kepada perjuangan yang sama dari cerita Ashaab’ul-Kahfi.

Wallahu a‘lam bish-shawab.

.

“…Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan ugama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia…”; Al-Quran: al-An’aam:70

“…Wahai Tuhan! Sesungguhnya aku tidak dapat menguasai selain daripada diriku sendiri dan saudaraku; oleh itu pisahkanlah antara kami dengan kaum yang fasik itu…”; Al-Quran: al-Maaidah:25

“…Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: “Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah”, kamu merasa keberatan di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat?… Jika kamu tidak pergi beramai-ramai, Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya…”; Al-Quran: at-Taubah:38-39

.

.

Bacaan seterusnya:

Siapakah mereka dan sejarah penguasaan dunia

Penyebab utama kepada 99.9% dimasukkan ke dalam neraka

70 thoughts on “Tembok Ya’juj & Ma’juj terbuka”

 1. Assalamualaikum…

  Saya terjumpa satu Hadis Rasulullah dari Jakim yang berbunyi:

  Rasulullah s.a.w menyebut perihal Dajal serta menyatakan: “…..Sebenarnya Dajal itu seorang muda yang rambutnya kerinting, biji matanya timbul (buta sebelah); ……Sebenarnya ia akan keluar di satu tempat di antara negeri Syam dengan negeri Iraq, serta ia akan melakukan kerosakan di serata tempat yang ia sampai kepadanya (dengan menjadikan kampung orang yang menerima dakwaannya sebagai Tuhan – mewah makmur, dan kampung orang yang enggan menerima dakwaannya – susah meleset; dan dengan menunjukkan kepandaian sihirnya dengan menjadikan tempat yang terbiar dan tanah yang kering kontang – mengeluarkan khazanah buminya dan tumbuh-tumbuhan yang menghijau subur;juga menjadikan orang muda yang kuat gagah dibelah dua badannya, sepotong dicampakkan jauh dari satu lagi, kemudian diserunya, lalu kedua potongan badan itu bersatu dan orang muda itu pun hidup semula dengan tersenyum-senyum seolah-olah tidak ada sesuatu yang menimpanya; demikian juga mana-mana yang menyembahnya dimasukkan ke dalam Syurganya yang dirasai oleh orang itu sebagai Neraka, sebaliknya orang yang enggan menyembahnya dimasukkan ke dalam nerakanya yang dirasai oleh orang itu sebagai Syurga; dan lain-lain lagi).”

  Nabi s.a.w bersabda lagi: “Wahai sekalian hamba Allah, setelah kamu mengetahui demikian maka tetapkanlah iman kamu, jangan terpengaruh kepada dakwaannya!”

  Kami bertanya: “Ya Rasulullah! Berapa lama ia bermaharajalela di bumi?”
  Baginda s.a.w menjawab: “Empat puluh hari – hari yang pertama: Panjangnya seperti setahun, dan hari yang kedua: Panjangnya seperti setahun, dan hari yang ketiga: Seperti seminggu, manakala hari-hari yang lain: Seperti hari-hari kamu yang biasa.”

  Kami bertanya lagi: “Ya Rasulullah! Jika demikian, hari yang panjangnya seperti setahun iu misalnya cukupkah kami mengerjakan padanya sembahyang untuk sehari?” Baginda s.a.w menjawab: “Tidak, tetapi kirakanlah masa untuk mengerjakan sembahyang itu sekadar masa yang biasa kamu lakukan;”

  Baginda s.a.w menerangkan lagi: “Semasa Dajal itu bermaharajalela, Allah hantar turun Nabi Isa anak Mariam lalu ia turun berhampiran dengan menara putih yang letaknya di timur bandar Damsyik…..maka Nabi Isa pun mengejar Dajal sehingga dapat menawannya di pintu kariah yang bernama: “Lud”, lalu membunuhnya. Setelah itu datanglah suatu kaum yang Allah selamatkan dari bencana Dajal itu menghadap Nabi Isa a.s, lalu Nabi Isa hapuskan kesan kedukaan dan kesedihan dari air muka mereka dengan menyatakan: Bahawa Dajal telah pun dibunuh, serta mengembirakan mereka denga darjat-darjat kedudukan mereka dalam Syurga;”

  Nabi s.a.w menerangkan lagi: “Bahawa semasa Nabi Isa sedang menerangkan perkara-perkara yang menggembirakan mereka, Allah wahyukan kepada Nabi Isa dengan firmannya: “Bahawa Aku telah mengeluarkan sekumpulan hamba-hambaKu (Ya’juj wa Ma’juj) yang tidak ada daya upaya bagi sesiapa pun memerangi mereka; oleh itu maka bawalah hamba-hambaKu yang bersama-samamu berlindung di bukit Tursina; setelah itu Allah keluarkan Ya’juj wa Ma’juj dan mereka pun meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi….; Nabi Isa dan pengikut-pengikutnya pun terkepung lama di bukit itu sehingga kepala lembu menjadi lebih berharga dan lebih baik kepada mereka dari seutas dinar kepada seseorang kamu sekarang; lalu Nabi Isa dan pengikut-pengikutnya merayu kepada Allah supaya membinasakan musuh mereka, maka Allah s.w.t hantarkan ulat-ulat menyerang batang leher Ya’juj wa Ma’juj itu,mereka pun mati bergelimpangan dengan serentak seperti matinya satu jiwa. Kemudian Nabi Isa dan pengikut-pengikutnya turun dari bukit itu, lalu mereka dapati tidak ada barang sejengkal pun di bumi melainkan penuh dengan bau hapak dan busuk disebabkan bangkai Ya’juj wa Ma’juj itu; maka Nabi Isa dan pengikut-pengikutnya merayu lagi kepada Allah lalu Allah Taala hantarkan kumpulan burung yang batang lehernya seperti batang leher unta, maka kumpulan burung itu pun mengangkut serta mencampakkan bangkai-bangkai itu ke tempat yang dikehendaki Allah. Kemudian Allah Taala turunkan hujan lebat yang sebarang bangunan tidak dapat menahan airnya daripada meliputi serta mencuci muka bumi sehingga menjadi bersih dan rata seperti cermin. Kemudian Tuhan berfirman kepada bumi: Tumbuhkanlah tanamanmu serta keluarkanlah buahmu, dan kembalikanlah segala nikmatmu”; maka pada masa itu sebilangan orang boleh kenyang dengan memakan sebiji buah delima, dan boleh berteduh dengan kulitnya; dan pada masa itu juga diberkatkan Tuhan pada susu sehingga susu seekor unta perahan, mencukupi untuk diminum oleh satu kaum yang besar jumlahnya, dan susu seekor lembu perahan, mencukupi untuk diminum oleh satu qabilah; dan susu seekor kambing perahan, mencukupi untuk diminum oleh satu suku kaum.”

  Nabi s.a.w bersabda lagi: “Semasa manusia sedang menikmati kemakmuran dan kemewahan yang tersebut tiba-tiba Allah menghantar sejenis angin yang baik….lalu mengambil nyawa tiap-tiap orang yang baik – mukmin dan muslim, dan tinggallah sahaja orang-orang jahat dengan keadaan bercakaran sesama sendiri dan berhubung jenis seperti haiwan, maka pada zaman mereka inilah berlakunya hari kiamat.”

  Berdasar Hadis ini, Dajjal akan muncul dahulu sebelum yakjuj dan makjuj. Dan saya kira keterangan Hadis Rasulullah jelas menunjukkan turutan kiamat itu.

  Saya juga masih mencari jawapan tentang yahudi dan akhir zaman. Yang mana, mereka nanti dibunuh sehingga pokok dan batu juga akan bersuara dimana mereka bersembunyi.

  Terima kasih atas entry ini. Sangat membantu….
  wasalam

  1. “Berdasar Hadis ini, Dajjal akan muncul dahulu sebelum yakjuj dan makjuj. Dan saya kira keterangan Hadis Rasulullah jelas menunjukkan turutan kiamat itu.”

   Didalam surah al-kahfi ada disebutkan bahawa Ya’juj & Maj’uj akan dilepaskan seperti “gelombang” (wave) yang akan bertembung sesama mereka dan sesama umat manusia yang lain. Contohnya baling batu dalam air dan lihat gelombang yang terhasil… Adakah ia 1 sahaja? Tidak bukan? Ia pasti ada lebih dari 1. Jadi penerangan melalui Hadis yang disebut, “setelah itu Allah keluarkan Ya’juj wa Ma’juj dan mereka pun meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi….;” bermaksud itu adalah gelombang terakhir dari Ya’juj & Ma’juj. Maknanya setelah itu, tidak akan ada lagi Ya’juj & Ma’juj yg akan keluar..
   Harap itu membantu anda memahami hadis yg panjang itu..

 2. Salam

  Saya juga terpanggil untuk memberi komen. Amat bersetuju dengan tulisan serikandicinta. Youtube videos yang saudara tampalkan disini telah lama saya ikuti dan dengar tapi telah buat penilaian sendiri terutama “The Arrivals” secara keseluruhannya.

  Bagi saya, financial system yang ada memang banyak kepincangannya tapi kita susah nak lari dari menggunakan wang kertas untuk survive. How do you pay your internet bills at the same time menyampaikan dakwah? To me, I try to minimise my exposure to the system as much as I could and istighfar. Semoga Allah terima taubat hambamu ini. Amin

 3. Salam alaikum
  Kajian yang luar biasa dalam, apakah ini analisa pribadi atau bersumber dari buku dan dikaji?
  Saya bertahun-tahun mencari informasi tentang bab ini, baru kali ini saya dapat kajian yang nyaris perfect, tetapi saya yakin karena ini bersifat kajian futuristik maka bisa benar bisa tidak, tetapi untuk hal-hal yang sudah terjadi saya sangat terkesan.
  Sungguh dari buku dan kajian akhir zaman, bab yajuj & Majuj adalah semacam kunci untuk membuka kran misteri masa, karena dari sumber al Quran dan Hadits semua jelas, berbeda dengan bab Dajjal atau Imam Mahdi yang landasan kajiannya lebih banyak kepada hadits saja dan pendapat ulama.
  Saya sangat bahagia, jika semua orang mengerti bahwasanya jadi islam saja tidak cukup tetapi juga harus mengerti, faham dan beramal, biarpun sekarang laksana menggenggam bara ditangan., terima kasih
  wassalam

 4. Assalamu’alaikum,
  Ulasan yang cukup menarik untuk menambah wawasan dan menambah kekuatan dalam keyakinan.

  Terima kasih atas kunjungan.

  Salam Ukhuwah.

 5. Assalamu’alaikum…

  Saya harap2… sedaya upaya kita semua beriman yg sebenar-benarnya, Ikutilah AL-Quran Dan Sunnah, kerana fitnah dunia diakhir zaman ini terlalu banyak dari sagala perkara, “…bagai menggengam bara api”, jika kita masih merasa seanang dgn kehidupan, waspadalah…. dunia ini bagai penjara bg org2 beriman, tegakkan islam dalam tiap2 diri, insyaallah.

 6. Video: 500,000 Cofins delivered in US!

  Why coffins? Why in the middle of Georgia?

  Well, apparently the US Government is expecting a half million people to die relatively soon, and the Atlanta Airport is a major airline traffic hub, probably the biggest in the country, which means Georgia is a prime base to conduct military operations and coordination. It is also the home of the CDC, the Center for Disease Control.

  I don’t want to alarm anyone, but usually you don’t buy 500,000 plastic coffins “just in case something happens,” you buy them because you know something is going to happen. These air tight seal containers would be perfect to bury victims of plague or biological warfare in, wouldn’t they?

  Video: Nuclear War Simulation
  Effect of Nuclear Explosion
  Nuclear Blast Damage
  1 Megaton Surface Blast: Pressure Damage
  1 Megaton Surface Blast: Fallout
  25 Megaton Air Blast: Pressure Damage
  U.S. AND ISRAELI THREATS AND PLANS TO USE NUCLEAR WEAPONS

  Damage: Regarding size of the explosions, Hiroshima and Nagasaki bombs were only 15-20 kilotons and killed 65,000 and 40,000 (25% of each city’s residents) within four months.

  Facts > Megatons > Range
  USA > 15 MG (15,000 kilotons) > 8,100 miles
  Russia > 20 MG (20,000 kilotons) > 6,800 miles

  Note:
  Distance from Kuala Lumpur to Jeddah: 4,362.9 Miles
  Distance from Kuala Lumpur to Moscow: 5,044.9 Mile
  Distance from Kuala Lumpur to New York: 9,399 Miles

  Update: Data as of March 2008

  Nuclear Radiation – You Need To Know About It

  “…Allah s.w.t hantarkan ulat-ulat menyerang batang leher Ya’juj wa Ma’juj itu, mereka pun mati bergelimpangan dengan serentak seperti matinya satu jiwa…”

  Chernobyl disaster: Helicopter crush near Nuclear Power Plant: Here is a powerful video available about Chernobyl’s nuclear fallout effects. Beware, it’s quite disturbing in parts!

  Understanding Radiation Hazards

 7. Bismillah
  Allahummasolli’alamuhammad wa’alaalimuhammad

  Salamun ‘alaikum

  Info yg bagus serta membangkitkan kesedaran. Tapi ade sedikit kemusykilan mengenai dkwaan ‘syeikh imam hosien’ spt d bwh ;

  “Akhirnya Ya’juj & Ma’juj dan golongannya mati kerana badan tiada immunisasi menahan serangan, iaitu mati semudah serangan “…ulat-ulat menyerang batang leher Ya’juj wa Ma’juj itu,mereka pun mati bergelimpangan dengan serentak seperti matinya satu jiwa…”. Setelah itu Islam menguasai pemerintahan dunia berserta kemewahannya, mungkin kerana dunia menjadi kosong akibat ramai yang telah mati”

  Bagaimana pula umat islam boleh hidup selepas yajuj&majuj mati di serang ulat spt tulisan d atas?

  Bagaimana pula dgn riwayat mengatakan bhw nabi Isa a.s hidup terkepung dgn sekelompok umat islam yg mana kepala lembu lebih berharga d waktu itu?

  Sekadar pertanyaan, jika ada sumber maklumat utk menjelaskannya adalah sgt2 d alu2kan.

  TQ

  iyyakanaqbudu waiyyakanasta’in
  ihdinassirotolmustaqim

  1. W’salam wbrt

   Terima kasih atas kunjungan. Selanjutnya memahami “semua mati” semestinya tidak benar kerana ramai hidup atas kehendak Allah swt dan dunia belum kiamat. Saudara boleh membuat bacaan An Islamic View of Gog and Magog (video) in the Modern World dan Sūrah al-Kahf and the Modern Age (video). Video ceramah boleh didapati dari halaman Syeikh Imran secara percuma dan soalan pada forum rasmi di http://www.imranhosein.org/

   Bagi pendapat peribadi, ada rasionalnya ramai mati kerana hadis menyatakan 99.9% adalah Ya’juj & Ma’juj, dan al-Maa’idah:51 memberi definisi golongan mereka. Selainnya terdapat perancangan “80% population reduction”, bakteria ciptaan makmal menjadi-jadi, keracunan makanan dan vaksin dimasukkan ke bayi seawal kelahiran, kesan peperangan nuklear yang dasyat, etc. etc. etc. tq

 8. The Jews believe Gog & Magog refers to Islamic Countries & Russia:

  “…In Ezekiel 38-39, the prophet describes a battle which happens before this event. It is commonly known as the “The Battle of Gog and Magog”. This is a battle in which Russia and the countries north of Israel ally with Iran and other Muslim countries to the south, west, and east of Israel. It is a coalition which attacks Israel with a view toward plundering the country. In this battle, Ezekiel seems to say that Israel will be left to defend itself without help from other countries. In this particular battle however, God (Dajjal?) supernaturally comes to the aid of Israel and destroys the invading armies in a devastating way. With the current alliances Russia is negotiating with Iran and other Muslim countries, this battle may not be far in the future. Some Bible scholars believe it could even happen before the Rapture…”

  Israel Warns World War III May be Biblical War of Gog and Magog
  Prophetic Signs In Israeli News
  Online Revelation Commentaries

  Videos:
  Israel 2008 And Beyond

 9. For those who have eyes…

  Barack Obama: “America’s First Jewish President”
  By James Petras

  Obama asks Shimon Peres: “What can I do for Israel?”

  – Haaretz, November 17, 2008

  The UN Special Rappateur on Human Rights in the Palestinian Territories (Richard Falk) has said Israel’s policies there amount to a crime against humanity…He said the UN must act to protect the Palestinian population suffering what he called ‘collective punishment’…He said the International Criminal Court should also investigate whether the Israeli civilian leaders and military commanders for the Gaza siege should be indicted and prosecuted for violations of international criminal law.

  – BBC News, December 10, 2008

  We need to ratchet up tough but direct diplomacy with Iran, making very clear to them than their development of nuclear weapons would be unacceptable, that their funding of terrorist organizations like Hamas and Hizbullah, their threats against Israel are contrary to everything we believe in…We may have to tighten up those sanctions…and give them a clear choice…whether they want to do this the hard way or the easy way.

  – President-Elect Obama on NBC Meet the Press, December 7, 2008

  December 12th, 2008 “Information Clearinghouse” — — According to a nationally prominent Zionist spokesperson, former Congressman, Federal Judge, White House Counsel to President Bill Clinton and early backer of Obama, Abner Mikvner, “Barack Obama is the first Jewish President”. Mikvner’s affirmation reflects both Obama’s one-sided and longstanding commitment to the State of Israel and loyalty to the Zionist Power Configuration (ZPC) in the United States, as well as the long-term and successful effort of a network of financially and politically powerful Jewish Zionists to ‘embed’ Obama to their ‘Israel First’ political apparatus. What is striking about the latter is the demeaning and arrogant claims made by some leading Jewish Zionist about their ‘central roles’ in the making of Obama’s professional and political careers – in effect denying the President-Elect any credit for his own academic or professional success. (Historically this has been mirrored in the continuous claims of some American Jews to have fought and won the battle of Civil Rights in the 60’s on behalf of African Americans – essentially denying black Americans any independent political role in their own struggle.) Even their personal flattery about his ‘wisdom’, ‘brilliance’ and ‘intellectual acuity’ is always linked with his unconditional support of the State of Israel. One can envision how quickly his Zionist colleagues would replace their plaudits with crude insults regarding his intelligence if he suggested Israel end its starvation blockade of Gaza… Needless to say the Zionists know their man, as they confidently proclaim, he is a cautious and prudent politician, who measures power before he speaks, especially as he has filled the White House, economic councils and security apparatus with Zionist zealots… CONTINUE HERE!

  Videos & Info:

  Obama tells Jewish voters: Barack = Baruch

  Is Obama Jewish? (…or Is Mustafa Kamel Jewish?)

  “…but we’d be silly to think this was an election, rather than an appointment to office, because America doesn’t have elections anymore… This nobody, who was likely born in Kenya, attended school as CITIZEN of Indonesia HERE. He failed to produce a birth certificate for the United States that was even halfway credible, yet rose like a phoenix from the ashes to attend Harvard and eventually, take the most powerful office in the land; without even confirming he’s a natural U.S. citizen in an open and honest manner…For a while there was fleeting evidence that Obama’s mother, Stanley Ann Dunham, was a jewess, born to jewish parents. This is quite likely, judging by his rise to fame, but solid evidence relating to this has become nearly impossible to find as of late. However, there are some key factors pointing to Obama’s jewishness that have been made public. For one, his grandmother was vice president of a bank as can be seen HERE. Although not proof in itself, it’s probably more than coincidental his family can be tied to the jew bankers before his arrival… Obama’s wife, Michelle, is related to the head rabbi of Beth Shalom B’nai Zaken Ethiopian Hebrew Congregation, Capers Funnye, which can be found easily at jewpedia… Immigration records show that Sen. Barack Obama’s grandfather, Baruch Heshy Obramowitz, was an Ethiopian “Falasha” Jew, who changed his surname when he moved to Kenya. The revelation has set off rumors that the presumptive Democratic presidential nominee is a secret Jew. An e-mail sent to Muslim voters, from a group called The Truth About Jewbama, claims that while growing up in Hawaii, the future senator attended a radical Jewish school, called a “Yeshiva.” The e-mail also says that his campaign has several Jewish advisers, including Woody Allen.“I heard that at Harvard he was a member of Hillel,” the caller said, repeating a much-circulated rumor that the senator once belonged to the Jewish student campus organization. Other callers railed against the presumptive Democratic presidential nominee for his pro-Israel voting record and his reported fondness for gifelte fish.Obama is indeed a jew. He surrounds himself with jews. He worships like a jew. He “mourns” like a jew at Yad Vashem, he has had jews all through his career boosting him from one plateau to another. We can find clues of his jewish behavior all around him….”

  Obama the secret Jew? (video)

  Obama Family Tree

  Barack Obama’s Family Tree

  Meaning of Baruch accroding to the Jews

  Mystical Understanding of Blessings

  Each day Jews make one hundred blessings. When we make the blessings, we know the meaning of the words just from the sheer weight of repetition but we are not aware of the deeper meaning that is embodied in the words. It is only through the revelation from our great Chassidic masters that we can come to a deeper meaning that is in our prayers.

  All brachot begin following the same general basic structure:

  Baruch Atah A-donai, E-lokanu Melech Ha-Olam …

  Let us now examine each word individually so that we may understand the deeper connotation hidden in each of them:

  Baruch is commonly translated as “blessed”. If we contemplate on this word, we see that the translation “blessed” does not make sense. What does it mean to say someone is “blessed”? Perhaps it means that he has a lot. Are we saying that G-d has a huge amount of everything?

  A better translation of baruch is obtained by relating this word to other similar words in Hebrew. When Eliezer, the servant of Abraham, brought his camels to the well where he met Rebecca, he caused his camels to bend their knees. The word used there is, “Vi’yavrach” (a derivative of “baruch”) which means to make the camels kneel down. (Genesis 24:11)

  The word baruch is also related to the word in Hebrew “berach” which means knee. Another use of the root of baruch is the Hebrew word “L’havrich” which refers to taking a vine and putting part of the growing branch under the ground so that it may sprout roots. Baruch is also related to the Hebrew word barak, which means lightning. Barak is of a similar, although different root.

  What we see by comparing the word baruch to all the various forms of the root of the word is something that has to do with a downward motion: the lowering of the camels, bending, planting of the vine, and lightning, all have in common a downward motion.

  What we now understanding is that the definition of baruch means coming down. In the standing silent prayer, the Amidah, we bend our knees when mentioning the word “baruch” in the first blessing. This is indicative of our newfound meaning of the word baruch meaning going in a downward direction.

  More specifically in the general context of a “blessing”, it means that G-d is bringing something down to the earth. What could it be that He is bringing down? To answer this question, let us proceed to the next word.

  Atah means “you” in Hebrew. If baruch means coming down, we can connect the two words and “Baruch Atah…” to mean “You ( G-d ) are coming down”! The real intent of a blessing is causing G-d to come down to us.

  The word Atah is indicative of the second person present state. It means that at this point we are talking to G-d directly! Therefore in the first blessing of the Amidah we must bow since we are directly facing the Almighty King of Kings, G-d. We have already bent our knees when we mentioned the word “baruch” and now we are speaking directly to G-d, so we must be in the most humble manner of prostration

  A-donai is the next word in a blessing. It is the only word that is not pronounced as it is written. It is the unutterable four lettered name of G-d, YHVH, but because of Its great holiness, it is pronounced as A-donai. The real meaning of the name YHVH is can be understood based on a compilation of several Hebrew words with deal with the time states, past, present and future.. The first is the verb meaning “was” HiyaH, the next verb is “is” HoVeH, and the third verb is the future tense, “will be” YeHeyeH. These three verbs when put together mean “was, is and will be” an expression of eternity, which is an appropriate description of G-d’s relation to time. Or is simpler terms: Eternal.

  This name of G-d, A-donai, is in the third person. We have switched from the second person of “Atah” in which we bow to Him, to the third person of A-donai, in which we revert to the upright position.

  The reason is that we can not relate to G-d as He is since He is completely beyond our realm of experience and of our mental ability to comprehend Him. Therefore when we refer to Him in the second person present form, Atah, we must bow. We are completely without any ability to comprehend or relate to Him at this stage. But the name, A-donai, although it is the holiest name, is only a name in comparison to the essence of G-d, Atah.

  E-lokanu, the next word in the blessing, is a name of G-d that differs from the name A-donai. A-donai, as we explained above, really is in place of the name YHVH which means the eternal or even more exact, the infinite. This refers to G-d as He is in his essence, beyond the boundary of worlds.

  E-lokanu, we are told by the sages, has the numerical equivalent of “the nature”. This means that E-lokanu or E-lokim refers to the powers of G-d which are manifest in the world, i.e. nature. What is nature? When we try to find out why something is the way it is using scientific methods, we can trace things back just so far. When we reach a limit to which we cannot probe the matter any deeper, we say this is nature. Therefore “nature” is the medium that G-d uses to conceal Himself from our apprehension of Him and at the same time it is a manifestation of His powers to run the world.

  But why do we need to mention this name at all? If we have mentioned G-d’s essence, Atah, “you”, why do we mention in the blessing E-lokanu, translated as “our G-d”?

  The answer is in the next two words:

  Melech Ha-Olam are two words that must be understood. The second word, “Ha-Olam” is translated as “the world”. It is related to the word helem, meaning hidden or concealed. Both helem and olam are made from the same three Hebrew letters, but have different pronunciations. Those who have studied mystical thought know that the world is a concealment which hides the reality of G-d from us and at the same time permits us to see the world as an entity that exists unto itself. Through this helem of the olam, G-d is able create and sustain the world with out being revealed.

  This means that if we were actually able to perceive G-dliness with our own eyes, not only would we not be able to comprehend what we are seeing, but we would no longer be able to functions as independent beings in the world. We would merge into the G-dliness and our separate existence would disappear like a flame would vanish into the sun.

  It is only because of the concealment of G-d in the world, (olam = helem) that we are able to continue to exist. However that does not mean that we must relate to the world as a separate entity from G-d. Just the opposite, we must relate to the world as an extension of G-d. Since we would cease to exist if G-d were to reveal Himself to us in His essence, Atah, both He and we need the intermediary of the world as a concealment. In this manner, we can exist as independent individuals and G-d can interact with the world with out being revealed.

  The word immediately preceding “ha-olam”, melech”, means simply “king”. But the deeper meaning of the word “melech” is “ruler”.

  A king is indicative of a ruler, which G-d surely is. But he is more that merely a ruler of the world who may rule the world in what ever manner he desires. G-d is the true “master” of the world, (or in terms of our understanding:) He is the Master of Concealment! He has concealed Himself to such a degree that it is close to impossible to discern Him.

  Let us now re-examine the beginning of a blessing to see what our new meanings have opened for us:

  Baruch Atah A-donai, E-lokanu Melech Ha-Olam means “You have come down from being identified as the Infinite/Eternal One to conceal Yourself as the Force of Nature in the world…” This is the meaning of a “blessing” or “bracha” – The goodness and pleasure of G-d which is normally manifest as the Infinite and unrevealing Eternal One is now alive in the entire world. Via this understanding, there really does not exist any distance between us and G-d. G-d delights in our mention of His secret hiding place, the world, and waits for us to uncover Him. Through the simple utterance of a “bracha” we have brought about a revelation that we, together with the world, in a most a sublime expression of Oneness with G-d.
  . . .
  Whats the significance of the following hadith and facts:

  “…On the contrary, he As In the east, he is in the east, he is in the east, and he pointed with his hand towards the east…” (Muslim)

  East as in Indonesia? A Jew who lived in Indonesia and running for President to rule the world with the Zionist’s mandate? Accepted worldwide? Does these facts sound very strange?

  I dont think anyone can simply run for the President of the United States, especially if he is black with a muslim name, Barack Hussein Obama…

 10. owh,,,benerniech,,,,makasih tas ilmoenya,,,,,owh ya…..mangnya cirie2 dadjal toe fha za siech

 11. w sama sekali ga setuju dengan argumen2 tersebut,,w yakin tembok itu belum hancur,,karena rasululloh sendri telah berfirman,jika kemunculan yajuj dengan majuj tersebut adalah tanda-tanda terjadi nya kiamat,,dan tembok itu licin,,maka tidak seorang pun dapat memanjat nya.karena Alloh SWt sendri yang akan meluluh lantah kan tembok tersebut…jd w rasa argument2 itu hanya bkin bingung doank,,jangan sok tahu,,,,,kita ini sedang menuju akhir jaman,,jd jangan bodohi kami dengan argumen-argumen tersebut…kita lihat saja nanti apakah argumen-argumen itu bener,,,tp w yakin argument2 lo bulsit,,makasih.wasalam

  1. salam hamba alloh..
   knapa kamu bley ckp benda ne bulsit??
   kalo kamu bijak..
   kamu xkn buat kputusan melulu sbegini..
   adalah sebaikny kamu buka minda dan buat sberapa byk rujukan..
   apa yg dinyatakan oleh syeikh ini berdasarkn hadith2 dan al-quran.. if kamu nk argue.. argue dgn hujah kamu sndiri..

   1. reply to Hamba Alloh.
    sebelum kamu membangkang atau tidak setuju dgn apa yg diperkatakan adalah lebih baik kamu cermin diri sendiri terlebih dahulu. lihat saja ayat2 kamu itu. sesungguhnya rasulullah itu hanyalah bersabda yakni Allah itu yg berfirman. pelajari dahulu agama sebaiknya sebelum mengeluarkan pendapat sendiri sewenang2nya..

 12. Terima kasih tuan penulis. Saya masih teringat mangenai azan yang mempunyai kekuatan menutup kembali lubang tersebut. Perkara ini tidak diperkatakan dalam rencana tuan. Harap tuan boleh buat ulasan mengenainya. Wassalam

  1. Assalamualaikum…

   saya juga terfikir mcm tu…saya pernah dengar juga, tapi x tahu (kerana kejahilan saya) tentang hadith tu…
   boleh saudara kemukakan dalil (al-quran/hadith) yang menyatakan tentang azan akan menutup kembali lubang itu? sebagai rujukan untuk dimuatkan dalam artikel blog saya…

   terima kasih…

  2. seingat saya… azan yang menutupi lubang adalah pada ketika hampir keluarnya binatang yang dinamakan ‘dabbatul ardhi…’

 13. Ade orang ade mate sihat tapi tak nampak
  ade telinga sihat tapi pekak
  allah menyatakan dalam Alquran ..mereka ni umpamakan lembu
  dalam surah albaqarah…sesiape yg pekakan telinga dan butakan tand dari tanda2 yang allah tunjukan
  sampai satu mase allah pekakan telinga,butakan mata,dan tutup pitu hatinya…
  renung2lah

  wallahualam

  semoga allah membantu kita semua

 14. KIAMAT.??????
  kematian Sseorng mrupakan KIAMAT…
  w/pun d katakan KIAMAT kecil bg dirinya. . .

  bila mati . . .???????
  jwpnnya,,,

  x pasti…!!!!

  mnkin 3 minit lpas ni…
  5 minit lpas ni. . .
  10 minit lpas ni. . .
  1 jam lpas ni. . .
  n keatas …

  jd persoalannya…

  bersediaKah kita . . .?????
  berapa kerat SUNNAH yg kita amalkan . . .?????
  kehidupan dunia akhirat diadili mengikut setakat mana SUNNAH yg kita amalkan…

 15. Semua ini adalah kajian. Bagi yang tak begitu yakin dgnnya, tak ada paksaan. masing2 ada level kefahaman sendiri dan tahap pengetahuan sendiri. Adanya kajian ini membuatkan kita lebih berfikir dan berhati- hati. Dan akan ada pula orang yang akan mengkajinya dengan lebih lanjut.
  But for us, the listener and the reader, think, and act.

 16. salam….awk nie umpama mnntang ulama kn????artikel 2 bkn bca tajuk,baca artikel la!!kt tajuk ja cm 2….artikel 2 len…ntah pa2..pintu yakjud makjud akn trbuka apabila munculnya dajjal…hanya allah yg lbih mngetahui…penemuan nasa mungkin hanya pmbohongan semata-mata…

  1. Minta tolong pergi tanya mana-mana ulama tafsiran ayat di bawah. Saya nak juga tahu apa pemahaman beliau mengenai maksud ayat tersebut dengan fakta yang berlaku pada dunia hari ini.

   PERTAMA

   Al-Quran: “…Maka mereka… TIDAK DAPAT MENEBUKNYA…”; al-Kahfi:97

   Hadis: “Telah MULAI TERBUKA hari ini dari dinding Ya`juj dan Ma`juj sebesar (lubang) ini.” Rasulullah membuat lingkaran dengan dua jarinya, ibu jari dan jari telunjuk. (HR. Al-Bukhari dari Zainab bintu Jahsyin radhiyallahu ‘anha)

   KEDUA

   “…Dan mustahil kepada penduduk sesebuah negeri yang Kami binasakan, bahawa mereka tidak akan kembali hingga apabila TERBUKA TEMBOK YANG MENYEKAT YA’JUJ & MA’JUJ, serta mereka meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi…”; al-Anbiyaa’:95-96

   “Dan mustahil”
   “Penduduk sesebuah negeri” = Yahudi
   “mereka tidak akan kembali” = ke Bait al-Maqdis

   Sekarang pergi tengok orang Yahudi dah kembali ke Bait al-Maqdis tak? 🙂

   Tambahan dan memandangkan banyak yang saya baca pada halaman lain terlampau bergantung pada hadis semata-mata; serta bagi perkara yang dinyatakan jelas di dalam Al-Quran, sebarang hadis sekadar berfungsi menerangkan apa yang terkandung di dalam Al-Quran, dan bukan membatalkan maksud Al-Quran yang jelas.

 17. terima kasih di atas info di atas.

  saya ingin kongsi maklumat… di london telah diadakan beberapa kali pesta ‘gog and magog parade’ … Ikut logiknya yaajud dan maajud dah terlepas.
  Sebab tu la mereka abadikan dalam bentuk patung.

  macam tugu negara, bertujuan memperingati askar yang mati…

  wallahualam…

  1. Yeap, asal-usul, lokasi dan siapa mereka telah dinyatakan dalam Surah Al-Kahfi. Itulah kuasa Allah menutup pintu hidayah hingga ayat jelas pun tidak dapat difahami manusia.

   Sehinggakan Rasulullah SAW bersabda “..Telah MULAI TERBUKA hari ini..”, tetapi ramai tidak beriman dan berhujah tembok MASIH TERTUTUP. 🙂

 18. encik, bukan masalah degil nak kata jugak masih tertutup pintu tu. tapi pertahankan apa yg hak dan apa yg batil.

  klau encik kata “Itulah kuasa Allah menutup pintu hidayah hingga ayat jelas pun tidak dapat difahami manusia.”..encik harus cermin diri sendiri dulu..

  rasulullah kata “Sehinggakan Rasulullah SAW bersabda “..Telah MULAI TERBUKA hari ini..”

  kan Rasulullah kata MULA..tu maksudnya baru nak terbuka..klau dah terbuka time zaman Rasulullah..mesti baginda dah warning clearly kata dah terbuka. baru nak terbuka dan DAH TERBUKA tu lain ye maksudnya.

  Dari sebuah hadis marfu’ dan Abu Hurairah diceritan: Bahawa yakjud dan makjud tersebut setiap hari menggali rintangan yang menghalangi mereka, seketika mereka hampir dapat melihat cahaya matahari ( diberitakan cahaya subuh )maka yang paling atas di antara mereka berseru:” Pulanglah kita dahulu ( pekerjaan ini ) esok kita teruskan lagi kerana ada terdengar suatu suara yang menakutkan ( diberitakan suara azan subuh )Begitulah seterusnya mereka terus menggali dan terhenti ketika waktu subuh keran laungan azan.Hinggalah mereka berhasil keluar dengan izin Allah di akhir zaman seketika azan subuh sudah tidak di laungkan lagi ditempat penggalian mereka

  skrg ni laungan azan masih ada dan in fact x berhenti2 satu dunia..so?

  pd sy..sy hanya pentingkan kebenaran. x ada pasal nya sy nak tegakkan sesuatu fakta yg salah. contohnya klau sy tegakkan isu bahawa tembok ni belum runtuh lagi tapi kebenarannya dah runtuh. klau mcm tu yg terjadi..apa untung yg sy dapat drp berdegil menerima kebenaran?

  isu nya kat sini dah runtuh belom tembok tu kan. dan jawapannya mesti lah belum based on the hadith.sy sgt percaya tembok tu akan runtuh jua. apa2 pun sbgai umat islam kita mesti lah sentiasa menguatkan keimanan x kira lah apa situasinya.

  1. Alhamdulillah kalau yaajud dan maajud belum terlepas.

   tapi…. tak semua tempat kita dapat dengar azan.. kebetulan saya pernah tinggal di brickfield.. Agak susah nak dengar azan.. Kemudian, semasa saya tinggal di kawasan pedalaman Sabah 9 thn yang lalu pun, tak pernah dengar azan… Jadi,,..tak semua tempat kita dapat dengar laungan azan..

   ** Sabda Nabi (s.a.w)yang bermaksud “percanggahan pendapat dikalangan umatku adalah tanda rahmat dari Allah”.

  2. kalau telah “MULA HARI RAYA” maksudnya dah Hari Raya ker? kalau telah “MULA MATI” maksudnya belum mati ker? 🙂

   Niee tak kira lagi dah 1400 tahun telah berlalu daripada yang dikatakan “dah mula terbuka“…

   Al-Quran: “…Maka mereka… TIDAK DAPAT MENEBUKNYA…”; al-Kahfi:97…

   “…Dan mustahil kepada penduduk sesebuah negeri yang Kami binasakan, bahawa mereka tidak akan kembali hingga apabila terbuka tembok yang menyekat Ya’juj & Ma’juj, serta mereka meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi…”; al-Anbiyaa’: 95

   Nie siapa nak terang pula ni? Yahudi dah kembali semenjak 1948 lagi… ish, Al-Quran niee… 🙂

  3. ada ke hadith pasal azan dapat tampal balik lubang yg dah ditebuk ya’juj dan ma’juj?
   sbb cerita ni t’kenal dkt nusantara ni saja, dkt tempat2 lain x dgr pon…

  4. Bab ibadah azan ni kena faham betul-betul… kalau kita zikir tapi tak faham, itu JAMPI… kalau bersyahadah tapi perbuatan lain macam, itu MUNAFIK… semua berpasangan sepertimana ayat dalam Al-QUran yang berpasangan “IMAN DAN BERAMAL SOLEH”… Iman tanpa amal, atau AMAL TANPA IMAN, mana boleh pakai.. Berapa banyak yang melakukan kebaikan dalam dunia ni tapi tak dapat apa-apa?

   Nak faham bab azan kita lihat bab Al-Quran hilang pada akhir zaman… Nie bukan bermaksud Al-Quran terus lesap… tetapi bermaksud tiada siapa yang mendapat pentunjuk daripada Al-Quran (“Kitab Al-Quran ini… menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa“: Al-Baqarah: 2). Al-Quran hilang fungsinya dan tiada yang mendapat petunjuk kerana tiada yang hendak bertakwa… Tiada yang hendak melaksanakan Al-Quran dan beriman mengikut syarat “kami dengar, kami patuh“, tetapi hanya Islam 50-50, 70-30, 10-90, Islam di mulut dan mungkin hati tetapi amalannya lain… Inilah Islam kerana nafsu, dan bukan kerana Allah…. “Islam Ada Hari“…

   Kalau Al-Quran dah hilang difahamkan sebagai terus lesap dari muka bumi… maka untunglah umat selepasnya kerana boleh masuk defence di Padang Masyar bahawa tidak menerima petunjuk dari Allah kerana Al-Quran telah lesap…. atau nak kena hantar nabi yang baru dengan kitab baru pula? 🙂

   Samalah juga dengan maksud bisu, pekak dan buta… “Perbandingan hal mereka (golongan yang munafik itu) samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, Allah hilangkan cahaya mereka, dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat.Mereka PEKAK, BISU DAN BUTA; dengan keadaan itu mereka tidak dapat kembali (kepada kebenaran). Al-Baqarah: 17-18.

   Adakah ini bermaksud asal jadi munafik sahaja, maka terus jadi pekak, bisu dan buta? Bukan itu maksudnya… yang dimaksudkan ialah pekak, bisu dan buta matahati…. Kini samalah juga dengan azan, sangat tak masuk akal lah kalau nak memahami tak dengar maksudnya azan terus tiada… Malahan zaman Rasulullah SAW dahulu azan lagi tidak kedengaran di seluruh dunia berbanding sekarang kerana Islam belum tersebar. Ini sebenarnya merujuk kepada maksud dan ibadah azan. Adakah seruan dan ibadah azan yang menyeru solat kerana Allah masih wujud? atau seruan azan dan solat kerana gaji bulanan? Diri (takut dihina atau telah menjadi kebiasaan hidup)? atau selainnya? Jika jujur pada diri sendiri… adalah jawapannya….

  5. pada saya terjemahan al-quran dan huraian hadis tidak hanya pada zahir sudah pasti ada makna yang tersirat dan hakikat yang tak dapat kita ketahui tanpa hati yang benar-benar terang. (bukan makna hati saya terang) tapi mungkin jugak maksud azan itu adalah hakikat azan secara batin yang boleh menutup kembali lubang tersebut. secara logik mana mungkin sekadar bunyi azan pintu kereta boleh tertutup. ini sudah pasti bunyi azan yang batin sehingga lubang itu tertutup. (pendapat sayalah) bukan pulak kata yakjuj & makjuj itu mahkluk batin.

   1. yeap.. Al-Quran mempunyai makna yang tersurat, tersirat dan tersimpan… kalau yang tersimpan, malaikat pun tak boleh nak tahu… walaubagaimanapun, pemahaman Islam hari ini tanpa rohnya (nur), dan menjadi Islam kulit (Islam kembali menjadi terpencil)..

 19. sebenarnya dah beribu2 buku dikeluarkan mengenai dgn kes ni……tapi ni le statement yg terbaru sy baca mengenai yajuj dan majuj…..ye ke kebenaranya sbb bercanggah dengan penulisan yg lain….dlm suatu buku ada tertulis apabila bangkai yajuj dan majuj memenuhi bumi, maka burung2 sebesar unta akan mengangkatnya tuk dibuang kedalam laut…..dan ada pulak statement menyatakan hujan lebat turun dan membawa bangkai yajuj tadi kedalam laut…..sangat2 mengelirukan….lebih mudah diterima akal kalu terus membaza terjemahan al-quran sbb penerangan dia jelas,daripada buku2 kajian yg terdapat dipasaran…..kekadang explain tah apa2….

  1. Al-Quran itu mukjizat dan sememangnya jelas, tiada syak lagi… dan jika niat semakin ikhlas, Al-Quran menjadi sangat jelas seperti cahaya berlapis cahaya… cuma ada sesetengah pihak yang sangat takut apabila ummah kembali kepada memahami Al-Quran, iaitu Ahli Kitab….

 20. “…Lalu Allah mengirim ulat menyerang leher Yakjuj Makjuj, maka di waktu pagi mereka semuanya bergelimpangan mati sekaligus…”

  Video di bawah mungkin memberikan gambaran bagaimana kematian yang diakibatkan serangan ulat, bukan main-main… serius juga serangan ulat ini dan rasanya semua orang ada kut? cuma serius atau tidak, dan satu masa nanti akan jadi serius….

  MORE LINKS
  http://www.liveleak.com/view?i=671_1262566553
  http://item.liveleak.com/2/view?i=233_1249757933


  http://www.youtube.com/results?search_query=Monsters+Inside+Me&aq=f

 21. assalamualaikum..pada pendapat saya,xsalah kalau kita cuba mengkaji atau menafsir ayat2 didalam al-quran..inilah gunanya para ulama..tetapi yang sedihnya,umat akhir zaman sekarang sangat keras kepala untuk menidakkn amaran2 keras yang telah Allah s.w.t turunkn,kita yang jahil ni patutnya tak usahlah bersuara,nk memandai2 kita..nk bergantung pd hadith 100peratus tanpa menterjemahkn maksud yang terkandung didalamnya..inilah gunanya kita bergantung pada ulama,para ahlil kitab,sedangkn Allah berfirman adalah yang jelas lagi nyata,ada maksud2 yang terkandung didalam nya adalah tersurat dan trsirat..
  sebab itulah kita Allah berikn akal fikiran,berbeza dari binatang..ulama dan orang alim,bukan suka2 hati nk mengeluarkn kenyataan..mereka dah nmpk dah,mereka lebih arif berbanding kita yang jahil..umat akhir zaman suka bertekak dan menegakkn sesuatu perkara menggunakn akal logik..
  xkan kita nak tunggu matahari terbit dari arah barat baru nk tersedar..sedangkn amaran2 Allah sudah nyata..contoh,umat akhir zaman berpakaian seperti telanjang,itupun salah satu kiasan yang kita patut renung dan tafsir bagaimana..pakaian cukup lengkap,tetapi ketat,nmpkkn susuk tubuh..samalh seperti bertelanjang..nmpk x..semuanya itu tersurat dan tersirat..kita harus merujuk pada ulama.baru kita tidak sesat,lari aqidah..

  kalau khilaf tentang tauhid feqah xpe lg..tp kalau bab aqidah jgn main2..boleh terpesong kita..kalau pengetahuan kita sejemput,jgn memandai2 la..even imam syafie sdri pun berhati2 nk mengeluarknkenyataan..jadi,saya lihat kepada yang mengarang artikel ini adalah amat bagus sekali,kerana boleh membuat kita tersedar dari leka dunia,boleh membuat kita merasa gerun dan takut tentang janji Allah bahawa kiamat itu akn datang,dan sudah dekat..tanda2 besarpun banyak yg dah ada..nk tunggu benda sahih smpai bila..

  yang masih xnk percaya,masih nk tunggu benda2 yang betul2 terjadi,tanpa nk merujuk kepada ulama dan ahlil kitab tu terpulanglh..jangan nnti kita menyesal xsempat brtaubat dan beramal..memang kita tidak boleh meramal kiamat,tetapi kita diberikn akal oleh Allah supaya mengkaji,dan mendalami ilmu Allah,
  pada saya,fakta ni betul2 membuat saya berasa gerun dan tersedar seketika..terpulanglah kepada anda yang menafsirknnya bagaimana..betapa janji Allah itu sudah hampir..celakalah mereka yang mendustakan ilmu Allah..nauzubillah..

 22. kajian ni terlalu jauh dgn apa yg dijelaskan para ulama dan buku2 yg sy baca dri ulama besar lain. setiap ayat quran dan hadis ada tafsiran nya.jgn la rujuk akal semata..

 23. hairannya penulis diatas hanya mengutarakan teori2 kemudian dimuatkan ayat2 quran dan hadis tanpa memahai tafsir yg jelas. jika apa benar yg dikeluarkan penulis bahawa tembok yakjuj makjuj telah terbuka luas sehingga keluarnya mereka,sudah pasti ulama2 diseluruh dunia sekarang tlah perbincangkan dan mengingatkan hal ini. ini 1st time sy jumpa teori yg hny memhami makna zahir ayat shj,kemudian disesuaikan dgn peristiwa, tanpa merujuk tafsir dan qaul ulama muktabar. yg kononnya telah keluarnya dajjal dan yakjuj makuj..berbeza sekali dgn penjelasan ulama2 besar yg lain..
  para ulama telah berbahas panjang pasal isu dajjal dan yakjuj makjuj,serta dihuraikan secara detail satu persatu dikuatkan dgn hujah,dalil,nas dan tafsir.. disepakat ulama bahawa kemunculan yakjuj makjuj setelah keluarnya nabi isa as..soalnya, dimanakah nabi isa skarang? adakah nabi isa sudah turun bersma kaum muslimin sekarang?

  Daripada Nawas bin Sam’an r.a. berkata, bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda;-

  Kemudian Allah SWT wahyukan kepada Nabi Isa a.s., “Aku telah lepaskan makhlukKu (Yakjuj dan Makjuj) yang tidak terlawan oleh sesiapa pun. Oleh itu bawalah hamba-hamba Ku yang bersamamu itu berlindung di Bukit Thursina.”

  Lalu Allah SWT mengeluarkan Yakjuj dan Makjuj, dan mereka akan menggelongsor dari tiap-tiap tempat yang tinggi.”

  Nabi Isa a.s. dan rakan-rakannya terkepung di bukit itu , sehingga seekor kepala lembu menjadi lebih berharga dari seratus dinar bagi setiap orang di hari itu (sehingga kekurangan makanan).

  Maka berdoalah Isa a.s. dan rakan-rakannya (supaya Yakjuj Makjuj binasa). Lalu Allah mengirim ulat menyerang leher Yakjuj Makjuj, maka di waktu pagi mereka semuanya bergelimpangan mati sekaligus.

  Kemudian Nabi Isa a.s. dan rakan-rakannya turun dari bukit dan didapatinya tidak ada tempat terluang walaupun sejengkal, melainkan telah dipenuhi oleh bangkai busuk. Maka berdoalah Nabi Isa dan rakan-rakannya kepada Allah (supaya bangkai busuk itu hilang), lalu dikirim oleh Allah burung-burung sebesar unta, maka diangkutnya bangkai-bangkai itu dan dilemparkannya ke tempat yang dikehendaki Allah,

  Kemudian Allah menurunkan hujan lebat, yang tidak membiarkan sebuah rumah pun yang dibuat dari tanah liat dan bulu unta, lalu dibasuhnya bumi sehingga bersih seperti cermin (kaca).

  Sesudah itu kepada bumi diperintahkan; “Tumbuhkanlah buah-buahanmu dan kembalikanlah keberkatanmu!” Maka di masa itu, sekumpulan orang kenyang kerana memakan buah delima dan mereka dapat berteduh di bawah kulitnya.

  Rezeki mereka beroleh berkat, sehingga seekor unta bunting cukup mengenyangkan sekumpulan orang. Dalam keadaan demikian, ketika itu Allah mengirimkan angin melalui ketiak mereka. Maka diambilnya nyawa setiap orang beriman dan setiap orang Islam. Maka tinggallah orang-orang jahat, bercampur-baur seperti himar (tidak tahu malu). Maka di kala itu terjadilah kiamat;- (Riwayat Muslim)

  —————————–

  Kami bertanya, “Wahai Rasulullah, berapa lama ia bermaharajalela di bumi? Baginda s.a.w. menjawab “Empat puluh hari – Hari yang pertama: panjangnya seperti setahun. Hari yang kedua: panjangnya seperti sebulan. Hari yang ke tiga : panjangnya seperti seminggu, manakala hari-hari yang lain: seperti hari-hari kamu yang biasa”
  Kami bertanya lagi, “Wahai Rasulullah, bagi satu hari yang seperti satu tahun, adakah sembahyang sehari semalam memadai?”
  Baginda s.a.w. bersabda, : “Tidak, tetapi kirakanlah masa untuk mengerjakan sembahyang itu mengikut kadar masa yang biasa kamu lakukan.” (HR Muslim)

  dan satu perkara yg dangkal apabila menafsirkan hadis diatas ni dgn masa dan waktu pemerintahan/kekuasaan britis,amerika dan sbgnya. ini sesutu yg pelik..1st time sy dgr tafsiran begini…dan sy xpenah dgr lagi ulama2 besar menimbulkan teori spt ni? dari mana ada tafsir hadis tersebut?? akal logik ke??

  jika begitu, apa pula tafsiran ayat ini? — > Kami bertanya lagi, “Wahai Rasulullah, bagi satu hari yang seperti satu tahun, adakah sembahyang sehari semalam memadai?”
  Baginda s.a.w. bersabda, : “Tidak, tetapi kirakanlah masa untuk mengerjakan sembahyang itu mengikut kadar masa yang biasa kamu lakukan.”

  ok..kalau hadis ini ditafsirkan dgn waktu kekuasaan british,amerika ini bermakna dajjal telah keluar, betul kan?padahal menikut jumhur ulama bahawa dajjal akan keluar selepas kemunculan imam mahdi..so dimanakah imam mahdi skang..?
  mengikut pada hadis2 sahih diberitakan bahawa imam mahdi akan keluar dan di baiah di tanah arab, yg kemudian nya akan ada sekelompok manusia yg ingin memerangi imam mahdi dibenamkan kedalam tanah..adakah peristiwa itu sudah berlaku?

  “Seorang laki-laki akan datang ke Baitullah (Kaabah), maka diutuslah suatu utusan (oleh penguasa) untuk mengejarnya. Dan ketika mereka telah sampai di suatu gurun pasir, maka mereka terbenam ditelan bumi.” (Hadis Riwayat Muslim)

  ‘Benar, di antara mereka yang ditelan bumi tersebut ada yang sengaja pergi untuk berperang, dan ada pula yang dipaksa untuk berperang, serta ada pula orang yang sedang berada dalam suatu perjalanan, akan tetapi mereka binasa dalam satu waktu dan tempat yang sama. Sedangkan mereka berasal dari arah (niat) yang berbeda-beda. Kemudian Allah SWT. akan membangkitkan mereka pada hari berbangkit, menurut niat mereka masing-masing’.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

  begitu juga hadis2 sahih yg lain menceritakan kemunculan imam mahdi akan membersihkan jazirah arab,melimpahkan keadilan didunia dan sbgnya sebelum kemuculan dajjal. ini sepakat ulama bahawa imam mahdi akan keluar dahulu sebelum dajjal.

  1. “…Dan MUSTAHIL kepada penduduk sesebuah negeri yang Kami binasakan, bahawa mereka tidak akan kembali HINGGA APABILA TERBUKA TEMBOK yang menyekat Ya’juj & Ma’juj, serta mereka meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi…”; al-Anbiyaa’:95-96

   Minta penjelasan kenapa Yahudi dah kembali ke Israel pada tahun 1948? Adakah bermaksud tembok telah terbuka?

   ============

   “…Maka mereka… TIDAK DAPAT MENEBUKNYA…”; al-Kahfi:97

   Nabi saw bersabda: “TELAH MULAI TERBUKA HARI INI DINDING YA’JUJ DAN MA’JUJ sebesar (lubang) ini.” Rasulullah membuat lingkaran dengan dua jarinya, ibu jari dan jari telunjuk. (HR. Al-Bukhari dari Zainab bintu Jahsyin radhiyallahu ‘anha).

   Al-Quran dan Hadis jelas mengatakan “tembok telah terbuka“, tetapi Tuan dan ulama besar berpegang kepada “tembok belum terbuka“….

   Oleh itu, harap dapat jelaskan percanggahan pendapat Tuan dan ulama besar yang khusus kepada ayat Al-Quran dan Hadis di atas, pasti ramai di sini yang berminat mengetahui alasannya….

   ============

   An Islamic View of Gog and Magog in the Modern World
   http://imranhosein.org/media/books/ivgmmw.pdf

   Sūrah al-Kahf and the Modern Age
   http://imranhosein.org/media/books/SKAMA-Inet1428x.pdf

 24. I don’t agree about we cannot vote to protect our faith. If u r living in America or any other country without an Islamic party, yes we don’t get involve in election or we form one Islamic party to fight against them. In a country where we have Islamic movement, we hsve to unite to form a jamaah. We cannot create our own village creating our own world of Islamic system. That what happened to Al Arqam movement, without political power they were easily crushed. We also cannot use act of terrorism to justify our objectives. The only is to play along with their system till we gain sovereignity and political power to make changes according to Allah’s way and wage war against whoever against us…may Allah help us, amin.

  1. “…Tegakkan Daulah Islamiyyah dalam Diri Kalian, Niscaya akan Ditegakkan Daulah Islamiyyah di Negara Kalian!…”

  2. Assalamu’alaikum

   Hadis shahih Muslim no 2464
   Dari ‘Amir bin Sa’ad, dari bapaknya ra katanya, “Pada suatu hari Rasulullah saw datang dari daerah perbukitan. Ketika beliau sampai di Masjid Bani Mu’awiyah beliau masuk ke masjid lalu shalat dua raka’at. Kami pun shalat pula bersama-sama beliau. Beliau mendoa kepada Tuhan panjang sekali.

   Setelah mendoa beliau berpaling kepada kami lalu bersabda, “Aku memohon kepada Tuhanku tiga perkara. Dia memperkenankan dua perkara dan menolak satu perkara. Aku memohon kepada Tuhanku supaya jangan membinasakan umatku dengan musim susah yang panjang, maka diperkenankan. Aku memohon supaya umatku jangan dibinasakan dengan bencana tenggelam (seperti banjir besar yang melanda umat Nabi Nuh, atau seperti tentara dan raja Fir’aun yang ditenggelamkan di lautan), permohonanku itu diperkenankan- Nya juga. Aku memohon supaya umatku jangan dibinasakan karena pertentangan sesama mereka, permohonanku ini tidak diperkenankan.”

   Dah jelas sukar nak menyatukan semua umat Islam…

   Maka,

   Berbahagialah orang-orang yang asing (alghuroba’).”(hadits shahih riwayat Muslim) “Berbahagialah orang-orang yang asing (alghuroba’). (Mereka adalah) orang-orang shalih yang berada di tengah orang-orang yang berperangai buruk. Dan orang yang memusuhinya lebih banyak daripada yang mengikuti mereka.”(hadits shahih riwayat Ahmad)

   Yang ada kelompok yang kecil…

   Tapi Allah S.W.T dah janji…

   “Allah telah berjanji kepada orang-orang yang beriman di antara kalian dan mengerjakan amal-amal yang shalih bahwa Dia sungguh-sungguh akan menjadikan mereka berkuasa di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka berkuasa, dan sungguh Dia akan meneguhkan bagi mereka agama yang telah diridhai-Nya untuk mereka, dan Dia benar-benar akan menukar (keadaan) mereka, sesudah mereka berada dalam ketakutan menjadi aman sentosa. Mereka tetap menyembah-Ku dengan tiada mempersekutukan sesuatu apapun dengan Aku. Dan barangsiapa tetap kafir sesudah (janji) itu, maka mereka itulah orang-orang yang fasik.” (An-Nur: 55)

   Kaedahnya?..

   Wallahu’alam

   1. Dapatkan sebenar-benar guru, dan jihad atau tekan nafsu mengikut Al-Quran dan Hadis sehingga kenal diri…..

 25. siapakah penulis yang bernama ed ini? beliau memang mengutarakan hadis dan ayat alquran tetapi dengan tafsiran sendiri yang kadangkala tidak masuk akal,sebagai contoh 1tahun dajjal = british pound, 1 bulan dajjal = us dollar..apakah semua ini?atau saya yang terlepas pandang tentang fakta2 kewangan tersebut..minta penjelasan dan komen pembaca. terima kasih.

  p/s: secara peribadi saya masih menganggap dajjal dan yakjuj makjuj adalah fizikal manusia seperti yg digambarkan dalam hadis2 nabi,dan bukannya sistem kewangan,bangsa yahudi dan lain lain. wallahua’lam.

  1. Saya setuju dan anda “…terlepas pandang…” memahami artikel ini.

   Saya cadangkan anda baca kembali dengan “lebih berhati-hati” mengikut tahap kemampuan anda memahami pembacaan

 26. Pada pandangan saya tembok yang menyekat yakjuj makjuj masih belum terbuka.satu lagi penulis menggunakan dalil ayat 95-96 surah al-anbiya tetapi tidak disebut dengan jelas ‘penduduk’ adalah kaum yahudi dan negeri yang dimusnahkan itu adalah baitul maqdis di dalam al quran.dan jika benar yakjuj makjuj telah keluar kenapa banyak lagi orang yang masih hidup sedangkan dalam satu riwayat yakjuj makjuj apabila sudah keluar akan membunuh manusia dan meminum air di sebuah tasik yang bernama galilea di palestin sehingga kering tapi tasik itu masih belum kering padahal kononnya yakjuj makjuj makjuj telah keluar sejak 1948.k

 27. Assalamualaikum….

  Pertama sekali saya amat berpuas hati dengan penjelasan secara terpeinci apa yang telah ditulis di atas.

  Namun begitu saya ingin bertanya kepada Tuan dua kemusykilan yang baru terlintas di dalam fikiran saya iaitu, jika Ya’juj & Ma’juj ini adalah manusia, adakah mereka tidak makan atau minum semasa mereka berada di dalam tembok tersebut ?

  Pertama; Bagi manusia biasa, makan dan minum itu adalah keperluan asas untuk hidup. 2 atau 3 hari sahaja manusia boleh hidup tanpa makan. Tetapi apa yang saya faham, mereka tinggal di dalam tembok tersebut lebih dari itu. Bagaimana mereka hidup ?

  Kedua; Berapa luas kawasan tembok ini dibina ? Adakah tembok ini berbentuk U, iaitu tembok yang berbentuk pagar batu dimana di atasnya terbuka luas untuk mereka menerima udara, cahaya matahari dan air hujan ? Atau, adakah tembok ini tertutup habis sehingga mereka tidak dapat menerima udara dan cahaya matahari ? Jika ianya berbentuk U, maka ada kemungkinan manusia dari luar boleh memberi bantuan kepada mereka…

  Diharap Tuan dapat menjelaskan dua permasalahan saya ini.

  Terima kasih…

 28. assalamualaikum,aamiin.sila betulkan ini,edit dan betulkan,kerana anda mengelirukan orang“…Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu…”; al-Maa’idah:51

  Keterangan merujuk hari ini. Ini kerana Yahudi dan Kristian tidak menjadi teman rapat pada zaman dahulu. Sebab utama ialah Kristian mendakwa Yahudi bertanggung-jawab membunuh Jesus, iaitu tuhan mereka. Namun itu pada hari ini dan semenjak Peperangan Waterloo (1815) di antara England dan France, mereka bekerjasama.?????>>>>>Jesus tak pernah ajar dia sebagai Tuhan kepada orang nasrani yg beriman,dia dikenali sebagai Rasul oleh orang nasrani,sila rujuk dalil quran….Tuhan mereka?elok istigfar,org kristian yg tidak baik dengan yahudi tidak pernah anggap Jesus sebagai Tuhan mereka,,Jesus adalah Rasul mereka dan melalui Quran mereka tahu yahudi yg sesat gagal membunuh Jesus.

  1. Keterangan merujuk hari ini. Ini kerana Yahudi dan Kristian tidak menjadi teman rapat pada zaman dahulu. Sebab utama ialah Kristian mendakwa Yahudi bertanggung-jawab membunuh Jesus, iaitu tuhan mereka.>>>>betulkan penerangan ini maksud saya.
   terima kasih.

 29. saya bukan siapa-siapa….setiap orang membaca(penulisan ini)…saya pun membaca(semestinya)…namun apa yang membezakan ialah cara kita memahaminya(penulisan)…barangsiapa mununtut kepada kebenaran….Allah akan membuka mata hatinya…akal fikirannya….mohon petunjuk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s