Rasional Larangan Riba


Oleh: Ed

Fakta Perbincangan:

Rumah berharga RM100k, pinjaman selama 30 tahun, dan anggaran kadar riba pada kadar 9% setahun (+BLR%). Mengikut prinsip perbankan Islam al-Bai-Bithaman Ajil, bank akan membeli rumah daripada pemaju pada harga RM100k, dan kemudian menjualkan kepada anda pada harga RM400k.

Bagaimana rumah yang berharga RM100k boleh menjadi RM400k? Ini kerana bank mencampurkan kiraan riba 30 tahun dan pada kadar 9% setahun ($9,000 x 30 tahun + $100k). Bagaimana kalau rumah anda berharga RM200k? Maka jumlah dicampur riba ialah RM800k, RM1.2 juta bagi rumah berharga RM300k, dan seterusnya.

Bagaimana pula pinjaman peribadi Bay’ al-‘Inah berjumlah RM14k, kadar faedah 9% setahun dan bayaran kembali 7 tahun? Bank menjual sahamnya sendiri yang bernilai sebenar RM14k, tetapi ditambah menjadi RM22.8k. Bagaimana saham RM14k menjadi RM22.8k? Ini kerana bank mencampurkan riba 7 tahun ($1,260 x 7 tahun + $14k). Setelah anda membeli dengan harga tambahan RM22.8k, anda wajib menjual kembali saham kepada bank dengan harga asal RM14k. Oleh itu anda perolehi tunai RM14k kerana menjual saham yang belum anda miliki (belum selesai bayar), dan membayar ansuran 7 tahun untuk melangsaikan hutang beli saham RM22.8k.

Fakta sekadar menunjukkan konsep sistem dan pihak pembaca boleh membuat penyelidikan bagi kadar faedah dan kiraan yang tepat. Perbincangan memfokuskan perbezaan yang menggambarkan kesan apabila bank meminta Peminjam membayar wang yang lebih besar daripada wang yang dicipta di dalam ekonomi  [Wang dikendaki bayar (principal +riba) > Wang dicipta atau wujud (principal)]. Anda juga disarankan membaca kisah berkaitan Sejarah Knights Templar dan Yahudi Zionis (must read) dan melihat bagaimana mereka berjaya menguasai sistem dan perbankan hari ini.

Great Deception of Islam Banking! Mulim *MUST SEE*

Kembali kepada fakta dan sistem inilah yang didakwa ulama-ulama perbankan Islam sebagai bukan riba, tetapi perniagaan yang disukai oleh Allah swt. Ini kerana mereka tidak mengenakan faedah, tetapi melibatkan Harga Jualan rumah daripada bank kepada Pembeli (Peminjam). Apakah pendapat anda? Adakah ini riba? Saya katakan ini adalah riba dan tiada bezanya dengan pengajaran dari cerita larangan menangkap ikan pada hari Sabtu.

Maksudnya: “…Dan bertanyalah kepada mereka (wahai Muhammad) mengenai (penduduk) bandar yang letaknya di tepi laut, semasa mereka melanggar larangan pada hari Sabtu, ketika datang kepada mereka pada hari Sabtu itu ikan-ikan (yang menjadi cubaan kepada) mereka, yang kelihatan timbul di muka air; sedang pada hari-hari lain, ikan-ikan itu tidak pula datang kepada mereka. Demikianlah kami menguji mereka (dengan cubaan itu) kerana mereka sentiasa berlaku fasik…”; al-Quran: Al-A’raaf:163

Perbuatan ulama hari ini membenarkan riba telah digambarkan dalam surah Al-A’raaf. Kisahnya di mana terdapat suatu kampung Yahudi yang dilarang menangkap ikan di hari Sabtu. Namun di bawah taqdir Allah ikan-ikan itu hanya muncul ke permukaan air laut di hari Sabtu sedangkan di hari-hari lainnya ikan tidak muncul.

Maka apa yang dilakukan warga kampung itu? Mereke meletakkan jala ikan di malam Sabtu. Lalu pada hari Sabtu mereka menyaksikan ikan-ikan tersebut masuk ke dalam jeratan jala yang telah mereka pasang. Kemudian begitu tiba hari ahad mereka gulung jala tadi sebelum ikan-ikan tersebut sempat keluar darinya.

Oleh itu adakah mereka menangkap ikan pada hari Sabtu? Mereka menyatakan larangan Allah ialah menangkap ikan dan mereka hanya mengepung tetapi tidak menangkapnya. Mereka ini cuba mempermainkan Allah swt, maka Allah jadikan mereka monyet dan khinzir. Itulah mereka yang sebenarnya, dan kini siapakah dipermainkan?

Apakah pula pengajarannya kepada sistem perbankan Islam hari ini? Tiada bezanya!! Mereka menyatakan larangan Allah ialah hutang dengan riba, maka mereka berniaga dengan hutang yang bercampur riba (kononnya perniagaan) dan menyatakannya bukan riba. Sistem bank konvensionl dan sistem perbankan Islam adalah sistem yang sama, hakikatnya menjalankan transaksi yang semata-mata untuk memberi hutang dan mendapat keuntungan melalui “tambahan” (riba) dalam perniagaannya memberi hutang.

Perbezaannya sistem perbankan Islam sekadar menukarkan “nama” kepada Islam dan jual-beli. Orang buta pun boleh mengenali perdayaan ini (yg tidak bertuhankan nafsu), dan maka itu terdapat hadis mengatakan akan datang  suatu masa mereka menghalalkan riba dengan jual beli. Kehidupan ini sangat singkat dan kita lihat sahaja nanti siapakah yang akan dipermainkan, samada mereka atau Allah swt.

“…mereka mengatakan: “Bahawa sesungguhnya berniaga itu sama sahaja seperti riba“. Padahal Allah telah menghalalkan berjual-beli (berniaga) dan mengharamkan riba. … Dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka itulah ahli neraka, mereka KEKAL di dalamnya…; Al-Quran: al-Baqarah: 275

Dr Yusuf Al-Qaradawi di dalam bukunya Tipu Daya halalkan Riba atau Fawa’id al-bunuk hiya al-riba al-haram (p.24), Penerbitan As-Syabab Media,Terbitan 1997 menyatakan:

“..ada yang mengatakan bahawa bank menggunakan harta-hartanya yang disimpan dalam perniagaan, perkilangan dan juga projek-projek pelaburan. Tetapi pada hakikatnya ini semua tidak dapat diterima. Jika kita ikuti lapuran belanjawan, bank-bank tersebut sebenarnya berniaga dengan hutang, pinjaman dan juga insurans. Bank tidak melakukan kerja-kerja asas seperti membuat pembelian, penjualan, pertanian, perkilangan atau pembinaan… Inilah fungsi bank yang asasi dan inilah matlamatnya. Bank ialah pemakan riba yang paling besar, yang mengambil tempat pemakan-pemakan riba zaman silam. Bank ialah agen riba yang utama yang memakan dan yang diberi makan (maksudnya bank hidup seperti parasit dengan tidak tahu berusaha sendiri untuk hidup, tetapi berusaha menghisap darah dan memerah titik peluh orang lain untuk hidup, dan kemudiannya memusnahkan mereka yang bekerja untuk memberinya kehidupan)…”; Dr Yusuf Al-Qaradawi

Bayangkan dahulunya bank berasal daripada individu perseorangan. Seluruh masyarakat kampung berusaha mencari rezeki tetapi individu ini hidup goyang kaki memerah titik peluh orang lain untuk hidup senang. Mereka menggunakan konsep “money work for you” dan mewujudkan situasi hutang tidak berupaya dibayar untuk merampas aset dan hartanah.

Kita dapat hidup jika dilepaskan seorang diri di dalam hutan, tetapi parasit bank mati kebuluran kerana tidak tahu berusaha sendiri mencari makan. Inilah sifat parasit dan Allah swt memberikan gambaran parasit seperti di bawah (konsep riba):

“…Dan bahawa sesungguhnya tidak ada bagi seseorang melainkan apa yang diusahakannya…”; an-Najm:39

Melalui konsep parasit “money work for you“, mereka yang bekerja dengan titik peluhnya berhutang untuk menaiki kereta kancil dan tinggal dirumah burung merpati, tetapi mereka yang tidak bekerja tinggal dibanglow tepi pantai dengan berbiji-biji Mercedes.

Kembali kepada nilai rumah $100k dan perbankan Islam al-Bai-Bithaman Ajil, kita mengambil angka terdekat RM400k sebagai Harga Jualan kepada Peminjam. Sekarang kita teruskan dengan rasional larangan riba dan perbankan Islam. Kita akan melihat bagaimana permainan mereka bukan setakat itu sahaja, tetapi jauh lebih dasyat dan advance daripada orang-orang kafir Yahudi dan Kristian. Kita akan meninjau rasional dan menentukan sendiri sejauh mana kebenaran dakwaan ulama perbankan bahawa “makhluk parasit” ini diredhai Allah swt .

Persoalan 1: Berapakah wang yang dicipta daripada Pinjaman ini?

Sistem wang hari ini menyatakan bank tidak meminjamkan wang pendeposit, tetapi meminjamkan wang yang mereka cipta atas angin. Asas bagi mencipta wang atas angin bergantung kepada jumlah pinjaman di dalam Perjanjian Pinjaman (tidak termasuk jumlah riba). Oleh itu daripada proses pinjaman RM100k, bank akan menciptakan wang atas angin  sebanyak RM100k.

 

 

mechanics
Klik untuk muat turun Modern Money Mechanics

Ini bukan wang yang mengalir secara nyata di dalam negara (money of exchange, iaitu jumlah wang kertas yang kurang dari 3% dari keseluruhan wang negara), tetapi wang semata-mata direkodkan di dalam sistem (money of account).

Money of account tidak perlu dicetak kerana hampir keseluruhan pembayaran berjumlah besar akan dibuat menggunakan cek atau pemindahan kredit melalui sistem komputer. Sila fahami kaedah perbankan dan teori ciptaan wang pada video dibawah sebelum meneruskan bacaan.

Di Malaysia Fractional Reserve System dikenali sebagai Statutory Reserve Requirement

Creature from Jeckyll Island & Zeitgeist (Video)

Jewish Banking & Financial Manipulations

Court’s Case & Legal Information

The People vs. The Banks

First National Bank of Montgomery v. Jerome Daly (1969)

Fatwa on Banking

Perhatikan Bank Negara mencetak wang kertas atas angin $1k kerana kerajaan mengeluarkan bon $1k (~ I.O.U). Pekerja menerima bayaran $1k dan mendepositkan dalam Bank Perdagangan. Bank Perdagangan akan mencipta $9k atas angin melalui pemberian pinjaman baru $9k, dan berasaskan $1k yang dijadikan rizab Bank Negara. Kini wang dalam ekonomi bukan $1k, tetapi berkembang menjadi $1k + $9k, dan ciptaan wang baru seterusnya akan berganda dari liabiliti $9k. Oleh itu jumlah wang = jumlah hutang (lebih tepat: jumlah wang < jumlah hutang + riba). Persoalannya adakah sistem mencipta wang daripada hutang (atas angin) halal atau riba? Bank Negara dan Perdagangan mencipta wang secara atas angin dan menjadikan kerajaan dan rakyat berhutang kepada mereka.

 

Persoalan 2: Berapakah wang dalam aliran ekonomi, dan perbezaan jumlah yang perlu dibayar kembali?

Bayangkan wang belum wujud di dalam ekonomi (assuming selepas kerajaan keluarkan bon) dan Bank mencipta wang RM100k, oleh itu, hanya RM100k mengalir di dalam aliran ekonomi. Namun itu, bank meletakkan terma perjanjian untuk Peminjam membayar kembali RM400k, iaitu tambahan RM300k (riba) yang tidak dicipta untuk mengalir di dalam ekonomi. Ini bermaksud bank mewujudkan situasi Peminjam tidak berupaya memenuhi terma Perjanjian Pinjaman, iaitu keingkaran kontrak dan disaman di Mahkamah.

Persoalan 3:  Apakah kesan wang dikehendaki bayar melebihi wang dicipta ke dalam aliran ekonomi?

 

Kembali kepada situasi Harga Jualan RM400k di atas, wang dicipta ke dalam aliran ekonomi hanyalah RM100k. Persoalannya dari manakah Peminjam akan mendapatkan tambahan RM300k memandangkan wang riba tidak dicipta? Sekiranya bank memberi pinjaman baru untuk menampung kekurangan bayaran riba asal RM300k, maka kesannya tetap sama dan akan ada pula masalah yang lebih besar, iaitu kekurangan bayaran pinjaman baru dan riba baru yang lebih besar.  Bank dengan itu akan terus menerus memberikan pinjaman sehinggalah majoriti telah membuat pinjaman. Apabila ini terjadi, apakah kesannya? Kesannya ialah:

1. Kekurangan wang untuk menyelesaikan hutang dan riba

2. Kemungkiran kontrak pinjaman pasti!

3. Bankrup adalah pasti!

4. Hutang kerajaan tidak terbayar pasti!

expansion
Kini adakah anda mengetahui bagaimana secara tiba2 kerajaan memiliki RM60 billion walaupun terpaksa berhutang dengan menerbitkan Bon Simpanan Kerajaan RM5 billion? Aduhai, nampaknya inflasi akan meningkat teruk dan pendapatan akan menjadi semakin kecil...

Cuba hitung sendiri ruangan bankrup dan penggulungan diakhbar tempatan setiap hari! Bagaimana pula jumlah mereka yang disaman tetapi tidak diistiharkan bankrup melalui undang-undang atau penyelesaian di luar Mahkamah? Cuba hitung lelongan kenderaan dsbnya. Cuba hitung ribuan kes perbankan yang difailkan di Mahkamah setiap bulan, atau gambarkan jumlahnya melalui ribuan firma guaman yang boleh hidup mewah dengan sekadar menjadi panel bank? Berapa banyak rumah yang dilelong atau berapa juta orang telah bankrup? Kenapa kejatuhan harga lelongan sehingga serendah 70% atau tidak dapat dilelong? Kenapa hampir keseluruhan rakyat merasa sukar mencari nafkah pada hari ini? Kenapa Manager Bank hari ini seperti Salesman dan terpaksa bertungkus lumus mencari peminjam?

Kesemua ini adalah di antara kesan daripada sistem bank yang mewujudkan situasi wang di dalam aliran ekonomi tidak akan dapat melangsaikan jumlah riba yang lebih jauh berganda daripada jumlah ciptaan wang melalui pinjaman. Ini adalah perangkap dan perdayaan memastikan wang sentiasa kurang dan sebahagian besar pinjaman dan riba tidak berjaya dibayar! Oleh itu setiap hari akan ada mereka yang bankrup kerana kekurangan wang di dalam aliran ekonomi untuk menampung jumlah riba yang jauh berganda-ganda daripada jumlah ciptaan wang melalui proses pinjaman!

Penerangan bagaimana situasi wang tidak cukup di dalam ekonomi dan ketamakan bank membankrupkan sebuah negara

Apakah maksud kesemua ini? Inilah perhambaan dan hanya permainan masa untuk memiskinkan dan membankrupkan semua masyarakat. Jika semua wang dan harta dirampas, masyarakat akan tetap masih berhutang banyak dengan bank. Jika bank baik hati menghapuskan kesemua hutang dan permainan bermula kembali 0-0, kesannya akan tetap sama dan bank akan memperolehi kembali kesemua wang dan aset. Kita akan kembali berhutang banyak walaupun semua wang dan aset diserahkan kepada makhluk parasit ini. Ini kerana ianya adalah permainan yang mana makhluk Parasit akan menjadi “Master” diakhir permainan! (akhir sekali dikuasai “Ketua Parasit” dan mereka yang menguasainya)

Seksyen 6 Akta Bank Negara Malaysia 1958 memperuntukkan kerajaan memiliki 10% saham Bank Negara. Pemilik 90% saham? Mungkin juga keberangkaliannya 90% kebetulan sentiasa berlaku di seluruh dunia.

Sebagai tambahan, sistem ekonomi kapitalisma pula akan lebih memburukkan keadaan kerana wang yang hanya boleh dicipta dari hutang akan dibolot oleh hanya sebilangan kecil individu kaya, dan meninggalkan berjuta-juta peminjam bermati-matian berebut mendapatkan baki wang yang sedikit di dalam ekonomi. Mereka yang membolot wang akan menekan pekerja dengan gaji rendah dan kerja hamba abdi. Pekerja-pekerja bekerja 24/7 dan masih tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk hidup dan membayar hutang.

Dahulunya dengan hanya satu pekerjaan, bapa menjadi ketua menyara seluruh kehidupan keluarga. Namun itu kini tidak lagi sedemikan dan semua ahli keluarga terpaksa bekerja untuk hidup (bukan untuk mewah). Setiap orang terpaksa membuat pelbagai jenis pekerjaan pada masa sama. Ada pula mereka yang terpaksa gadaikan nyawa dengan pinjaman along beberapa ratusan ringgit sahaja. Perniagaan along pula tumbuh seperti cendawan selepas hujan (kerana permintaan tinggi) dan ramai disiksa atau terpaksa meninggalkan rumah serta anak bini apabila gagal membayar.

Wang hari ini tidak berasaskan emas, tetapi berasaskan “Eligible Liabilities” (ciptaan wang atas angin dari janji hutang). Oleh itu adakah resolusi Islamic Fiqh Academy 1985-2000 benar apabila memutuskan “…Paper money is real money, possessing all characteristics of value, and subject to Shari’a rules governing gold and silver…” (p.47)?

Kesan lebih besar ialah kerajaan terpaksa terus menerus berhutang untuk mencipta wang baru dan menampung kekurangan wang di dalam aliran ekonomi serta membantu meningkatkan taraf pendapatan rakyat. Hutang kerajaan akan menambahkan jumlah wang dalam ekonomi, dan akibatnya nilai wang sediada akan menjadi kurang nilainya. Namun itu dan yang lebih utama ialah kini kerajaan pula menjadi hamba hutang dan menanggung riba yang tidak akan terbayar. Situasi kerajaan sama seperti individu, tetapi mereka meminjam dari bos kepada parasit-parasit, iaitu Bank Negara dan Bank Dunia, ketua parasit-parasit yang hidup tidak bekerja tetapi memerah titik peluh masyarakat dunia. Hutang negara kini meningkat sehingga RM286 billion, dan meningkat setiap tahun. Sekiranya interest 10%, ini bermaksud RM28.6 billion setahun mesti diperuntukkan untuk bayaran riba. Adakah kita mampu membayar bunga ini (belum lagi principal)? Dalam pada itu kerajaan menggesa bank perdagangan meneruskan pemberian hutang untuk mengatasi kekurang wang di dalam ekonomi, dan pelbagai polisi serta kawalan Bank Negara digunakan bagi memastikan maksud ini tercapai.

Oleh itu akhirnya kerajaan sendiri menjadi hamba, dan terpaksa tunduk dengan gejala privatasi, globalisasi dan segala bentuk exploistasi yang akan mengorbankan agama, negara, dan seluruh rakyat. Lebih menyakitkan, matlamat asal meningkatkan pendapatan rakyat tidak tercapai kerana wang baru yang dicipta daripada pinjaman kerajaan akan lebih awal direbut oleh bank dan syarikat besar bermodal gergasi. Monopoli syarikat gergasi akan menyempitkan dan memusnahkan peluang pekerjaan. Lihat sahaja pasaraya gergasi memusnahkan pelbagai perniagaan lain dan peluang pekerjaan? Peluang pekerjaan juga akan semakin berkurangan kerana akan digantikan dengan teknologi yang bekerja 24 jam, tidak merungut atau bersembang, tiada cuti, gaji dan tanpa tanggungan bayaran2 KWSP dsbnya. Kesemua faktor ini akan menurunkan pendapatan dan memperbesarkan lagi lubang perhambaan rakyat.

 

Ramai mati-matian berjuang mempertahankan sistem Yakjuj & Makjuj kerana ilusi kekayaan (ilusi syurga), tetapi hakikatnya diperdaya menjadi "Debt Slaves" kepada Lucifer (Iblis).

Selainnya, apakah terjadi apabila ramai tidak layak membuat pinjaman atau hampir keseluruhannya telah membuat pinjaman? Ini bermaksud tiada ciptaan wang baru ke dalam aliran ekonomi, dan wang sedia ada dalam aliran akan diserap oleh riba hingga kering. Negara besar turut menghadapi masalah sama, tetapi mereka menekan negara kecil untuk globalisasi dan one world economy supaya mereka boleh membawa keluar wang kita masuk ke negara mereka serta menanggung riba mereka, iaitu dalam erti kata lain untuk memperhambakan kita supaya mereka boleh berhutang lebih lama dan hidup mewah.

Jika mereka menawarkan peluang pekerjaan, ianya bergaji hamba abdi dan bekerja separuh mati. Hamba abdi zaman dahulu lebih beruntung kerana makan, pakaian dan tempat tinggal (+keluarga) ditanggung tuannya, tetapi hamba abdi hari ini menjadi abdi dengan menanggung sendiri makanan, pakaian, tempat tinggal dan keluarga. Bagi anda mana lebih baik, perhambaan tradisional atau perhambaan moden? Bukan itu sahaja, mereka turut mengeksploitasi dan melancarkan perang ke atas negara lain bagi mendapatkan sumber pengeluaran murah, dan bagi bersaing di pasaran yang majoritinya bergaji hamba abdi (kuasa beli rendah).

Inilah kesan kewujudan makhluk parasit, dan segala kesusahan masyarakat dunia mencari rezeki, penderitaan hidup, perdayaan  dan peperangan adalah berpunca daripada bank yang menyerap keluar wang melalui riba. Setiap bayaran kembali akan digunakan untuk menyerap lebih banyak riba sehingga memaksa manusia melakukan apa sahaja kezaliman untuk berebut mendapatkan sumber wang yang tersangat sedikit di dalam ekonomi. Bank adalah parasit yang menjadi ibu bagi segala penindasan dan kezaliman.

Usury
Allah telah memberi amaran pada surah al-Baqarah:279 tetapi ramai yang tidak mahu beriman!

Kerajaan dan rakyat menjadi semakin miskin dan bertukar menjadi hamba akibat makhluk parasit yang menghisap darah rakyat, manakala sebilangan individu kecil (hamba atasan) terus menerus semakin kaya dan memonopoli ekonomi. Ekonomi menjadi lumpuh, dan bank menjadi Pemerintah! Kerajaan yang berjanji melindungi rakyatnya, kini bertukar dan berjanji melindungi bank dan mereka yang menguasai dunia. Perlindungan 100% diberikan kepada bank biarlah seramai manapun bankrup, dan biarlah ramai yang terseksa! mmm.. tapi, tapi, tapi negara kita selama ini maju? Maju? Ini illusi semata-mata kerana wang hanya boleh dicipta melalui hutang! Oleh itu formula maju di dalam sistem ini ialah dengan memperbanyakkan hutang kerajaan dan individu:

wang = hutang

hutang = wang

tiada hutang = tiada wang

banyak hutang = wang debu (kerana akan diserap riba sediada)

Kesan dan risikonya cuba dikawal melalui membawa pelaburan asing, yang mana tidak berjaya mana pun dan dibuktikan melalui hutang negara yang meningkat setiap tahun (dan dicounter balik oleh wang keluar dari negara melalui pekerja asing dan barangan import atau keluaran negara lain). Kesemua menjadi hamba dan paling ketara pada anak-anak dan keturunan anda kerana semua ciptaan wang hanya akan diserap riba yang telah menjadi tersangat besar. Mmm.. bijak sungguh PM dan menteri-menteri memberikan gambaran kemajuan pesat sekadar melalui pinjaman dan pentadbiran hutang yang pasti tidak terbayar. Pelbagai anugerah, tugu dan institut dibina untuk mengagungkan orang jahil. Fikirkan, sesiapa jua dan termasuk bayi pun pandai memperbanyakkan hutang yang tidak mampu dibayar kembali.

Berdasarkan kesemua perbincangan di atas, adakah kesan paling buruk telah berlaku? Ya… dan sebahagian lainnya akan berlaku kepada Malaysia pada masa hadapan. Ini kerana kesannya berlaku mengikut negara ke satu negara lain, dan yang mana ditentukan IMF serta badan lain yang berkaitan. Oleh itu kita perlu melihat kepada tahap pemimpin mematuhi kehendak dibelakang tabir (economic hitman), jumlah riba negara dan kemampuan kerajaan mendapatkan pinjaman baru.  Ini adalah faktor termudah bagi memahami kekayaan dan kemajuan sesebuah negara. Bagi negara pada tahap paling terbawah, mereka menghadapi masalah kebuluran.  Negara lebih atas sekadar mendapatkan rezeki anjing melalui tong sampah. Lebih atas dari negara tersebut sekadar menganggur. Negara seterusnya berhutang dan banyak kes lelongan harta, dan seterusnya

Namun itu, kesan akhir terhadap semua negara tetap menjadi sama, iaitu sebilangan kecil menjadi kaya dan lainnya mencapai tahap kebuluran apabila kerajaan tidak layak mendapatkan pinjaman baru untuk mengatasi jumlah riba sedia ada yang tersangat besar. Ini kerana jumlah riba terlampau besar akan cepat menyedut kesemua wang sedia ada dan wang baru dari pinjaman kerajaan. Maka itu wang baru tidak dapat dicipta kerana tiada pinjaman baru. Ini semua sekadar permainan masa semata-mata. Open your eyes! Inilah ilusi daripada amalan perbankan… ilusi syurga dunia.

Kini apakah peranan perbankan Islam dalam menyumbang kepada kemajuan sistem ini? Perbankan Islam (Parasit Islam) berganda-ganda zalimnya dari Parasit Kafir dan mempercepatkan proses perhambaan. Pertamanya amalan perbankan mewujudkan situasi supaya wang sentiasa tidak cukup dalam aliran ekonomi kerana sistem mereka hanya mencipta wang pinjaman (principal) semata-mata (atau strategi lain melalui menyukarkan pinjaman seperti dilakukan setiap 10 tahun). Keduanya dan apabila peminjam gagal bayar kembali kerana kekurangan aliran wang dalam ekonomi, maka keingkaran berlaku seawal 2 tahun pertama, dan bank menuntut keseluruhan 30 tahun kiraan riba pada masa hadapan.

Ini kekejaman dan keuntungan mereka tidak layak tuntut kerana Harga Jualan berasaskan tempoh 30 tahun tetapi peluang menduduki rumah hanya 2 tahun. Kini bank menuntut keseluruhan RM400k (ditambah pula dengan faedah Mahkamah 8% setahun + kos guaman) kerana perbankan Islam tiada riba, tetapi Harga Jualan RM400k yang dicampur riba 30 tahun. Mereka mengaut keuntungan masa hadapan sebelum tempoh matang dan melelong hartanah pada tahun ke-2. Cuba fikirkan jika bank dibenarkan menuntut Harga Jualan berdasarkan kiraan riba 30 tahun, maka adalah adil bagi Peminjam untuk mempunyai hak sama dan diberi peluang menetap selama 30 tahun (walaupun jika terdapat keingkaran ansuran bulanan). Bank sepatutnya hanya boleh membuat tuntutan Mahkamah apabila Peminjam selesai menetap selama 30 tahun.

Selanjutnya dan berbeza dengan perbankan kafir, keingkaran sama hanya melayakkan tuntutan hutang kurang dari RM100k berserta faedah setakat tarikh keingkaran (+faedah Mahkamah & guaman). Ianya tidak termasuk kiraan riba bagi tempoh baki 28 tahun pinjaman, dan undang-undang tidak membenarkan atas dasar ianya “denda atau penalti” yang tidak adil, iaitu keuntungan masa hadapan bukan kerugian sebenar dan Mahkamah bukan tempat mereka membuat keuntungan. Oleh itu bagi situasi perbankan kafir dan lelongan hartanah pada harga pasaran, hutang hampir langsai. Tetapi bagi perbankan Islam, anda tetap berhutang menghampiri RM500k apabila selesai perbicaraan/bankrup dan setelah ditolak hasil lelongan hartanah. Baki hutang sebanyak RM500k bagi pinjaman asal sekadar RM100k? Sistem yang tidak masuk akal, dan anda selamanya bankrup!!

Anda menjadi hamba dengan baki hutang berganda-ganda, rumah & masa hadapan tergadai, keluarga porak poranda, dan segala harta persendirian serta pusaka dipegang insolvensi. Setiap sen akan dikembalikan kepada bank sehingga selesai keseluruhan tuntutan bersama faedah perbicaraan berterusan. Kerajaan pula terus menerus meningkatkan hutang untuk meningkatkan taraf pendapatan rakyat, dan akhirnya menjadi hamba serta terpaksa melepaskan pelbagai keistimewaan negara kepada mereka.

Oleh itu dan atas dasar ini perbankan Islam mendapat sambutan hangat seperti goreng pisang panas oleh bank kafir daripada pelbagai bangsa. Orang kafir sendiri tidak dapat berfikir seadvance ini! Mereka terkejut dan walaupun menolak Islam dan mengatakan Islam terrorist, tetapi mereka meloncat-loncat kegembiraan dengan keuntungan tidak masuk akal melalui sistem perbankan Islam! Keuntungan 30 tahun dicapai dalam masa 1-2 tahun dengan memfailkan saman secepat mungkin. Menakjubkan! Keuntungan lumayan walaupun meluluskan pinjaman kepada mereka yang tidak layak kerana terdapat penyerahakkan rumah (assignment) dan keingkaran berlaku seawal pembinaan rumah. Tersangat menakjubkan!! Sentiasa keuntungan berbillion!

Inikah dinamakan sistem Islam diredhai Allah swt atau dusta semata-mata? Bagaimana sistem ciptaan Knights Templar boleh berkait dengan Allah swt? Apakah kemunasabahan sistem yang melakukan kerosakan diredhai Allah swt? Adakah Islam menghalalkan kehidupan sebagai parasit? Adakah sistem ini berdasarkan Ekonomi Kapitalis atau Ekonomi Islam? Adakah keputusan ulama-ulama perbankan berdasarkan fakta semasa di atas menggambarkan Islam yang kita fahami dari Al-Quran & Sunnah, atau menggambarkan keimanan kepada Islam Kitab (man-made religion)? Bagaimana pula mereka yang berhujah tidak praktikal menggunakan Dinar Emas (atau Sunnah Money) dan kerana itu negara terpaksa meneruskan sistem sekarang ini. Aduhai!! Adakah ianya praktikal membankrupkan diri sendiri dan negara? Adakah praktikal menggunakan sistem yang menjadikan kita hamba? Adakah praktikal menggunakan sistem yang mana hutang pasti tidak dapat dibayar? Alasan yang sangat tidak munasabah dan berganda-ganda lebih tidak praktikal. Namun itu, saya biarkan saudara saudari tentukan sendiri.

Bagi pendapat peribadi saya mereka ini mengemukakan hujahan dan tafsiran yang berubah 180 darjah daripada Islam yang kita fahami daripada Al-Quran dan Hadis. Oleh itu seseorang itu mungkin kena menjadi buta dan pekak untuk mengiktiraf kekejaman parasit ini sebagai sesuatu disukai Allah swt yang Maha Agung dan kekasihNya Rasulullah saw.  Malahan saya berpendapat sebegitu hina ulama perbankan mengaitkan makhluk parasit ciptaan Iblis dan penganutnya dengan kesucian Allah swt dan Rasulullah saw.

Kecelakaan besar bagi orang-orang yang menulis Kitab Taurat dengan tangan mereka, kemudian mereka berkata: “Ini ialah dari sisi Allah”, supaya mereka dengan perbuatan itu dapat membeli keuntungan dunia yang sedikit. Maka kecelakaan besar bagi mereka disebabkan apa yang ditulis oleh tangan mereka, dan kecelakaan besar bagi mereka dari apa yang mereka usahakan itu.” Al-Quran: Al-Baqarah: 79 (turut rujuk artikel bagi mengenali ulama sejati – Mengejar Dunia dengan Amalan Akhirat adalah Kesyirikan, Siapa Para Ulama, Ciri-ciri Ulama)

Kerana itu hadis menyatakan “ulama di zaman masjid tersergam indah” adalah sejahat-jahat makhluk di bawah naungan langit, iaitu makhluk terjahat daripada semua makhluk. Sejahat-jahat Iblis masih tidak menghina dan takut kepada Allah swt apabila terlebih dahulu meminta kebenaran menyesatkan manusia; Al-A’raaf:14-15. Sejahat-jahat Iblis masih bercakap benar dan menghormati Rasulullah saw. Namun itu mereka ini menggunakan ilmu agama yang mereka pelajari sebagai permainan dan hiburan, dan berusaha mencabut agama daripada diri setiap umat Islam. Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: telah bersabda Rasulullah saw;

“…Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah naungan langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali…” (H.R al-Baihaqi)

Oleh itu apakah yang akan kita lakukan ke atas penghinaan ini? Berdiam diri dan tidak berdiri untuk agamanya? Maka perbuatan  sama akan berlaku di akhirat nanti apabila Allah swt pula langsung tidak mahu memandang kita. Benarlah hadis di “zaman masjid tersergam indah” Islam hanya sekadar nama dan Al-Quran sekadar tulisan kerana tiada yang berdiri untuk agamanya. Mereka tidak beramal sebenar (pengabdian) dan hanya berdiri untuk bangsa, pangkat, kekayaan dan kekuasaan. Oleh itu dan apabila kita “tidak menghiraukan keselamatan agama Islam“, maka “Allah Taala juga tidak hiraukan keselamatan kita lagi di akhirat“.

Maksudnya: “…Sesungguhnya Kami pun tidak hiraukan keselamatan kamu lagi; dan rasalah azab yang kekal dengan sebab apa yang kamu telah kerjakan“.

Sesungguhnya yang sebenar-benar beriman kepada ayat-ayat keterangan Kami HANYALAH orang-orang yang apabila diberi peringatan dan pengajaran dengan ayat-ayat itu, mereka SEGERA merebahkan diri sambil sujud (menandakan taat patuh), dan menggerakkan lidah dengan bertasbih serta memuji Tuhan mereka, dan mereka pula tidak bersikap sombong takbur…”; al-Quran: as-Sajdah:11-15

Bagi mereka yang beriman, marilah bersama “gerakkan lidah” memuji Allah dengan membawa kebenaran. Mari bersama berdakwah dan sebarkan maklumat melalui email atau letakkan link artikel pada halaman anda. Moga-moga orang beriman berkelayakan mengubah undang-undang dan memegang jabatan tertentu terbaca dan mula sedar bahaya mendatang serta membuat perubahan positif untuk melindunginya.

Wallahu a‘lam bish-shawab.

Bacaan Tambahan

Money as Debt I & II (important)
http://www.youtube.com/p/F12C515F7E371BB4?hl=en_US&fs=1

Skop dan dosa ditanggung akibat mengamalkan riba:

“…Riba itu mempunyai 73 jenis; sedangkan yang paling ringan adalah seperti seseorang yang bersetubuh dengan ibunya…” (HR Ibnu Majah dan Al-Hakim)

“…Satu dirham (RM14) yang diperoleh seseorang dari hasil riba lebih besar dosanya 36 kali daripada perbuatan zina dalam Islam…” (HR al-Baihaqi)

.

Fakta A: Pinjaman rumah dan kereta berjumlah $300, campur riba lebih kurang $600k. Jumlah ini bersamaan $42,857 dirham.  Oleh itu menanggung dosa berzina sebanyak 1,542,852 juta kali.

.

Fakta B: Perbelanjaan $3k sebulan selama 50 tahun.  Jumlah ini bersamaan $1.8 juta, dan bersamaan $128,571 dirham. Oleh itu menanggung dosa berzina sebanyak 4,628,571 juta kali.

.

Fikir-fikirkan:

Bagaimana pula riba daripada gula atau setiap butir beras yang kita makan setiap hari, iaitu beras yang dibeli dengan harga kawalan kerajaan (harga paksa)? Penganiayaan ke atas titik peluh dan usaha petani? Ini juga adalah riba!!

Selainnya, bolehkah kita mengakui diri beriman, atau mengakui kita orang Islam jika status kita sedang berperang menentang Allah swt dan Rasulullah saw? Adakah ibadah selama ini diterima? “..Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya PEPERANGAN dari Allah dan RasulNya…”; al-Baqarah:279. Fikirkanlah… (video)

.

1. Sistem Murabahah

2. Riba

3. Macam-macam Riba

4. Perang Terhadap Pelaku Riba

5. Allah Menghalalkan Jual Beli dan Mengharamkan Riba

6.  Fatwa – Sales Transactions

65 thoughts on “Rasional Larangan Riba”

 1. Di bawah ini adalah jawapan yang saya terima dari isteri Ustaz Zaharuddin untuk kita renungi bersama (atau jawapan Ustaz Zaharuddin sendiri kerana menyatakan di bawah: “…sila baca tulisna saya berkenaan wang kertas …”, dan merujuk artikel di tulis oleh Ustaz Zaharuddin, “…Ulasan saya berkenaan wang kertas telah saya tulis…”, berserta pernyataan “…dan menggesa kami dan majoriti ulama fiqh sedunia…”).

  Jawapannya beliau ialah halaman ini telah tersalah arah walaupun pendedahan perdayaan bank di Amerika Syarikat, Kanada dan negara-negara barat lain telah berleluasa dan diiktiraf Mahkamah – kes First National Bank of Montgomery v. Jerome Daly (1969) – https://muslimvillage.files.wordpress.com/2009/06/jerome.pdf , kes The People vs. The Banks http://www.theclassactionsuit.com/ dan http://www.youtube.com/watch?v=Lc-5HHVK7fQ .

  Mungkin kepandaian ulama hari ini sehinggakan mereka membolehkan fatwa membenarkan perdayaan dan jenayah wang kertas. Mungkin ulama yang dilantik pemimpin, berjawatan di dalam bank dan dibayar gaji untuk melindungi bank, maka mereka tidak lagi perlu bertaubat kerana tafsiran mereka tidak pernah dan tidak akan silap. Taubat hanya kepada orang-orang yang tidak bergelar ulama atau ulama yang tidak dilantik oleh pemimpin atau bank (iaitu ulama yang digelar sebagai “…pendapat dua tiga orang yang entah sapa-sapa dalam dunia akademik dan ilmu spt imran husain, umar vadillo dan lain-lain…”).

  Imej Email

  Riba perbankan islam

  Ummu Husna 29 June 2009 19:45

  To: golbright

  From noraslina.jusin@gmail.com

  salam,

  Saya bersimpati dengan orang-orang yang tidak mempelajari ilmu sul fiqh dan fiqh serta hadis dan maqasid syariah dengan mendalam,

  Akibatnya mereka akan menjadi seperti sdr, sedangkan semua nama ‘ulama’ yang sdr sebtkan adalah bukan ilmuan yang diiktiraf di seluruh dunia.

  Kesatuan Ulama Fiqh sedunia yang dianggotai oleh berratus ulama fiqh terulung di sleuruh dunia telah berbincang berkenaan hal wang kertas dan perana bank islam dan keputusan telah ada ( BUKA VERSI ENGLISH DI SINI ) namun sdr masih ketinggalan keretapi ilmu dengan pendapat dua tiga orang yang entah sapa-sapa dalam dunia akademik dan ilmu spt imran husain, umar vadillo dan lain-lain.

  Lebih lucu, umar vadillo dan pengiktunya sepeti sdr setiap hari melakukan riba dan dosa keran saya pasti sdr menggunakan wang kertas juga setiap hari untuk kehiduapn sdr di Malaysia, demikain juga umar vadillo dan imran hussain dan yang seangkatan dengannya. Mereka mengharamkan tanpa memahami kaedah fiqh tetapi yang lebih keji, mereka sendiri menggunakan wang ketras tu..spt sdr.

  Ulasan saya berkenaan wang kertas telah saya tulis, tetapi sebagaimana pepatah ara, ‘orang memusuhi apa yang tidak diketahuinya: itulah sdr ..sila baca tulisna saya berkenaan wang kertas

  Sepatutnay sdr mempelajari bahasa arab dengan mendalam terlebih dahulu, sblm kelam kabut di sana sini dengan email dan pendirian sdr ini.

  Tengoklah semua rujukan sdr tiada satu yang berbahsa arab, padahal ulama terhebat dunia telah membincnagkan persoalan ini dengan amat dalam lagi ilmiah, namun malangnya tulisan mereka di dalam bahasa arab, dan orang spt sdr tidak mengetahui kewujduannya. carilah tulisan mereka di web ini.

  Kajilah terlebih dahulu sebelum mudah-mudah menyuruh orang bertaubat., Hanya orang jahil yang tergesa-gesa kononnya menunjuk pandai yang mengajar majoriti ulama sedunia bertaubat. siapa anda ? Lihat ini senarai sebahgaian ulama terhebat kewangan islam sedunia yang mengharuskan perbankan islam dan memandu bank islam ke arah yang lebih baik dari mas ke semasa..

  Nasihat saya, janganlah dengan sekelumit pembacaan dari inetrent hingga sdr merasa terlalau hebat dan menggesa kami dan majoriti ulama fiqh sedunia bertaubat.. saya ucpakan terima kasih jika ia hasil niat baik, namun saya tidak dapat menahan dari merasa pelik dan janggal dan adakalanya kasihan melihat kekurangan maklumat yang melanda saudara.

  SEKIAN

  http://www.zaharuddin.net

  2009/6/29 golbright

  Assalammualaikum,

  Soalan: Bagaimana transaksi perbankan Islam (atau apa-apa transaksi) boleh menjadi halal sekiranya “wang kertas itu sendiri adalah riba” dan “jenayah perdayaan perbankan”?

  Catatan: Sila rujuk https://muslimvillage.wordpress.com/ untuk mendapatkan fakta penuh dan link kepada fatwa pengharaman wang kertas dan perbankan islam.

  Selainnya, Perbankan Islam tidak halal berdasarkan maksud sebenar wang kertas. Mari kita lihat apakah itu Wang Kertas?

  Seksyen 20 Akta Bank Negara Malaysia 1958 (BNM) menyatakan kuasa Bank Negara mengeluarkan wang kertas: “…The Bank shall have the sole right of issuing notes and coin… to pass as legal tender….”

  Seksyen 24 (1) BNM adalah undang-undang memaksa penggunaan kertas sebagai wang. “…Notes issued by the Bank shall… be legal tender in Malaysia at their face value for the payment of any amount…”

  Definisi legal tender: Legal tender or forced tender is payment that, by law, cannot be refused in settlement of a debt;

  Definisi Bank Notes: A banknote (often known as a bill, paper money or simply a note) is a kind of negotiable instrument, a promissory note made by a bank payable to the bearer on demand, used as money, and in many jurisdictions is legal tender;

  Definisi Promissory Note: A promissory note, referred to as a note payable in accounting, is a contract where one party (the maker or issuer) makes an unconditional promise in writing to pay a sum of money (gold money) to the other (the payee), either at a fixed or determinable future time or on demand of the payee, under specific terms.;

  Definisi Negotiable Instrument: A negotiable instrument is a specialized type of “contract” for the payment of money (gold money) that is unconditional and capable of transfer by negotiation. Common examples include cheques, banknotes (paper money), and commercial paper;

  Kesimpulan daripada undang-undang dan maksud sebenar di atas ialah:

  (a) Wang kertas adalah Negotiable Instrument (perjanjian pinjaman)

  (b) Wang kertas adalah Promissory Note (perjanjian pinjaman)

  (c) Negotiable Instrument & Promissory Note bukan wang sebenar, tetapi janji untuk membayar wang sebenar (mewakili sistem wang emas yang telah tidak wujud semenjak 1972)

  (d) Wang Kertas tidak bernilai adalah paksaan undang-undang legal tender

  Persoalan:

  (a) Perbankan Islam tidak meminjamkan wang, tetapi sekadar meminjamkan perjanjian hutang. Oleh itu, adakah Islam menghalalkan bayaran menggunakan perjanjian hutang (wang kertas) mewakili wang sebenar? Selainnya, adakah Islam menghalalkan perjanjian hutang yang terus-menerus mengalir sebagai wang kepada mana-mana pihak tanpa had?

  (b) Kertas wang tidak mempunyai nilai melainkan paksaan undang-undang. Oleh itu, adakah paksaan boleh menghalalkan wang kertas sebagai mempunyai nilai mengikut Syariah? Jikapun kita mengambil kertas itu sebagai bernilai, bolehkah paksaan menghalalkan transaksi islam?

  (c) Bank Note yang hakikatnya Promissory Note atau Negotiable Instrument adalah sekadar janji untuk membayar wang sebenar (wang emas). Oleh itu, adakah halal untuk meminjamkan janji membayar wang sebenar (yang mana tidak pernah ditunaikan – tidak wujud)?

  Saya berharap suami puan dapat memberi komen dan pendapat anda. Sekiranya ternyata perbankan islam perdayaan, dan dengan bersaksikan Allah swt di atas email ini, saya meminta suami Puan bertaubat dan memperbetulkan segala kesilapannya.

  Sekian, terima kasih.

  1. Saya telah lawati halaman artikel mengenai Fractional Reserve System oleh Ustaz Zaharuddin, dan mendapati penerangan beliau sama sekali tersalah arah dan menyimpang dari penerangan Federal Reserve Bank of Chicago (Bank Negara) di dalam Modern Money Mechanics. Jawapan ini juga mengikut saranan beliau yang menyatakan “…Kalau ada pihak yang tidak bersetuju dengan hujah saya terpulanglah atau sediakan dan nyatakan hujah anda pula, begitulah yang sebaliknya…”

   Saya mohon merujuk pernyataan Ustaz Zaharuddin kepada saya apabila beliau menyatakan “…Ulasan saya berkenaan wang kertas telah saya tulis, tetapi sebagaimana pepatah ara, ‘orang memusuhi apa yang tidak diketahuinya: itulah sdr ..sila baca tulisna saya berkenaan wang kertas…” (PDF). Pertamanya rujukan beliau untuk mentafsirkan bagaimana wang dicipta terpesong kerana beliau merujuk kepada rujukan mengenai bagaimana bank membuat keuntungan, yang mana sangat berbeza dengan perkara bagaimana wang dicipta. Ini dua perkara berbeza dan seperti bahasa ayam dan itik. Rujukan kepad Investopedia lebih bertepatan tetapi beliau sendiri pun tak faham apa yang diperkatakan Investopedia.

   Keduanya, Artikel beliau keliru sendiri dan membuat kenyataan bercanggah apabila menyatakan “..Fractional reserves banking adalah satu sistem ini menetapkan pihak bank untuk MENGEKALKAN sebahagian dari jumlah wang yang disimpan oleh pendeposit dan menggunakan bakinya untuk memberi pinjaman kepada pelanggan lain..”. Ini bercanggah sendiri dengan graf dan jadual. Beliau kemudian keliru dan menyatakan “..Bayangkan dengan simpanan RM1000 itu, menyebabkan wang itu berlegar dalam sistem perbankan sesebuah sehingga boleh menyebabkan penciptaan wang sebanyak RM4,570.05 dalam pasaran. Padahal, wang tunai yang sebenarnya hanyalah RM 1000. Inilah hasil fractional reserve banking system..”.

   Pernyataan ini sangat melucukan kerana dia sedar wang yang mengalir di dalam ekonomi hanya RM1,000. Persoalannya ialah jika hanya terdapat RM1,000 mengalir di dalam aliran ekonomi, bagaimanakah wang tersebut berkembang kepada RM4,570 jika bank sekadar meminjamkan kembali wang simpanan asal berjumlah RM1,000? Wang tersebut boleh mengandung dan beranak sendiri? 🙂 Jika wang tidak berkembang bagaimana kemajuan berkembang? (Inilah bukti bank Islam tidak pinjamkan, tetapi cipta wang atas angin melalui jenayah perdayaan yang dinamakan pinjaman bank). Fahaman dan teori ciptaan wang oleh beliau adalah terpesong, dan terdapat pelbagai kesilapan lain yang tidaklah perlu saya dedahkan satu persatu (termasuk melalui pembacaan artikel beliau yang lainnya). Namun itu, sama-samalah kita berdoa agar Islam tidak musnah oleh orang seperti ini, dan agar dia tidak berterusan keliru sendiri semasa menulis buku, berceramah dan memberi nasihat kepada bank bagi perkara sistem perbankan Islam. Kekeliruan tersangat mudarat bagi seorang ulama tersohor dan diiktiraf seluruh dunia. Kesannya kekeliruan beliau boleh mengakibatkan semua masyarakat Islam disuapkan dengan riba hingga ke akhir hayat.

   Penerangan Fiat Money juga tidak mengikut tafsiran undang-undang sebenar . Hakikat dan maksud Fiat money sebenar bukanlah berasaskan “..kehendak dan keyakinan dan kepercayaan..” (nilai wang kertas), tetapi adalah wang paksaan dan undang-undang akan menghilangkan “kausa tindakan undang-undang” jika seseorang menolak bayaran wang kertas. Bagaimana boleh diterima akal orang boleh percaya dengan kertas? Saya ada berdozen kertas atau duit daun pisang, ada yang mahu ditukarkan dengan Mercedes? Mahu? Andai kata kita tiada Bank Negara, dan sesiapa boleh mencetak wang kertas sendiri, adakah anda percaya dan mahu menerimanya? Oleh itu kepercayaan mereka sebenar ialah undang-undang hanya membenarkan pembayaran melalui RM di Malaysia, USD di USA, Pound di Britian, dan undang-undang menyatakan duit daun pisang tidak laku dsbnya. Kepercayaan ini adalah ke atas undang-undang dan bukan ke atas kertas itu sendiri, iaitu kepercayaan undang-undang menghilangkan kausa tindakan apabila seseorang menolak bayaran wang kertas. Tiada seorang pun yang akan berjual-beli dengan kertas sekiranya tiada undang-undang legal tender memaksa penerimaan wang kertas.

   Manakala wang sebagai medium exchange mungkin benar di antara Penjual & Pembeli kerana masing-masing menukarkan benda bernilai, tetapi tidak bagi pihak Peminjam dan Bank. Ini kerana bank tidak meminjamkan wang, mereka mencipta wang atas angin dan menguruskan transaksi pinjaman; “…Only God has the power to create anything out of nothing…” . Oleh itu apakah maksudnya? Mereka memberikan kuasa Ar-Razzaq (Maha Pemberi Rezeki) kepada bank? Kuasa menyalurkan rezeki dan kekayaan kepada peminjam yang menjadi hamba setia mengayakan bank walaupun setelah mengetahui pendedahan jenayah bank? Wallahualam! Fikirkanlah sendiri.

   Ya mereka pakar bidang agama, tetapi isu mengenai betapa agung dan bijaknya mereka dalam agama adalah tidak relevan. Maksud pakar pula seorang yang pandai dalam satu bidang dan jahil dalam semua bidang lain. Oleh itu sekadar cerita mengenai hukum dan kitab2 agung yang mereka pelajari dan bertindak taksub dengannya tidak menjadikannya ia relevan dan penentu kebenaran. Ini kerana perkara yang sebenarnya relevan ialah samada mereka berupaya mengenalpasti fakta sebenar? (perbezaan di antaran Persoalan Hukum v. Persoalan Fakta) Oleh itu sikap berbangga menyatakan segala keagungan ilmu kitab dan kelayakan mereka tiada bezanya dengan situasi beriya-iya hendak menjatuhkan hukuman zina, padahal pesalah yang melakukan zina masih belum dikenalpasti </samada si-A atau si-B atau si-C(iaitu penentuan fakta kes yang hendak dihukumkan atau Persoalan Fakta).

   Persoalan sebenar samada mereka mempunyai fakta yang betul bagi menentukan hukum dan melabelkannya sebagai sistem Islam? Oleh itu apakah fakta relevan di sini? Daripada pendedahan di atas sahaja saya merasa hairan bagaimana hukum mereka betul jika fakta asas sudah terpesong? mmm… mungkin dakwaan ustaz bahawa saya ketinggalan keretapi tidak tepat kerana keretapi yang ketinggalan berada di landasan masuk ke gudang simpanan. Jikalah benar saya berada dalam keretapi pada landasan yang salah, maka “ilmu sul fiqh dan fiqh serta hadis dan maqasid syariah ” apakah yang menghalalkan ciptaan wang RM100k atas angin (principal), dan bayaran kembali dengan tambahan RM300k (bunga)?

   Fakta Relevan: Bagi situasi Harga Jualan RM400k (Pinjaman RM100k – Riba RM300k – bayaran 30 tahun) dari belian rumah pada harga sebenar RM100k, wang yang dicipta ke dalam aliran ekonomi hanyalah RM100k. Oleh itu, dari manakah Peminjam akan mendapatkan tambahan RM300k memandangkan wang riba tidak dicipta? Sekiranya bank memberi pinjaman baru untuk menampung kekurangan bayaran riba asal RM300k, maka kesannya tetap sama dan akan ada kekurangan untuk bayaran pinjaman baru dan riba baru yang lebih besar.

   Kini apakah kesan fakta ini? Kesannya ialah (video):
   KEMUNGKIRAN KONTRAK PINJAMAN PASTI!
   BANKRUP ADALAH PASTI!
   HUTANG KERAJAAN TIDAK TERBAYAR PASTI!

   Sambungan: Rujuk bahagian perbincangan di atas.

  2. Komen ini telah juga saya letakkan di laman web Ustaz Zaha, ingin juga berkongsi dengan pembaca disini,

   Allah menyatakan babi itu haram, akan tetapi jika terdesak dan tidak ada langsung makanan lain yg boleh dimakan maka ada kelonggaran, akan tetapi pada pendapat saya muslim sejati akan rela mati dari memakannya. Muslim sejati ini juga akan berusaha mencari makanan selagi nyawa dikandung badan.

   Akan tetapi jika Allah dah haramkan riba dan wang kertas itu juga berunsur riba, maka ulama2 terulung pula menyatakan

   “Namun setelah para ulama melihat kepada faktor cengkaman ekonomi dunia kontemporari di tangan bukan Islam dan keperluan mendesak untuk penggunaan matawang fiat disebabkan [b]ketiadaan alternatif[/b] di hadapan mata sepeti matawang dinar emas dan sebagainya. Majlis Fiqh antarabangsa yang dianggotai ulama fiqh terhebat dari seluruh dunia secara sepakat [b]membenarkan penggunaan[/b]nya namun dengan syarat ia mestilah mengikuti displin dan syarat yang sama dengan hukum atas emas dan perak.”

   membenarkan penggunaannya tanpa mengishtiharkan ianya sebagai haram akan menyebabkan ramai yg terus lena dan tidak sedar ianya haram dan akan tidak berusaha untuk [b]mencari alternatif[/b] lain contohnya menghidupkan kembali “wang sunnah” yang mempunyai nilai didalamnya.

   Amat berbeza bg mereka yg sedar wang kertas itu haram dan tidak, disebabkan terpaksa mereka menggunakannya akan tetapi di hati tetap mahu lari darinya, berbeza dengan mereka yg tidak sedar yg ianya haram maka tiada timbul dihati untuk menegakkan kembali “wang sunnah”. Sebab itulah ada ulamak “tak terulung” ini menyatakan ianya haram dan masih menyimpan didalam poket mereka, mereka sedar dan berusaha lari darinya.

   Kalau disamakan dengan kes babi, maka makan babi lah mereka yang tidak tahu ianya haram sampailah mati dan tidak mahu mencari makanan lain yg halal.

   Konklusinya, apa yg haram wajib diisytiharkan haram agar semua muslim berusaha lari darinya dan bukan bersikap tak apa, “ala nak buat camana”

 2. Terima kasih atas info yang sangat sarat dengan hujah. Moga dapat berkenalan dengan lebih dekat lagi. Secara peribadai, saya merasakan penulisan saudara bersifat berat sebelah. Tidak bersifat berpijak dibumi yang nyata. Ada baiknya saudara berhadapan dengan ust zaharuddin secara berhadapan. penulisan nta mungkin Benar dari sudut dalil tapi salah dari sudut teknikal..

  🙂

 3. Terima kasih, dan saya berpendapat dakwaan Tuan bersifat umum dan pendapat diri tidak disokong fakta. Mungkin kita boleh lebih spesifik kepada perkara menentukan fakta dan realiti kehidupan sebenar hari ini, iaitu Persoalan Fakta (bukan Persoalan Hukum). Realiti kehidupan yang mencari jawapan gaji yang sangat rendah dan berkerja separuh mati.

  Kini adakah pandangan ulama bank yang dibayar gaji oleh bank menggambarkan “berpijak pada bumi yang nyata;”? Hampir keseluruhan yang menghalalkan riba kebanyakannya mempunyai kepentingan dengan bank. Bagaimana dengan pandangan ulama pondok atau tidak berkaitan dengan bank? Mereka digelar sebagai “…pendapat dua tiga orang yang entah sapa-sapa dalam dunia akademik dan ilmu spt imran husain, umar vadillo dan lain-lain…”. Malahan pandangan ulama seperti Dr Yusuf al-Qaradawi menyatakan operasi bank yang ada sekarang bukan Mudarabah, berserta rujukan dan alasan lengkap ke atas wang kertas dan kesan campurtangan kerajaan, juga telah ditolak mentah-mentah; Dr Yusuf Al-Qaradawi,Tipu Daya halalkan Riba atau Fawa’id al-bunuk hiya al-riba al-haram, Penerbitan As-Syabab Media,Terbitan 1997

  “..ada yang mengatakan bahawa bank menggunakan harta-hartanya yang disimpan dalam perniagaan, perkilangan dan juga projek-projek pelaburan. Tetapi pada hakikatnya ini semua tidak dapat diterima. Jika kita ikuti lapuran belanjawan, bank-bank tersebut sebenarnya berniaga dengan hutang, pinjaman dan juga insurans. Bank tidak melakukan kerja-kerja asas seperti membuat pembelian, penjualan, pertanian, perkilangan atau pembinaan… Inilah fungsi bank yang asasi dan inilah matlamatnya. Bank ialah pemakan riba yang paling besar, yang mengambil tempat pemakan-pemakan riba zaman silam. Bank ialah agen riba yang utama yang memakan dan yang diberi makan…”; Dr Yusuf Al-Qaradawi (p.24)

  Walau bagaimanapun, pandangan “berpijak pada bumi yang nyata” sebenar adalah daripada orang-orang yang bankrup, tetapi kita tidak dapat menemukan setiap mereka di sini. Oleh itu kita lihat pandangan orang-orang yang telah bertemu dan membicarakan kes mereka, iaitu pandangan Hakim sendiri mengenai Bai-Bithaman Ajil yang membicarakan isu ini dari “sudut teknikal“:

  Malayan Banking Bhd v. Marilyn Ho Siok Lin [2006] 3 CLJ 796

  “…people who take up a BBA (Bai-Bithaman Ajil) loan should not be put in a worse position than had they taken a conventional bank loan. If the Plaintiff in this case succeeds in its claim (the bank claiming full Sale Price of RM 995,205.64), there is no doubt that the Defendant would be put in a worse position than had she taken a conventional one. In a conventional bank loan, the borrower will only be required to pay an amount outstanding as at the date of the recovery of the loan, which is the date of the sale of the charged property.…”;

  Ini dakwaan yang serius kerana menyatakan sistem perbankan Islam lebih teruk dari sistem kafir. Dakwaan Islam lebih tidak adil. Nampaknya para Hakim pun telah muak dengan keadilan ulama perbankan dan sistem Bai-Bithaman Ajil apabila menyatakan BBA lebih teruk daripada perbankan konvensional. Mungkin kini tinggal ulama bank dan ulama politik serta sebilangan masyarakat yang masih belum terdedah kepada sistem sebenar perbankan Islam dan “Money Creation” akan menyatakan perbankan Islam hari ini adil dan diredhai Allah swt.

  🙂

 4. Nampaknya semua umat Islam terlibat dengan riba sebab menggunakan wang kertas dan buat pinjaman melalui perbankan islam. Nampaknya s’dra patut jadi pengerusi majlis fatwa kebangsaan agar satu fatwa dapat s’dra keluarkan tentang HARAMnya wang kertas dan perbankan islam yang diamalkan sekarang ini.

 5. Assalamu’alaikum. Saudara, bro, kuatkan semangat. Saya baru terjumpa blog saudara hari ini. Saya telah menonton video lecture Shaykh Imran Hosein Prohibition of Riba, International Monetary System, Dajjal the False Messiah,Islamic Sprituality: The Forgotten Path dan lain-lain di Youtube dan di laman webnya. Saya baca buku-bukunya, Jerusalem in the Qur’an, dan lain-lain.

  Saudara, semakin saya menonton lecturenya dan membaca bukunya, hati saya berasa amat sedih tentang apa yang berlaku sekarang dan apa yang menimpa umat manusia dan saya. Air mata untuk apa yang berlaku rasanya tidak cukup, jadi saya rasa saya cuba untuk memberi peringatan walaupun sedikit.

  Cuba saudara baca posting saya Christian Ethics dan Perkembangan Kejureteraan Pemikiran Akrobatik. Saya harap usaha saya yang kecil ini dapat menggoncangkan serba sedikit hati saya dan manusia tentang riba’.

  Saudara, bilakah masanya kita boleh “membawa binatang ternak kita ke kawasan pergunungan untuk kita menjaga agama kita”. Saya merindukan waktu itu.

  Wassalam saudara. Semoga terus cekal.

  1. W’salam, and terima kasih.

   Ya, kuatkan semangat dan langkah pertama berhijrah keluar dari riba and syirik sistem sekular. Tidak munasabah menjadi beriman jika bergelumang riba dan memerangi Allah swt dan Rasulullah saw. Jika tidak beriman, bagaimana berupaya mengenali fitnah Dajjal? Kesannya tersalah perjuangan & team, bahaya tuh…

   Kini telah terbukti fitnah hebat dari setiap penjuru walaupun sebelum kemunculan Dajjal. Ada yg mengaku menerima wahyu dari Jibrail, cerita Imam Mahdi, Yakjuj & Makjuj, kiamat, meditasi, kiraan sistem Kabala Islam dan pelbagai yang tidak masuk akal serta tanpa berlandaskan akidah. Tersangat mudah tergelincir iman.

   Dalam itu Allah hantarkan Syeikh bagi memperbetulkan kekosotan, dan memperingatkan kembali berpegang teguh Al-Quran & Hadis. Maka sepenuhnya mengikut Al-Quran & cara kehidupan Rasulullah saw, usaha gigih menggigit dgn gaham dan tawakkal menjadi panduan. Tiada yg berupaya menghadapi fitnah dan ancaman Dajjal kecuali berusaha 110% utk “kami dengar, kami patuh”.

   Oleh itu inilah masanya bersedia keluar membina keimananan sejati agar ancaman Dajjal dan Ya’juj & Ma’juj menjadi suatu yang “insignificance” kepada kehidupan orang yang beriman.

   Wassalam.

 6. Betul tu saudara. Saya pernah membaca hadith-hadith akhir zaman yang dikumpulkan oleh Ibn Kathir, sebahagian ‘ulama’ berpendapat mengapa Allah tidak menyebut tentang Dajjal secara terang di dalam al-Qur’an adalah kerana Dajjal adalah ‘insignificance’ dalam pandangan Allah. Orang yang beriman, apabila dia berakhlak dengan akhlak Allah seperti dalam Hadith, maka kita juga sepatutnya berasa fitnah Dajjal adalah ‘insignificance’ kepada kita kerana kita tahu tipu dayanya.

  Saudara, melalui pemahaman Shaykh Imran, Dajjal telah keluar tetapi berada dalam dimensi realiti yang berlainan, seperti Hadith saudara sebut. Dia akan berada dalam dimensi kita apabila hari-harinya adalah seperti kita dan dia akan ahir daripada ibu bapa keturunan Yahudi, kuat tubuh badannya, dan berambut keriting. Ini berkaitan dengan kosmologi.

  Saudara, saya berasa kagum dengan keberanian saudara menyatakan hujjah kepada orang yang dipandang tinggi ilmunya di sisi masyarakat. Dan saya berasa sedih dengan kata-kata yang diajukan kepada saudara seperti “siapa anda untuk menghukum sedangkan ‘ulama’ berpendapat begini-begini.”

  Semoga melalui jalan Ihsan kita dapat menerangkan kedua-dua fakulti pemahaman kita dan kita tidak menjadi sepeti Iblis Si Mata Satu yang enggan sujud kepada Adam.

  Saudara tinggal di mana?

  1. Tulah dia kena mencari jalan ibadah memenuhi Rukun Kalimah Tauhid pula, sebab harapkan ibadah Rukun Islam semata-mata rasanya langit pertama pun tak lepas.

   Pasal ilmu tu mereka confused antara “Question of Facts” dan “Question of Law”. Biasalah, nama pun “rahsia” mesti susah nak faham. Kalau dan faham mesti perjuangan lagi berganda-ganda.

 7. Betul saudara. Bagaimana kita mahu membuat Islamic Legal Jurisdiction sekiranya kita tidak memahami Realiti yang berlaku sekarang. Kita bukan sahaja mahu memahami ‘keperluan semasa’ atau ‘maslahah mursalah’ tetapi lebih daripada itu kita mahu memahami Realiti. Realiti sekarang adakah kita sudah masuk ke lubang biawak tapi kita tidak sedar?

  Shaykh Imran cuba menghubungkan ilmu sejarah, ekonomi, perbandingan agama, hubungan antarabangsa untuk memahami Realiti. Saya mengambil sejarah. Bagi saya History Repeats Itself dalam bentuk pattern, archetypenya, tapi manifestasinya berbeza. Ini bermaksud sejarah ada unsur qat’ie, tapi dalam masa yang sama ada unsur zanni, iaitu unsur open to fresh reading, di mana kita memerlukan kedua-dua fakulti pemahaman, rasional, dan Nur daripada Allah. Nur ini seperti kata Shaykh Imran, Insya Allah Allah akan beri kepada siapa yang berjuang di jalanNya, iaitu jalan Ihsan. Dengan itu kita boleh memahami Realiti, bukan sahaja keadaaan ‘semasa’. The End of History berlaku apabila Kebenaran Mengatasi Kebatilan; manifestasinya ialah apabila Nabi Isa a.s. telah membunuh Dajjal the Great Liar dan golongan Ya’juj dan Ma’juj mati bergelimpangan diserang wabak penyakit yang dibawa oleh sejenis serangga.

  Saudara, banyak saudara seIslam kita dan saudara humanity kita sekarang menangis kerana terpaksa hidup di bawah payung Dajjal, di bawah sistem Riba, Gharar, fraudulent. Sedangkan ada di antara kita (ini boleh termasuk saya) masih boleh lagi hidup senang gembira memakan halwa di rumah dengan cogan kata ‘Hidup Bi’ah Solehah’, sectarian conflict, ‘bersedia menghadapi peperiksaan akhir demi masa depan yang cemerlang’, hanya menyibukkan diri membaca buku cinta Islami, masih lagi bertepuk tampar lelaki perempuan di cafe, masih lagi berbincang tentang adakah ada couple Islamic atau tidak, I scratch your back, you scratch my back dan sebagainya.

  Saya cuma mampu mendoakan mereka yang dihukum oleh Dunia dan menangis agar saya dapat merasai keperitan mereka. Saudara kita di Indonesia terpaksa meminta sedekah di jalanan ketika traffic jam sambil bermain gitar kerana ekonomi mereka diserang Uncle Sam dan kita masih ‘Wahai Ayang, I scratch your back you scratch my back, Hidup Bi’ah Solehah.

  Minta maaf saudara. Teruskan menulis, berhati-hati dalam hidup saudara kerana Dunia dan segala isi kandungannya sekarang sedang benci kepada saudara. Semoga Allah merahmati saudara dan memasukkan saudara ke dalam syurga atas usaha saudara. Amin ya Allah.

  1. Terima kasih and sama2lah berdoa dpt simpati dari Allah, Pasal benci tu bagus juga and sememangnya semua patut benci, kalau tidak mesti hadis2 Rasulullah saw tentang sifat manusia diakhir zaman menjadi tidak benar. Gog & Magog World Order
   🙂

 8. Bila lagi kita akan sedar dengan jenayah perbankan?

  450,000 orang daripada 1.2 juta petugas awam menghadapi masalah hutang
  KUALA LUMPUR 28 Jun – Seramai 450,000 orang daripada 1.2 juta petugas awam menghadapi masalah hutang dan golongan ini perlu diberi perhatian khas kerana mereka mudah terjerumus dalam gejala rasuah.

  Setiausaha Agung CUEPACS, Ahmad Shah Mohd. Zin berharap ketua-ketua mereka di jabatan atau kementerian mengambil sikap berperikemanusiaan dalam mengendalikan masalah mengenai kumpulan ini, yang rata-ratanya membawa pulang hanya 40 peratus daripada gaji mereka.

  “Kebanyakan gaji mereka dipotong untuk pelbagai pinjaman seperti perumahan dan kenderaan atau mengubah suai rumah,” katanya. Ahmad Shah berkata, ramai penjawat awam diberi kelonggaran oleh kerajaan untuk membuat kerja sambilan seperti membawa teksi, menjadi agen jualan langsung dan berniaga untuk menampung pendapatan tetapi ini tidak mencukupi.

  (1)
  Usah ghairah berhutang dengan kad kredit
  MENURUT laporan akhbar, jumlah individu muflis kerana hutang kad kredit pada tahun lalu ialah 1,873 orang. Pemilik kad kredit di negara ini gagal menjelaskan tunggakan pinjaman yang mencecah RM21.6 bilion sehingga September tahun lalu. Daripada jumlah itu, sebanyak RM591 juta adalah pinjaman tidak berbayar (NPL).

  Nampaknya trend menggunakan kad kredit di kalangan golongan muda kini sudah menjadi satu kemestian bagi menunjukkan status dan gaya hidup moden tanpa menyedari mereka bakal menjadi ‘hamba’ hutang seumur hidup.

  Fikir banyak kali sebelum lepak minum teh tarik
  KUALA LUMPUR, 9 Mac (Hrkh) – Jika anda kaki teh tarik, selepas ini mungkin sudah sampai masanya anda berfikir banyak kali sebelum lebih kerap mengunjungi restoran-restoran. Apabila harga minyak naik… Kenaikan tarif elektrik itu disebut sebagai bertujuan membantu meringankan beban Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang menghadapi masalah hutang yang semakin meningkat melebihi RM30 bilion serta tekanan kenaikan kos operasi berikutan kenaikan harga bahan api di pasaran dunia.

  Pelatih Kemahiran Hutang Kerajaan Hampir RM500 Juta
  KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) — Sebanyak RM452 juta pinjaman pelatih kemahiran tidak dibayar kepada kerajaan, yang telah menjadi kebimbangan Kementerian Sumber Manusia kerana beribu-ribu pelatih sedang menunggu untuk mendapatkan pinjaman seperti itu bagi menjalani latihan berkenaan.

  Perwaja paling banyak hutang kerajaan pusat
  KUALA LUMPUR, Selasa – Perwaja Terengganu Sdn. Bhd. (PTSB) dilaporkan mempunyai tunggakan hutang tertinggi dengan Kerajaan Pusat, iaitu RM2.053 bilion sehingga akhir 2001 atau 75.8 peratus daripada keseluruhan hutang syarikat kerajaan dan bukan kerajaan.

  Huatng luar negara meningkat 7.6%
  BARU-BARU ini dalam satu ceramah politik anjuran KEADILAN Negeri Pulau Pinang sempena Konvensyen KEADILAN Negeri yang diadakan di Bukit Mertajam, Timbalan Ketua Pemuda KEADILAN Pusat, Saifudin Nasution Ismail telah mendedahkan bahawa Kerajaan BN yang ditunjangi oleh UMNO telah membuat hutang luar sebanyak RM169 billion

  Mengikut pernkiraan setiap rakyat melaysia tidak kira kecil atau besar yang berjumlah 23 juta orang ini terpaksa memikul beban hutang sebanyak RM7,348 bagi setiap rakyat negara ini.”

  Pahang tidak akan mampu bertahan
  KUANTAN, 25 Jun — Andaikata Malaysia hari ini mula menerima kesan menyeluruh dari krisis kewangan dunia, maka antara negeri terawal yang kelihatannya tidak akan mampu bertahan adalah Negeri Pahang, kesan paling buruk ialah Pahang jatuh bankrap.

  Hutang anak syarikat, Johor diambang muflis?
  KUALA LUMPUR, 6 Mac (Hrkh) – Kerajaan Johor yang diperintah oleh BN didakwa berada dalam keadaan yang kritikal akibat dari bebanan hutang yang kian bertambah. Iklan

  Bebanan hutang itu ditanggung akibat dari pinjaman dari agensi luar negara berjumlah lebih dari RM4 bilion yang telah dibuat sebuah anak syarikat milik kerajaan negeri. Kesemua hutang tersebut telah diserahkan kepada kerajaan Johor dan kerajaan Johor telah menggunakan tanah milik mereka sebagai cagaran pinjaman yang telah dibuat.

  Tempoh matang pembayaran balik hutang tersebut adalah pada tahun 2012 dan jika sekiranya pembayaran tidak mampu dibuat selepas 40 hari tempoh matang itu tamat, kerajaan Johor akan diistyharkan muflis dan tanah yang dicagarkan itu akan menjadi milik pihak asing.

  Hutang Kerajaan Persekutuan Sebanyak RM266.7 Bilion
  KUALA LUMPUR, 25 Ogos (Bernama) — Jumlah keseluruhan hutang Kerajaan Persekutuan sehingga 31 Dis 2007 ialah sebanyak RM266.7 bilion, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

  (Catatan: Dari dahulu hingga sekarang asyik cerita tambah hutang, kenapa tidak ada cerita negara langsaikan hutang? Yeap! ada satu negeri, iaitu Kelantan yang telah membayar RM220 juta hutang peninggalan kerajaan BN)

  Pakej Rangsangan Ekonomi Najib – Hutang Negara Meningkat RM60 billion

  – DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK
  Timbalan Perdana Menteri/ Menteri Kewangan ketika mengumumkan pakej rangsangan ekonomi kedua dalam Bajet Mini di Dewan Rakyat petang semalam

  RM 60 Billion: 4 Teras Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua

  1. RM 2 Billion: Mengurangkan pengangguran dan menambah peluang pekerjaan

  2. RM 10 Billion: Meringankan beban rakyat terutama golongan mudah terjejas

  3. RM 29 Billion: Membantu sektor swasta menghadapi krisis

  4. RM 19 Billion: Membina keupayaan masa depan

  * Najib bentang pakej rangsangan RM60 bilion

  (Catatan: RM60 billion dicipta daripada bon kerajaan RM5 billion? RM60 billion ini pula masuk poket siapa? Rakyat atau Kroni? Dapat selesaikan masalah sebenar? Selainnya bantuan diberikan dalam bentuk pinjaman dengan riba. Bank perdagangan pula mendapat rizab tambahan RM60 billion dan berupaya menggandakan hutang dan riba baru. Jika rizab $1k digandakan menjadi $100k di dalam video Money as Debt, berapakah gandaan bagi rizab RM60 billion? dan berapakah riba bagi gandaan tersebut? Oleh itu kesan yang sama dan hanya mempercepatkan kemuflisan negara)

  Laporan Ekonomi 2008/2009 – Kementerian Kewangan Malaysia
  Hutang Negara
  Hutang Dalam Negeri Kerajaan Persekutuan

  * Indeks Laporan Ekonomi 1994 – 2009

  PERMINTAAN TINGGI KE ATAS PERNIAGAAN HUTANG & JENAYAH ALONG?

  Perang along secara bersepadu
  Selain itu, orang ramai sendiri haruslah sedar mengenai risiko meminjam daripada along. Banyak kes membuktikan bahawa ramai peminjam dianiaya kerana gagal menjelaskan hutang along.

  Hishammuddin isytihar perang terhadap along
  KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang menyifatkan along lebih teruk daripada binatang, semalam bertekad melancarkan perang habis-habisan terhadap kegiatan ceti haram itu… along menjadikan kelemahan dalam masyarakat seperti keperluan modal untuk perniagaan sebagai peluang untuk menyeksa dan membebankan mangsa mereka.“Seperti contoh, ada yang hanya meminjam RM3,000 untuk menampung kos perniagaan, tetapi disebabkan bunga yang tinggi, hutangnya meningkat kepada RM35,000.

  (Catatan: Siapakah along yang sebenar?)

  Pinjam RM2,000, bayar RM10,000 masih diburu
  BUKIT MERTAJAM 25 Jun – Niatnya meminjam hanyalah untuk membantu suami yang terpaksa berhenti kerja akibat masalah kesihatan. Namun setelah dua tahun berlalu, jumlah hutangnya sebanyak RM2,000 bukannya menyusut sebaliknya meningkat pula berlipat kali ganda…. untuk menyara empat anak berusia antara empat dan 16 tahun selain terpaksa menampung kos perubatan Mohd. Nasib. Sejak itu, bermulalah kesengsaraan hidup mereka sekeluarga.

  Jadi GRO langsai hutang
  GEORGETOWN: Dua ibu tunggal beranak lima yang dicekup kerana bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) mendakwa mereka terpaksa melakukan pekerjaan itu bagi menjelaskan hutang ceti haram atau along.

  * Indeks Berita Ah Long

  Catatan: Permintaan ke atas perkhidmatan along wujud kerana duit tidak cukup di dalam aliran ekonomi. Kerana apa tidak cukup? Jenayah perbankan, riba, kapitalisma dan kroni-kroni Lucifer…

 9. Rujukan Tambahan:

  Dr M: Stop banks from making money out of thin air
  The Star: Sunday February 22, 2009

  LONDON: Tun Dr Mahathir Mohamad has called for a ban on the manipulation of “money to make money” to help resolve the global financial crisis.

  The former Prime Minister said the main problem was that banks were empowered to create money out of thin air and lend money which they did not have.

  He suggested that everyone should go back to producing goods and services although the profits would not be that massive.

  “But the wealth from these activities will be real and the economy will be more sound,” he said in his talk at the “Leadership in Times of Crisis” seminar at the British Institute of Technology and E-Commerce here on Friday.

  Dr Mahathir also expressed doubts of a recovery despite the US government talking of a trillion-dollar plan to save the economy.

  Exchanging views: Dr Mahathir chatting with the participants after delivering his speech at the British Institute of Technology and E-Commerce in London on Friday.

  He said there would come a time when the government would have to admit that the whole system had failed.

  What was needed, he said, was a total write-off of the monies lost and the need to reduce the lavish lifestyles and per capita income in rich countries.

  “The rich will have to sell their yachts and private planes as well as their holiday and palatial homes while the poor will become poorer,” he said.

  If there is to be recovery, the world must accept that everyone – the rich and the poor – must take part in formulating a change in the system, he added.

  Dr Mahathir said the most important reform was to ensure that money was created by governments and not by banks.

  “Governments need to come back and supervise the banks. If the executives go beyond something, they’ll be punished,” he said.

  He described as ridiculous the present system where executives were paid bonuses if they could show figures to their directors even if the banks lose money.

  Describing the scenario as frightening, he said: “We have no control over money and we don’t know how much of it is in circulation.”

  Dr Mahathir said when Malaysia was hit by currency speculators in 1997-1998, it was told that the trade in currencies was 20 times bigger than the total world trade.

  “That’s a huge sum of money. But where does it come from?” he said, adding it was important to get rid of those who were playing tricks.

  He also said government bailouts, which were effectively nationalisation, would not enable businesses to recover when the economy was in recession.

  “We see governments furiously bailing out financial institutions and businesses but we have yet to see any results,” he added.

  He also said the formulation of any new system must involve both the rich and poor countries as well as elements of Islamic banking principles.

  Catatan: “…Dr Mahathir said the most important reform was to ensure that money was created by governments and not by banks…” > By goverments? No way… “Absolute power, corrupt absolutely”. We should return to Sunnah Money!
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  THE BANKING SYSTEM AND THE FALSE ECONOMY
  By Dr. Mahathir Mohamad on April 25, 2009 10:11 AM | Permalink | Comments (156) | TrackBacks (0) [PDF]

  (This is the second instalment in a series on the trends that led to the present financial crisis)

  1. Another contributor towards the per capita and GDP of the rich countries is the banking business.

  2. Banks are apparently allowed to lend more money than they have, sometimes as much as ten times more. When they lend this money which they do not have, it became their asset on which interest can be earned.

  3. Effectively they are creating money and earning profits from the money they have created.

  4. Real businesses cannot do this. They cannot sell what they don’t have nor earn income from services they don’t provide. Doing business is therefore far less lucrative than banking. If the per capita and GDP excludes bank earnings then they should not be as high as is shown.

  5. Because banks can lend more money than they have, the tendency is to lend as much as possible. In many rich countries banks offer to lend even when the clients are unable to pay.

  6. If the banks lend 10 times more than the money they have then their profit must exceed the sum they would expect if they lend only the money they have from capital and deposits.

  7. This extra money they earn is not real because it is “created” by the bank out of thin air. Nevertheless the profits earned from this money would be part of the banks profits and therefore the dividends for the shareholders. In the end they would contribute to the per capita income and GDP.

  8. Banks also issue credit cards. The credit card holders expend far more than the money they have with the banks. The excess money is regarded by the banks as loans which may be charged a hefty interest of up to 18 per cent.

  9. Since credit card holders often hold credit cards from several banks, the amount spent in excess of the money they hold with the banks would be very considerable. These bank loans from credit cards would again exceed the real money or assets of the banks.

  10. The banks consider that even if some credit card holders fail to pay up, bank earnings from those who do pay would exceed the loss from non-payment.

  11. The credit cards have effectively become money created by the banks. The earnings of the banks are therefore not from real money held in the form of capital or deposits. Yet the interest on loans via the credit cards would add to the profits of the banks. They would boost the share prices of the banks and contribute towards the profits of investors and eventually increasing the per capita income and the GDP of the country concerned.
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Challenges of the Islamic Ummah in Facing Global Financial Crisis
  Speach by Tun Dr Mahathir Bin Mohamad
  at the Institute For Policy And International Studies
  Tehran, Iran, at 10.00 am, 30 November 2008

  The financial crisis is yet another threat facing the Islamic ummah. Whether we can avoid being dragged down by this crisis or we can minimize the effect will depend much on us. It will also depend on whether the ummah choose to act together or whether each Islamic nation will act individually.

  In facing any challenge we need to know as much as possible the nature of the challenge and how it will affect us. But more importantly we need to know the causes of the financial crisis itself, and what made it possible.

  The systems that we see collapsing i.e. the monetary and banking systems have been in place for centuries. Why is it that the collapse is happening now and not before, not when the systems were introduced or shortly after? And why has it happened to the richest and the most powerful countries of the world?

  The problem with systems and ideas devised by Man is that they always undergo change over time. New ideas would be added to them. The new ideas may not be good for the original system or idea.

  Thus money began with coins of metal of definite values. But this was replaced with paper money backed by gold. Then gold backing was dispensed with. The value of paper money is vaguely related to the strength of a country’s Government or its economy. Finally it was to be determined by the willingness of the market to accept the paper currency notes.

  At this stage the currency became open to manipulation by market players. Currency traders find they could easily change the value of a currency in terms of exchange rates by massive selling and buying.

  Besides making huge profits from currency trading, it was found that the countries whose currency has been devalued would experience political, economic and social turmoil. They and their people can become very poor.

  The Western powers saw in this an opportunity to hegemonise and control the developing countries. The IMF and the World Bank were used for this purpose. By applying conditions to loans by the IMF/ World Bank, the countries in distress can be forced to surrender political and economic control to the Western powers. The impoverisation of these countries also enabled the Western banks and capitalists to buy up all the businesses of the debtor countries at very cheap prices as they all have been made bankrupt or nearly bankrupt by the devaluation of their currencies.

  Currency trading is therefore a political weapon to bring all the countries of the world under the control of the Western powers. How far-reaching the control can be is being seen now. The foreign funds which had come in to buy shares and banks during the 1997 – 98 financial crisis in the East are now pulling out, taking their capital with them in order to escape the impending crises. They have done this, this time, in expectation of the world financial crisis affecting the economies of these countries adversely. The withdrawal of their capital will in fact cause the financial crisis to affect these countries sooner and more severely.

  Currency trading is made possible because of fiat money i.e. money that is not linked to gold or other precious metals.

  We all use paper money now. Our paper money is also not linked to gold. But we do not indulge in currency trading although we still have to buy foreign currency to pay for imports. To a certain extend the market determines the exchange rate of our money. This causes a certain degree of instability but not sufficient to impoverish us.

  Still it is best if the exchange rates remained stable. That is why Malaysia decided that Government should fix the exchange rate of the Malaysian Ringgit. All the great experts predicted a collapse of the Malaysian economy because we did not abide by international rules or wisdom. But as you know we recovered faster than the other countries after fixing the exchange rate.

  Islamic countries should study the possibility of fixing the exchange rates of their currencies as a measure to protect themselves during the current financial crisis.

  However the fact remains that the monetary system of the world today is open to all kinds of manipulation. The world needs to have a new monetary system that would be less easily manipulated.

  Perhaps the ummah might push for a return to the gold standard. Another solution could be the use of the gold dinar purely for trade payments. In any case the Islamic ummah can reduce the attacks against them by not using the American Dollars for trade payments, especially for oil.

  The U.S. Dollar is not backed by reserves as are other currencies. Apart from that the Unites States is bankrupt as it has a debt of 14 trillion dollars and it can never repay this debt. This huge borrowing by the United States is because for many years it has trade and current account deficits which forces it to borrow 1 ½ billion dollars a day to sustain itself.

  The only reason why the U.S. Dollar has any value at all is because it is used in trade payments. If the gold dinar or other currencies are used for trading then there would be no demand for U.S. Dollars. It would then become worthless and that would have consequences over the United States’ foreign policy.

  This is something that the Muslim ummah can make use of in protecting themselves from the current financial crisis.

  …The other major cause of the present crisis is the banking system. For most people a bank is a convenient institution for depositing safely their money and withdrawing it when needed. We do not question how banks function. We assume that the money the banks lend us comes from the capital and the deposits with the banks.

  The present banking system was created some 300 years ago by the Rothschild’s. In that system money is actually made out of thin air, out of nothing. No gold or other assets were necessary. Yet the money borrowed from them has accepted values. Each time money is lent it creates money for the banks.

  In most countries central banks owned by Government produce coins and print money. The money in circulation is therefore under Government control. But money can also take the form of cheques and how much money issued as cheques is not controlled by the Government.

  The United States Federal Reserve Bank is not owned by the Government. It is owned by twelve privately owned state reserve banks. Yet the Federal Reserve Bank can actually print and issue currency notes, without any backing. Certainly it can lend money to the Government in the form of cheques.

  Other banks can borrow from the Federal Reserve Bank when short. But these banks can lend much more than the amount of capital and the deposits from its clients. In the American system the banks can lend 90% of the deposits by its clients. But such is the system in use that the banks can actually lend 10 times the amount that it holds in the form of deposits.

  Whereas ordinary businesses can only sell what they have in stock, banks can apparently deal in ten times the money held by them.

  The profits made by ordinary business is hardly ever more than 10% of the total value of the stock sold. But since banks earn a fix interest, and the interest comes from 10 times the money it actually holds, the earnings of the banks are far higher than from ordinary business.

  Since banks can lend more than the money it has, the tendency is to increase the lending as much as possible.

  The current crisis began with the sub-prime loans, i.e. loans at high interest to risky borrowers. The total amount of loans to such borrowers runs into hundreds of billions of dollars.

  Housing loans usually require payment over 30 years. Banks calculate their earning from interest and principle over this period, without taking into account bad debts.

  To avoid risks these loans were bundled up together with the good loans and insured with insurance companies such as AIG. The banks may also allow for a second mortgage to hedge against possible default.

  Additionally the houses against which the loans were taken would belong to the bank until the total debt has been paid in 30 years time.

  It seems that the banks would be making good profits even if the loans carry high risks. So would the insurance companies and the mortgage companies.

  But when the risky loans defaulted by the millions resulting in debts of hundreds of billions which cannot be repaid, the banks were faced with huge numbers of non-performing loans. At the same time the collateralised houses cannot be sold as banks refused to lend money to buyers and the original banks could not recover any of the money lent through sales of the collaterals.

  The insurance companies were also unable to pay the banks because the premium they received was far too small for the losses sustained by the banks.

  The mortgage companies also faced the same problem as payments could not be paid by the borrowers.

  The result is the spectacular collapse of the banks because most of the loans were not from deposit money but the ten times more than the deposits which banks were allowed to lend.

  When banks lend much more than the money they have they were actually creating money out of nothing. If the loans are repaid then they would stand to gain far more than if they had limited themselves to their subscribed capital and deposits. However if the borrowers defaulted then their losses could exceed their capital and the deposits they had received. They would become bankrupt.

  The sub-prime fiasco is due to the failure of the huge loans to high risk borrowers, to yield the interest and the principle expected. The banks concerned have lost far more than whatever capital assets or even deposits they had taken. Obviously they would not be able to return the deposits they had taken. They have by definition become bankrupt. When banks go bankrupt a whole lot of other businesses which depend on the banks for their operating capital will also go bankrupt. Hence, the bankruptcies of the three huge automotive companies of America.

  The hedge funds are also affected as they depend on loans from the banks to leverage their investments.

  Why did this crisis happen to the United States and not the other countries? Firstly, it is because the privately owned banks actually issue large amounts of money in America. It should be noted that the money issued need not be in the form of printed currency notes. Cheques can be made out in any amount and effectively the cheques are money. The lending and borrowing are no longer constrained by the amount of currency notes in circulation.

  The second factor is the faith in the market regulating the value of money. Wall Street and the rich capitalists had persuaded the Government that it should not interfere with the market i.e. with banking and finance and the way money is used to make more money.

  The market is about making money, making profits regardless of the consequence. When the banks created money out of thin air, when they lend this money to people quite incapable of repaying their loans, when the amounts exceed the capacities of the banks to recover in cash after the loans go bad, when the deals become so big as to be far bigger than money in circulation and total trade in goods and services, the Government did nothing. The Government did not even require accounts to be submitted for tax purposes. Though banks are required to submit accounts and pay taxes, this was easily avoided by having offshore subsidiaries in tax havens where they can borrow huge sums from legitimate banks and do anything they like with the money without having to show accounts to any Government agency.

  The hedge funds took advantage of the lack of Government supervision to borrow as much as twenty times the amount invested in them. Using these loans the hedge funds made huge investments mainly in the money market, guaranteeing return to investors of 30% or more. This was believed to be possible because the returns would be from twenty times the amount invested in the hedge funds. So huge are the hedge funds that Central Banks cannot hope to protect national currencies by buying the currencies dumped into the market by hedge funds.

  What can the Muslim ummah do to face the worldwide financial crisis? The first thing would be to continue with Government regulations of the banks and the financial institutions. The free market system should not be adopted, at least not in full. Instead, all financial transaction must be made transparent and subjected to proper regulation. The regulation should be judicious as over-regulation can stifle business, and affect economic growth.

  The idea of a globalised, borderless world has been promoted by the rich countries especially the United States. Conceived by the rich, we can be sure that it was meant to benefit them.

  Globalisation is something that cannot be avoided as the ease of communication and travel make isolation of countries impossible. Whether we like it or not whatever happens in other parts of the world will effect us. This involves not only finance and the economy but also political and social ideas.

  There is more than one way to globalise. Muslims must study the manner and the effect of globalisation in order to devise a system of globalisation which will not destroy the Muslims and their religion.

  In banking and finance, the principal causes of the current financial crises, there is no need to follow all practices coming out of the West.

  The ummah can have their own banking and financial system. Already we have Islamic banking and Islamic insurance. They have not been abused the way the Western banking systems and insurance have been abused. It is necessary that the Muslim institutions such as these be scrutinied carefully in order to prevent them from causing the same problems.

  Muslims must be active in proposing new systems, rules and regulations for banking and finance. We should even propose to go back to gold whether it is in the form of gold dinar or any coin or bullion.

  To save our currency and economy from being affected by western banking practices and the U.S. Dollar, a new trading currency should be proposed to replace the U.S. Dollar. Such a trading currency should be tied to gold and used only in international trade.

  This will help stabilise the value of national currencies as gold has intrinsic value in all countries. The local currencies can still be used but the value must be pegged to the international trading currency. There will be fluctuation as gold prices do fluctuate. But this would be minimal, much less than paper money.

  Truly the Muslim ummah are in the best position to initiate and sustain the monetary and financial systems of the world. This is because they are in possession of more money than they can find use for. They are even in a position to insist that their oil be paid in the local currency or in any currency designated by them. Whatever currency they choose will become strong simply because there will be a demand for it just as today the U.S. Dollar has a value because there is a demand for it in the settlement of trade.

  What is needed from the ummah is the will to insist on their wishes to be considered. I do not see all the Muslim counties in the world acting together. But it would be enough if a few would coordinate their efforts, would act together and agree to promote the interest of the ummah.
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Obama and The Financial Crisis
  By Dr. Mahathir Mohamad on April 5, 2009 10:04 AM

  “…those banks and institutions failed because they cheated, because they abused the system. The only way they could be restored is by allowing them to cheat and abuse again, creating money out of thin air and lending 20 to 30 times more of this money to the funds held by the borrowing institutions for them to invest. It is this practice which has precipitated the financial crisis…”

  1. KESIMPULAN & PERSOALAN:

   1. Firstly, I wonder why Dr Mahathir kondem bank luar negara sahaja, What about our banks? Both rooted and used the same system, and thus commits the same crime. What happened here? Is this speech for real? Dont pretend that you dont know whats behind our banking system..

   2. Pemimpin kita mengetahui amalan jenayah perbankan, tetapi mengambil kesempatan dan menjerumuskan rakyat ke dalam lembah kesengsaraan. Kini setiap rakyat menderita menanggung hutang!

   3. Pemimpin kita menyokong sistem perbankan Islam walaupun mengetahui jenayah perbankan. Malahan, penipuan sistem perbankan Islam dikembangkan ke serata pelusuk dunia. Mereka menghalalkan jenayah perdayaan dengan menggunakan nama Allah swt dan Rasulullah saw.

   4. Kuasa mencipta terletak di bawah Bank Negara. Oleh itu bagaimana bank perdagangan mengambil alih kuasa mencipta wang? Bukankah ianya amalan jenayah untuk mengambil kuasa Bank Negara dan mencipta wang atas angin? YA!

   5. Memorandum of Association bank perdagangan tidak memberi kuasa bank perdagangan mencipta wang atas angin, oleh itu, bukankah amalan bank perdagangan menjadi ultra vires? YA!

   6. Perbuatan bank mencipta wang adalah ultra vires. Oleh itu, adakah kontrak pinjaman terbatal apabila bank perdagangan bertindak melampaui kuasa di bawah undang-undang dan Memorandum of Association (illegality of contract)? YA!

   7. Perbuatan bank mencipta wang melanggar Akta Bank Negara Malaysia. Oleh itu, adakah kontrak pinjaman terbatal apabila bertentangan dengan undang-undang (illegality of contract)? YA!

   8. Adakah kontrak pinjaman perbankan Islam halal apabila bank perdagangan mencipta wang atas angin? Adakah kontrak pinjaman perbankan Islam terbatal apabila berdasarkan perdayaan? YA!

   9. Dan terakhir sekali…. wahai ulama-ulama perbankan, kamu turut menanggung seluruh dosa orang yang memakan riba di Malaysia! Wahai ulama-ulama perbankan dan dan perbankan Islam, bertaubatlah!

   Dan kepada orang-orang Islam, bertaubatlah dengan segera menghentikan pembayaran dan mencabar mereka di Mahkamah:

   Maksudnya: “…Dan JIKA KAMU BERTAUBAT, maka hak kamu (iaitu bank) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa…”; Al-Baqarah:279

   Berdasarkan ayat di atas, persoalannya apakah situasi jika bank tidak bertaubat? Adakah mereka layak menuntut kembali hutang asal dan bunga? Sudah tentu tidak dan ini perintah Allah SWT. Ini kaedah memerangi riba disarankan di dalam Al-Quran. Oleh itu dan jika bank enggan berubah dan bertaubat, maka kita sendiri perlu membawa perubahan tersebut dengan mematuhi Al-Quran. Hentikan sikap memberi alasan dan segera hentikan pembayaran serta mencabar mereka di Mahkamah! The People vs. The Banks

   Maksudnya: “..Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya PEPERANGAN dari Allah dan RasulNya…”; al-Baqarah:279

   Maksudnya: “..Dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka mereka itulah ahli neraka, mereka KEKAL di dalamnya..”; al-Baqarah:275

 10. Assalamu’alaikum. Dr. Mahathir yang merupakan seorang diktator suatu ketika dahulu telah lama nampak permasalahan sistem kewangan fraudulent ini. Tetapi kebanyakan mereka Virtuous Elite masih tidak boleh nampak.

  Apakah mereka tidak berasa malu seorang diktator telah nampak perkara ini, tetapi golongan Virtuous Elite masih bercakaran sesama sendiri kerana ‘dedak ayam’. Antara mereka masih mengatakan ‘imran husain umar vadillo dan entah siapa-siapa’ sedangkan ahli ekonomi Barat seperti Llewellyn H. Rockwell, Joseph Salerno sudah nampak perkara ini.

  Seperti kata Mayer Rothschild: “Let me issue and control a nation’s money, and I care not who writes its laws”

  Umat Islam dan umat manusia sekarang sebenarnya sekarang berada dalam keadaan perhambaan tanpa kebanyakan kita sedari. Kita sekarang dirompak, ya, dirompak dan ‘dirompak’ tanpa kita sedari. Mereka golongan Elite perbankan merupakan perompak terhormat dan along yang memakai pakaian segak dan bertali leher.

  Bro ed, tuliskan menulis lagi tentang perkara ini. Wassalam.

 11. W’salam, dan lebih mengejutkan.. saya telah mengemail puluhan ribu kepada semua jabatan, insitusi dan parti agama, persatuan agama dan ulama serta institusi-institusi pengajian tinggi Islam; malahan boleh dikatakan setiap dari mereka, tetapi apakah jawapannya? Jawapannya senyap sepi… Inilah hakikat Islam hari ini. Populariti dan periuk nasi itu lebih tinggi darjatnya daripada berjuang keluar menjadi musuh yang berperang menentang Allah dan Rasulullah SAW.

 12. Tahniah saya ucapkan atas usaha saudara. Saya pernah berbincang perkara ini dengan rakan-rakan. Saya katakan tentang haramnya riba dan backdoor riba. Ada mengatakan bagaimana kita harus menentangnya, sedangkan ustaz-ustaz pun beli kereta pakai pinjaman riba. Mungkin inilah maksud hadith Rasulullah yang menyebut tentang meluasnya riba’, jika dia tidak turut makan riba’ maka dia terkena debunya.

  Saya setuju tentang populariti dan periuk nasi itu. Kita harus bertanya, berapa ramai manusia (termasuk diri saya) yang sanggup mengeluarkan dirinya daripada zon selesa dan memikirkan tentang hal-hal ini?

  Berapa ramai manusia (termasuk saya) yang bersedia mengorbankan prestij dan status quonya termasuk apa yang dipelajarinya selama ini di institusi pengajian Islam?

  Berapa ramai manusia (termasuk saya) yang bersedia meletakkan ke tepi sects, parti-parti (bukan hanya parti politik), orang yang tersayang, keluarga, ibu bapa untuk Islam (Kebenaran)?

  Berapa ramai manusia bersedia mencabar dirinya sendiri?

  Oleh kerana itulah, walaupun riba’ itu haram, ia masih damalkan, malahan sekarang ia adalah perkara biasa dan ‘praktikal’.

  Sekurang-kurangnya kita bersama-sama memikirkan hal ini dan mencari jalan keluar untuk keluar daripada riba’. Sekurang-kurangnya kita selepas ini tidak selesa duduk dan tidur dan bersenang-senang makan halwa di rumah kerana bimbang dilontarkan ke dalam neraka kerana riba (termasuk sistem kewangan gharar dan fiat money).

  1. Benar dah malahan Imam masjid bergelumang riba pinjaman kereta dan rumah, mencerminkan penafian ke atas ikrar kalimah Tauhid dan ikrar solat 5 waktu sehari. Sedihnya terpaksa berimamkan orang sebegini kerana mereka menduduki jawatan pemimpin agama dan dipandang masyarakat Islam sebagai tempat merujuk, dan bukan sebagai orang kebiasaan… Namun walau seberat manapun ujian, kehidupan dunia bukan selamanya. Oleh itu cara terbaik ialah mula mengamalkannya dan berdakwah, sepertimana dilakukan Rasulullah saw sebelum Hijrah, dan berjuang membentuk institusi Ummah sebenar sebelum ketibaan institusi Khilafah terakhir memerintah dunia. Satu ketika dahulu saya juga berpendapatan belasan ribu tetapi terpaksa keluar kerana yang benar itu jelas, dan tipu daya itu sentiasa berubah-ubah. Kini pendapatan kecil tetapi Alhamdulillah kerana bebas hutang, mencukupi dan menggunakan wang kertas seminimum mungkin (darurah), sebelum dibukakan Allah swt jalan keluar dari situasi “godless” world ini. Kita berusaha sedaya upaya tergolong di dalam “golongan memperbaiki amal”, dan berdoa Allah swt memberi keampunan dan memberikan keselamatan di dunia dan di akhirat.

 13. Tahniah atas hijrah yang dilakukan saudara. Saudara telah berani menggenggam bara api kerana seperti kata Rasulullah dalam hadith, mereka yang mengamalkan Islam di akhir zaman seperti mereka yang menggenggam bara api.

  Sudah sampai masanya untuk kita membezakan ulama yang sebenar dan ulama yang palsu. Ini kerana Rasulullah dalam hadith Tirmizi telah menyebut segolongan ulama’ yang pada suatu zaman akan menjadi manusia yang paling buruk di bawah langit, mereka sesat dan menyesatkan dan penyebab utama kejatuhan moral umat Islam.

 14. Ini sekadar bahangnya dan bara api sebenar bagi mereka yang mematuhi dan berhijrah ke bukit, gunung dan gua. Sebenarnya kita yang masih tidak bergerak menghadapi bara api sebenar, dengan kes H1N1 dijangka membunuh 50% penduduk US (dunia?), makanan beracun genetic engineering hinggalah ke air diminum, perang dunia, wang tiada nilai dsbnya. Bahaya terbesar ialah kemarau 3 tahun sebelum ketibaan Dajjal, tiada setitik air dan pokok tumbuh, dan kematian semua haiwan. Berapa lama boleh hidup tanpa air? Selamat simpan air apabila ramai sanggup mati kerananya? Bekalan elekrik ada atau mencukupi jika tiada air? Mungkin hadis ini menjelaskan ramai akan mati sebelum ketibaan Dajjal, dan rasional tentera Imam Mahdi yang sedikit dapat menguasai dan mengawal dunia. Namun dan bagi orang beriman, rasanya kemarau ini adalah rahmat untuk menguatkan iman menjadi Super Iman! Harap2 ulama palsu boleh turun padang dan bercuti dari fikir dunia. Bagi peluang kepada ulama sejati berjuang dan memperbetulkan jalan jauh terpesong, dan berusaha membentuk Ummah sebenar bagi Khilafah akhir zaman.

 15. eD, saya setuju dengan ‘Godless’ world yang eD cakapkan tu. Kalau Nietzsche kata ‘God is Dead’ dunia Kristian yang telah membunuh ‘Tuhan’. Mereka telah ‘membunuh’ Tuhan blatantly dengan rabid secularization mereka. Tapi kita di sini, ‘Godless society’ terutama di bandar-bandar besar di mana penghuninya melanggar perintah Tuhan yang terang-terangan haram seperti riba untuk sesuatu yang ‘praktikal’, untuk anak-anak dan isteri di mana kita telah ‘membunuh’ Tuhan ‘virtuously’ dan dengan thiqahnya.

  Maka benarlah hadith al-Thabari yang saudara sebut dalam posting berlainan yang di mana anak-anak, isteri dan jiran kita boleh membuatkan kita dilemparkan ke dalam nereka. Tentang jiran yang boleh melempar kita ke neraka pula saya rasa, contohnya, apabila jiran kita membeli kereta baru, perabot baru, maka kita pun ‘terpaksa’ membeli kereta baru dengan membuat pinjaman di bank dan perabot baru di Courts Mammoth dengan bayaran ansuran. Maka kita dilemparkan ke penjara untuk memenuhi permintaan isteri dan anak-anak dan bersaing secara ‘sihat’ dengan jiran kita.

  Kita telah ‘membunuh Tuhan’ dan tangan kita penuh dengan ‘darah’ tapi kita melakukan purificatory rites dengan mengeluarkan air mata buaya kita dengan berlalunya Ramadhan, makan lemang, ketupat dan rendang meraikan ‘kemenangan’ kita, sedangkan saudara kita di Indonesia, Thailand, dan seluruh dunia lain merana kerana ‘kebutaan’ mata kita. Kita sibuk melaksanakan ‘religious ceremonies’ kita untuk menyambut itu dan ini, tapi mata kita masih ‘buta.’ Adakah kita mahu menjadi seperti Yahudi yang Allah turunkan kepada mereka pelbagai rules dan regulation kepada mereka tetapi mereka masih ‘buta’.

  Masjid dan surau kita banyak dan indah-indah tetapi ada antaranya totally devoid of guidance seperti kata Rasulullah dalam hadith al-Tirmidhi.

  Adalah malang sekiranya kita menggunakan ilmu-ilmu kita di universiti dalam pelbagai bidang, ekonomi, sejarah, sains politik dan sebagainya hanya sebagai ‘stepping stone’ untuk ‘membina masa depan yang cemerlang’, ‘membina keluarga bahagia’ dan sebagainya tanpa rasa tanggung jawab melakukan sesuatu yang perlu diperjuangkan daripada ilmu yang kita dapat untuk mereka yang teraniaya.

  Penggunaan mata wang yang mempunyai intrinsic value seperti precious metals dan other commodities bukanlah semata-mata untuk memulihkan ekonomi atau hanya sebagai satu kempen untuk orang-orang kaya menyimpan jongkong-jongkong emas dalam peti simpanan dan sebagainya, tetapi lebih daripada itu untuk melindungi mereka yang teraniaya kerana inflasi terutamanya mereka yang berpendapatan rendah; untuk mereka yang bekerja siang dan malam untuk membeli roti, nasi dan susu anak-anak. Keringat mereka mengalir tapi pendapatan mereka turun nilainya kerana inflasi. Dan lebih daripada itu penggunaan wang yang mempunyai intrinsic value adalah apa yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w.

 16. Saya mencari2 teman2 yg mahu menghidupkan muslim village dan hidup dalam keadaan Islam sepenuhnya, boleh tak email kepada saya jika ada projek yg sudah dimulakan dan bagaimana saya boleh menyertainya.

 17. Salam saudara,

  Terima kasih atas usaha saudara dalam penulisan ini..sangat membantu.

  Alangkah baiknya sekiranya, saudara dapat membuat diskusi bersama Ust. Zaharuddin tentang isu ini agar yang samar jadi jernih (maklumlah Ust. Zaharuddin ramai pengikut tulisannya. Semoga usaha ini memberi rahmat pada kita sesama muslim.

  Harap dapat diusahakan..
  Terima kasih

 18. Salam saudara,

  Byk maklumat dan ilmu dapat dikongsi dlm ruangan ini. Saya berharap saudara perlu lebih applicable utk berbincang bukan hanya sekadar menghantar email n sbagainya kepada badan2 tertentu yg bertanggunjawab dlm isu penggunaan duit n perbankan islam ini. Kita maklum akan penguasaan perbankan konvensional lebih besar berbanding perbankan Islam dan 90% perbankan berasaskan produk islam dieksploitasi oleh konvensional dgn mewujudkan perbankan Islam dlm bank konvensional.sbgai contoh produk BBA n Bai’ Inah tidak persetujui oleh ulama antarabangsa n persetujuai oleh ulama’ malaysia.

  Teknikal di dlam perbankan Islam, berlainan dgn konvensional..n ia menjdi mirip disebabkn oleh penguasaan bank konvensional terhadap perbankan islam cont: Islamic Maybank n Maybank Finance.

  Jadi, adakah kita mahu lari dari realiti ini atau kita berada di alam realiti n memperjuangkan hak kita sbgai seorang Mu’min?Perjuangn itu yg perlu kita cari..melalui ape..?fikir2knlah.

 19. Kalau rumah tu berjaya di lelong, kita cuma bayar balance harga aje, bukannya kena bayar semua 30 tahun tu.

 20. Kalau takda sistem pinjaman, macamana kita nak beli rumah yang berharga RM100 ribu, sedangkan dalam simpanan ada RM 10 ribu je, Kalau kita simpan duit, katakan sebulan RM500, kita akan ambil masa 15 tahun untuk beli rumah berharga RM100 ribu, sedangkan dalam tempoh itu harga sudahpun naik kepada RM200 ribu. Kita pula kerugian duit sebab terpaksa membayar sewa rumah sebanyak 500 sebulan. Ada baiknya kita guna duit sewa rumah itu untuk membayarkan pinjaman perumahan. Sekurang-kurang jika nasib kita baik, kita akan memiliki rumah yang berharga RMM300,000.00 dalam tempoh 30 tahun, walaupun harga asalnya rumah itu RM100,000.00. Jadi tolak riba pun, harganya tetap sama. Sebab harga rumah sentiasa naik.

 21. salam semua pembaca blog muslimvilage.. saya ingin cuba memberi sedikit cadangan bagi menjawab permasalahan saudara amir khan. memang apa yang beliau katakan adalah benar dan itu situasi yang berlaku pada hari ini. harga rumah yg dibeli pada hari ini dengan harga rm100k mungkin akan jadi rm300k dalam 30 tahun lagi jadi untuk membelinya secara tunai boleh kata hampir mustahil bagi kebanyakan orang. so saya ada sedikit idea bg menyesaikan perkara ini. apa kata jika saudara membuat simpanan menggunakan “duit sebenar”, yakni dinar emas atau dirham. contohnya, anda menyimpan 1 dinar sebulan (kalau sekarang nilainya rm580), so dalam masa 15 tahun anda telah menyimpan 180dinar=rm100k. mungkin anda akan berkata dalam masa 15 tahun rumah tu dah berharga rm150k, tapi percayalah dinar anda pada masa tu bernilai lebih daripada rm150k. cuba layari http://dinarkedah.blogspot.com/ untuk belajar mengenai dinar emas, wang sunnah… terima kasih.

 22. Ya Allah Satukan Hati2 kami ya Allah dalam menempuh kehidupan dengan fitnah2
  kebenaran semakin jelas setelah membaca artikel
  dimuslim village ini.
  insan yang hina lagi jahill

 23. salam…saudara ed…tahniah atas hasil kerja awak….just sy terfikir….mcm mana nak escape dr semua ni?….dr bangun tidur sampai lah kembali ke atas katil kita mmg bnyk bergelumang dgn agenda yahudi. duit yg kita pakai…gaya hidup, undang2, education, hampir semua ada pengaruh dajjal….duit yg kita byr utk internet ini pon…dan platform yg kita gunakan pon ada pengaruhnya. awak ada solusi utk masalah ini?….sy mmg peminat Maula Imran N Hosein…dan sy berminat atas cdgn beliau utk tubuhkan perkampungan Muslim…tp mcm mustahil utk direalisasikan…boleh awak bg apa2 komen ttg ini?

 24. salam semua..saya dapati ramai juga yang berminat dengan perkampungan muslim (muslim village) ni. namun sayang sekali kat msia ni sepanjang pengetahuan saya belum ada lagi, melainkan 1 kat afrika dan 1 lagi kat indonesia. apa kata kita bina satu platform utk mengumpulkan peminat2 maulana imran hosein dan konsep muslim village nya, dan kita menjadi pelopor untuk mewujudkan muslim village ni. kenapa nak tunggu orang buat dulu baru nak menyusul..why follow if u can lead… saya yakin ramai bijak pandai antara kita yang boleh memberi idea dan pandangan bernas mcamana nak jadikan muslim village satu realiti di msia..
  sekian..wassalam..

   1. apa kata kalau kita buat satu perjumpaan meja bulat, ini penting bagi menunjukkan keseriusan dan menimbulkan rasa tanggungjawab selain dapat merapatkan ukhwah antara kita. kalau dapat dalam 10 orang pun cukuplah tapi lagi ramai lagi bagus…kat situ nanti kita wat perbincangan macamana nak realisasikan muslim village ni, apa masalah2 yg bakal ditempuhi, apakah punca2nya dan bagaimanakah cara penyelesaiannya…saya yakin kalau kita ada tekad yang kuat apa yang kita impikan akan jadi kenyataan..
    sekian..

 25. islam4me,
  saya berminat. tapi masih tercari2 pasal muslim village nie.. kurang pengetahuan pasal ni..

  1. salam mandak, maklumat bkenaan muslim village memang kurang dlm internet. namun jika saudara belum menonton siri ceramah sheikh imran hosein saya syorkan anda mulakan tonton siri2 ceramah drp beliau. mgkn anda boleh mulakan dengan menonton siri ‘the muslim village’, ‘surah al kahfi and the modern age’, ‘the end of history’, ‘the probihition of riba’. banyak lagi siri2 menarik spt ‘dajjal and the false messiah’, ‘9 11 and what future hold of muslims’, ‘islam & sistem kewangan antarabangsa’, ‘jerusalem in the quran’, ‘gog and magod in the modern age’. boleh search dalam youtube. disini saya berikan antara link2 bkenaan muslim village. 26. Bismillah….
  Assalammualaikum..
  kepada rakan2 seperjuangan saya berminat untuk merealisasikan muslim village harap2 Allah dapat satukan hati2 kiter terutamanyer bro Ed..yang banyak memberi info..diharap dapat memberi contact email or lain2.. diharap masih ada lagi untuk merealisasikan muslim village kat malaysia sila kirimkan apa2 info yang berkaitan

  m_ridzuan04@yahoo.com.my

  wsalam

 27. Salam,

  Wsalam,

  Dah lama juga saya tidak update blog ini.. sibuk mempersoalkan isu ini di arena lain 🙂 Insyallah saya akan update dan perbetulkan link yang putus. Saya juga sedang mengkaji kaedah mengenal diri melalui puasa sebenar menurut Islam. Lapar ini banyak rahsianya dan paling effektif menaikkan iman.. Insyallah saya akan membuat artikel mengenainya pada masa hadapan.

  Kembali kepada penubuhan muslimvillage, saya rasa cara terbaik ialah menghubungi syeikh imran dan meminta beliau mencadangkan seorang amir di Malaysia bagi menerajui perlaksanaan pelan Muslim Village. (join forum http://www.imranhosein.org). Mungkin setelah itu kita dapat menubuhkan persatuan dan membuat perancangan lebih detail, terutamanya penguatkuasaan keahlian bagi mencapai objektif yang jelas dan nyata untuk membangunkan muslim village.

 28. topik yang telah menarik minat aku sejak tahun 1999 kemudian tersirna dengan pendapat ulama perbankan islam di Malaysia . Hari aku mungkin salah seorang dari rakyat malaysia yang tak sanggup membeli hartanah kerana nak elakkan dari riba yang menjerut atas nama murabahah, ijarah , bai bi thaman ajil . masalahnya memang benar kebanyakan para penasihat syariah bank tu makan gaji dengan bank dan mereka melihat dari sudut hukum sahaja tetapi dari perlaksanaan operasi bank mereka seolah tidak berapa menguasainya melainkan maklumat yang diberikan oleh pihak bank . ramai jugak kekwan aku dikalangan ustaz yang terperangkap dengan istilah – istilah feqh muamalah tetapi tidak melihat bagaimana sistem perbankan islam beroperasi .

 29. boleh ke kita menghalalkan apa yang telah jelas haram dalam quran dan hadis? oleh kerana ekonomi dunia dikuasai yahudi, ulama islam pun ikut juga menghalakan apa yang telah jelas halal haramnya. kenapa tak tukar dinar dan dirham. rakyat hari ini dipaksa untuk guna riba. ulama mazhab malik, syafii dan hambali sepakat mengatakan wang kertas haram dan tak sah diguna untuk berzakat.

 30. salam

  saudara eD,

  saya sokong penuh akan cadangan untuk meminta pandangan dari beliau berhubung pelaksanaan muslim village tersebut. saya kini dalam usaha untuk menyertai perbincangan berkenaan perkara tersebut melalui link di page saudara bagi pelaksanaan muslim village tersebut.

  saya harap saudara dapat meluangkan masa untuk meninjau page ini – http://www.medinahproject.com/muslim-village.html dimana pelaksanaan perancangan tersebut telah dimulakan oleh salah seorang saudara kita di indonesia. saya pasti sejumlah dana sememangnya diperlukan, namu kejayaan beliau menunjukkan bahawa pasti ada cara untuk kita turut melaksanakannya di malaysia.

  farhan bin hassan

  1. w’salam,

   Pada masa ini corak kehidupan paling terdekat kepada konsep muslim village adalah melalui program pengajian pondok (i.e. termasuk program untuk pengajian pondok bagi yang berkelamin).

   http://epondok.wordpress.com/pondok-malaysia/

   Ini mungkin jalan paling pantas menyelamatkan keimanan dalam situasi masa yang sangat singkat. Di bawah adalah komen saya dan jawapan yang saya terima daripada rakan forum.

   – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

   Subject :Re:Children of gog and magog will be killed by nuclear radiation?..2009-08-21 17:30:57

   A lengthy hadith narrated by Ibn Majah, Ibn Khuzaimah, and ad-Dhiyaa’, attributed to Abu Umamah, reports that the Prophet of Allah, sallallahu `alaihi wa sallam, said,

   “There will be three hard years before the Dajjal (appears). During them, people will be stricken by a great famine.

   > In the first year, Allah will command the sky to withhold a third of its rain, and the earth to withhold a third a third of its produce.

   > In the second year, Allah will command the sky to withhold two thirds of its rain, and the earth to withhold two thirds of its produce.

   > In the third year, Allah will command the sky to withhold all of its rain, and it will not rain a single drop of rain. He will command the earth to withhold all of its produce, and no plant will grow. All hoofed animals will perish, except that which Allah wills.”

   He (sallallahu `alaihi wa sallam) was asked, ‘What sustains people during that time?’ He said, “Tahlil, takbir and tahmid (Saying, la ilaha ill Allah, Allahu Akbar and al-hamdulillah). This will sustain them just as food does.” [Sahih Al-Jami` as-Saghir, no. 7875]

   Conclusion:

   1. I believe if we’re experiencing the above for three consecutive years, we must be ready for the arrival of Dajjal and Imam Mahdi, and must be ready for the final battle. Insyallah! This hadith might also explain how the Sea of Galilea would be drained by dry weather.

   2. I believe this might explain the depopulation of the earth since many unable to survive these great famines. We may survive without food for certain period of time, but how long can we survive without water? Is there anything to replace water? Is it safe for us to store water since many willing to die for it? Will there be electricity and technology without water?

   3. I believe we need to strengthen our faith and life for the above great famine. Immediate action is required to purify body, mind and soul. Priority must be given to strengthen the faith rather than involving too much in petty things. Priority must be give to achieve the faith of the 313 companions of the Imam Mahdi (as)… 313, and only 313 to bring an end to world oppression! Insyallah!

   4. I believe we should invest in long term food storage, “water from thin air” technology and/or take any action necessary to ensure we’re not surrendering our faith for food, life or other needs… ensuring that we’re not surrendering into the Dajjal’s trap…

   If anyone have any hadith describing life before the appearance of Dajjal and Imam Mahdi, please share. We’re facing the greatest test on faith with nearly zero chance of success. Hopefully we’re able to prepare ourselves and becoming alert on what alies ahead of Muslim nations.

   Wallahu a‘lam bish-shawab.

   – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

   Subject :Re:Re:Children of gog and magog will be killed by nuclear radiation?..2010-04-21 06:51:11

   Salam alaikoum,

   The three years drought (The secret)

   This drought is already passed between 1998 and 2000 (1998. 1999 and 2000), and made ruination in agriculture, and rearing. It touched, without exception, almost all the countries of the Middle East, Africa and other continents too. Livestock died, harvests were lost, people and cattle died of thirst and hunger.

   The year 2000 was harder than 1999, and 1999 harder than 998, said the reports of Agencies.

   It is odd that America attacked Afghanistan (Khorasan in the hadith), and so entered this country in 2001, namely 1 year after the 3 years of dryness, and it is also amazing that it is Afghanistan which suffered the most from this drought.

   We note that, by the divine will, this dryness had stopped noticeably, just in 2001, after 3 hard years.

   All was regulated by the Almighty so that informed people open the eyes on this prophecy and make praises for Allah.

   In this historical truth, we can identify, in addition to the years of dryness, the identity of the announced Antichrist!

   Middle East and Central Asia suffering worst droughts in recent history

   by Eric deCarbonnel
   Saturday, February 7, 2009

   Afghanistan and the Middle East. Various reports over the past several months have described a significant reduction in irrigation reserves in these four countries following three years of below-normal precipitation, but the irrigation deficits are difficult to quantify. Similar reports surfaced during a regional drought that extended from 1998 through 2000, but subsequent yield data suggested that the threat was somewhat overstated in terms of the impact on agriculture. Furthermore, the current three-year drought has not been as intense as the 1998-2000 drought, although it should be noted that a return to normal winter precipitation will be necessary in order to reverse the current dryness. Official harvest reports indicate that over 6 million tons of grain has been gathered in Uzbekistan despite the excessive dryness, indicating that irrigation supplies for wheat were adequate this year. Winter wheat, planted in the fall, accounts for over 90 percent of total grain production, and approximately 85 percent of the crop is irrigated.

   In Afghanistan, the worst drought in 30 years had spread across the broken country and almost half its 20 million people were affected. Chronic political instability in many parts of this region and the recent military action in Afghanistan have further complicated the situation.

   Most parts of the Islamic Republic of Iran recently experienced an exceptional drought that lasted more than 2 years (1998–2000). In some areas, drought has also extended into winter 2001.The 1998-2000 droughts inflicted $3.5 billion in damages, killing 800,000 head of livestock and drying up major reservoirs and internal lakes (Pagano et al., 2001).

   Bizarrely we discover frequently the same interval of dates in different countries striked by drought:

   3 years: 1998-2000!

   I wrote and spoke much about this dryness, at the moment when a majority was unaware of that and when this drought was effective and passed beside them, ruined millions of Muslmans like them, without they realized this greatest tragedy.

   And Allah is Omniscient.

   Links with this subject:

   http://www.unescap.org/esd/rim/16/documents/Presentations/ICDRR.pdf

   http://www.wfp.org/news/news-release/wfp-hails-arrival-european-wheat-drought-hit-eritrea

   http://www.drought.unl.edu/monitor/EWS/ch12_Akeh.pdf

   http://www.un.org/esa/sustdev/csd/csd16/rim/escap_drought.pdf

   – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

   Subject :Re:Children of gog and magog will be killed by nuclear radiation?..2010-04-21 19:09:03

   Salam alaikoum

   The Prophet (saas) don’t talk here about all the earth, but about a part of earth. The mean of Ardh in arabic here is not “earth” but “Ground” You know?! The area of this earth here is unknown!

   Hadith

   In this hadith, it is not a question of the whole earth, without exception, but of a global dryness which will touch several zones in the world

   This ayat proof that the meaning of ardh doesn’t always earth, but often a ground (arable land and ley).

   In more, the prophet (slps) promised with his oumma that Allah will not impose them a durable and whole (100%) natural disaster!

   All the phenomenom cited in hadith for our time, will come gradually, for testing humanity and Muslims, not for exterminate them.

   These signs are more of the warnings than a torture, to make them wake up on the time and the identity of Dajjal.

   Moreover, one angel is charged to distribute equitably water on the living beings until the day of the last judgment and without total interruption which can touch simultaneously all the ground, but certain parts of the ground only.
   THE PROPHET USED MUCH IN HIS HADITHS THE APPROXIMATIONS , TO GIVE ONLY THE NUMBER 70.000, WHICH WANTS TO SAY IN TRUTH: “GREAT NUMBER”. there is always a share of mystery in the hadîths on the extents, the numbers, the years, because only God knows the exact number, like the number of cave’s people (El-kahf). In several hadith, 70.000 was cited,

   Should us count with each évènment exactly with this number?! I am sure that we would find of them sometimes 10 times more, others: 5 times more, others same + 5 or 6. Does one have to claim that the Prophet was mistaken? Absolutely NOT! because he is Maasoum. But it is a rhetoric which brings us closer to the truth.

 31. tetsujin_evo@yahoo.com

  Salam..

  salam perkenalan dr sy utk saudara & saudari yg berjuang atas agama Allah..smoga kita semua berjaya menghindarkan dr kita semua dr fitnah Al-Masikhud Dajjal..harapnye saudara & saudari dpt membaca komen saya ini..di atas adalah email salah seorg saudara kita yg mempunyai hati murni utk merealisasikan Muslim Village di M’sia..tetapi masih lg dlm perbincangan..dan saya juga berharap kita semua dpt berjumpe dan membincangkan ape2 yg perlu dibincangkan oleh kita..ini pula email saya..
  oralemivato@yahoo.com..

  salam ukhwah sahabat…

 32. kalau kita xpnjam bank…,macam mn kita nk cari duet beli rumah and kereta secara cash…mampukah kita nk beli cash…?sedangkan rumah dan kereta 1 keperluan…saudara ada cara bgaimana kita ingin memiliki kereta dan rumah tanpa berhutang dgn bank…?

  1. tinggalkan email anda. saya akan ceritakan dgn jelas dan logik bagaimana nak beli rumah atau kereta scara cash.

  2. Tidak perlu takut, rumah kat Malaysia tak kehabisan lagi serta tak akan kurang penawarannya… dan kalau tak beli sekarang pun masih boleh sewa… saya sendiri pun sekadar menyewa rumah. Kalau kat luar negara orang dah start tinggal kat dalam kontainer and masih ok lagi, cantik rumah dia orang, teguh dan selamat Container House, dan Harga Container RM5,000 (nak murah atau free cari yang ditinggalkan pemaju).

   Kenderaan pun murah sekarang nie, contohnya: Suzuki Swift RM688, Mitsubishi Galant RM1,200, Ford Laser RM1,500, dan Proton Tiara RM1,500.

   Jadi rasanya isu nie bukan masalah yang sebenar kut… di mana ada kemahuan, disitu pasti ada jalannya… tapi kalau yang kat akhirat memang dah tiada alasan atau exception lagi kerana ulama hipokrit hari ini suka-suka berfatwa “darurat nafsu” (darurat yang sengaja diada-adakan untuk memaksimumkan kepuasan nafsu), bukan darurat yang betul pun….

   Selainnya dan dari segi ekonomi, ini juga bagus kerana biar orang kafir yang terjebak dengan hutang dan orang Islam mula kumpul duit serta buat pelaburan, beli tanah dan sebagainya…..

   (right click and click open image in new tab to view full size)

 33. Alhamdulillah… satu penerangan yang lengkap sekaligus dapat membuka minda untuk berfikir.. Mohon izin untuk menyalinya ke web saya supaya dapat dikongsi bersama rakan-rakan saya yang lain.. InsyaAllah..

 34. Terima Kasih diatas perkongsian ilmu ini…harap saya boleh dapat tahu lebih banyak dari anda….

 35. Assalamualaikum semua,

  terima kasih atas pencerahan saudara2 sekalian di atas isu riba, Saya amat sedih dan terkilan tatkala saya ingin membawa keluarga sendiri keluar dari kepompong riba ini adalah amat sukar. Di sini, saya meminta jasa baik kalian, jika ada usaha ke arah pembentukan Muslim Village boleh la di email kan kepada saya, dan amat memerlukan seorang “guru” yang boleh membimbing dan menguatkan lagi pegangan saya untuk mejauhi riba.

  azimtahrim@gmail.com

  jazakumullah khairan khatira 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s